Čak i kada obožavate posao koji radite, osam sati je dug period koji provodite na istom mestu i u istom okruženju. Radna atmosfera je od velikog značaja za vašu poslovnu produktivnost i radni entuzijazam. Sastavili smo listu smernica sa ciljem da vaš svaki dan na poslu bude uspešan. Godišnji odmor je možda tek gotov, ali doći će sledeći, a vi za to vreme uživajte i u radnom vremenu. Sve je u stavu.

Osećajte se kao kod kuće

Iako niste, možete učiniti da se osećate kao kod kuće. Sa par stvarčica napravićete atmosferu manje sterilnom, osećaćete se toplije i udobnije; ponesite od kuće par omiljenih predmeta koje volite i koji vas podsećaju na lepe trenutke u životu. Napravili smo listu stvari koje možete staviti u kancelariju:

– Vazu koju ste dobili od drage osobe na poklon, naravno, punu svežeg cveća.

– Topao komad odeće za hladne dane.

– Slike vaše porodice, prijatelja i ljubimaca.

– Suvenire sa putovanja koje vas podsećaju na smešne trenutke.

– Biljku, ako imate dovoljno svetla u kancelariji.

– Olovke i pribor u veselim bojama.

– Omiljenu šolju za kafu.

– Motivacione ceduljice.

Pravite kratke pauze

Podelite radno vreme na pauze. Jasno je da ne možete da izađete u šetnju od pola sata, ali dva ili tri minuta na svežem vazduhu će vam podići raspoloženje. U ovim kratkim pauzama popijte kaficu, pojedite parče čokolade, zapalite cigaretu, protegnite se, razdrmajte, obiđite krug po kancelariji, pitajte kolege ima li šta novo kod njih. Tih par minuta daće vam energiju i produktivnije ćete obaviti ostatak posla. Predah je svima potreban!

slika 148 Poslovne pustolovine: Pet načina da budete srećniji dok radite

Entuzijazam i pozitivno razmišljanje su ključ ka uspehu

Unosite dovoljne količine tečnosti i vitamina

Hrana u menzi na poslu je dobra u situacijama kada ste u žurbi, imate puno posla i kada želite da uštedite novac; u ostalim situacijama sami smišljajte obroke koji gode vašem organizmu. Savetujemo da u kancelariji imate rezerve poput badema, kikirija, suvog grožđa, jabuke, banane, dijetalne grisine, bonžitu, čokoladu, cedevitu, guste sokove. Naravno, ako ste u mogućnosti, spremite sebi dijetalni obrok kod kuće i ponesite.

Držite svoj radni prostor urednim

Sređen sto je srećan sto. Neorganizovanost donosi konfuziju u mislima, a onda slede i greške i nerviranje. Ako vidite višak papira na stolu, ubacite ih u registrator, fasciklu ili gde ih skladištite. Takođe, morate imati jednu kutiju za stvari koje su vam povremeno potrebne i koje ne moraju uvek tu stajati. Pobacajte olovke koje ne rade, spakujte beleške od prošlog meseca, oslobodite radni prostor za nove poduhvate.

Provodite vreme sa kolegama

Kažu da je u društvu sve lakše, i ima istine u tome. Dobra radna atmosfera pomoći će vam da bolje i brže uradite svoj deo posla. Vas povezuje firma, imate iste ciljeve, ista interesovanja i sličnih, ako ne i istih, profesija ste. Dakle, ovo je idealno mesto da nađete sebi prijatelja. Jedino ostaje da budete pažljivi u odabiru, jer su neki ambiciozniji i mogu upotrebiti to druženje protiv vas; dakle, druženje je ok, ali ne i ogovaranje kolega. Nakon radnog vremena popijte piće sa kolegama, ko zna, možda se vaše druženje nekome pretvori i u ljubav.

Prethodni tekst iz serijala “Poslovne pustolovine” možete pogledati ovde.


Milica Stankić je student španskog jezika i hispanske književnosti. Obožava život, svoju porodicu, ljubav, prijatelje i milion sitnih iznenađenja. Veruje da pravi poljubac i iskren osmeh mogu izlečiti i najtežu bol. Jedina reč koju ne podnosi je “laž”, i teško onom ko je slaže. Kune se u Servantesa i smatra ga genijem svih vremena, duboko veruje njegovim rečima: “La pluma es la lengua de la mente” (“Pero je jezik uma”).

Comments