Smrt kraljice soula, Arete Frenklin, bila je udarna vest na svetskim televizijama, a javnost je svoje žaljenje i poštovanje izrazila na društvenim mrežama, postujući neke od brojnih hitova, koje je slavna pevačica imala tokom svoje duge karijere, ovenčane sa 18 Grammy nagrada.

Divan je to ispraćaj za divu – retrospektiva njenih pesama nije samo sećanje na njene uspehe, nego i ponovno proživljavanje svih onih emocija, koje su njeni nastupi i njena muzika izazivale kod fanova i poštovalaca. Njen glas je donosio svetlost i duboku emociju u najtežim, najsvečanijim i najradosnijim trenucima – pevala je na sahrani Martina Lutera Kinga 1968. kao i na inauguraciji predsednika Obame 2009. godine. Nekoliko godina kasnije, 2015. predsednika je rasplakalo njeno izvođenje pesme „Natural woman“ na godišnjoj svečanosti u Kennedy Center Honors, u Vašingtonu.

Areta je imala ključeve ljudskih srca, kako su to izrazili reporteri ABC-a, a ona su sada ispunjena tugom zbog odlaska kraljice, kao i zahvalnošću i poštovanjem – bili smo svedoci njene bogate karijere i imali smo čast da uživamo u njenim pesmama i da među njima imamo svoje omiljene, koje u nama bude posebne emocije.

O slabosti njenog zdravlja, javnost je prvi put saznala 2010. godine, a prošle godine Arita je objavila da više neće javno nastupati, ali da će nastaviti da snima nove pesme, u čemu ju je bolest omela.

Slavna pevačica umrla je u 77-oj godini, a poslednjih dana njenog života posetili su je brojni muzički velikani, kako bi joj ukazali poštovanje i oprostili se od nje.

Brojna priznanja i nagrade koje je primila tokom svoje duge i uspešne karijere, među kojima je i najviše američko civilno priznanje, Predsednička medalja slobode, kojom ju je odlikovao predsednik Buš, 2005. godine, svedoče o velikoj ljubavi, poštovanju i zahvalnosti, koju je svet želeo da simbolično izrazi kraljici soula i da joj se na taj način oduži za sve što je davala, oplemenjujući svoje doba raskošnim talentom, srcem i dušom.

Comments