U vrelim danima najčešće posežemo za različitim hladnim kafama ili gaziranim pićima, kako bismo se barem nakratko osvežili. Međutim, taj trenutak zadovoljstva uglavnom je ispunjen nepotrebnim kalorijama koje se samo nagomilavaju, iako ne jedemo baš ništa. Stoga je najbolje poslužiti se domaćim, prirodnim sokovima koji pružaju potrebno osveženje, ali su istovremeno bogati hranljivim materijama. Iako vam sok od mente ili celera možda ne zvuče obećavajuće, pozitivna dejstva koja imaju na vaš organizam su zaista velika, a u isto vreme pružaju osveženje u letnjim danima.

Napitak od mente

Poznata po svojim pozitivnim dejstvima, menta je jedna od najzdravijih biljaka koja omogućava potpunu detoksikaciju organizma, ublažava glavobolju i mučninu i potpomaže boljem varenju. Sok sa dodatkom mente predstavlja savršen način za unos vitamina B i C, ali i kalcijuma i gvožđa.

U kombinaciji sa malo komorača, dva štapića celera i pola krastavca, predstavlja osvežavajući napitak koji istovremeno pročišćava organizam. Ukoliko vam je ukus suviše gorak, možete dodati malo soka limete, koji će neutralisati gorčinu.

Napitak od zelenog maslačka i narandže

Kada spomenemo vezicu maslačka verovatno ni ne pomišljamo da ona može biti sastojak nekog napitka, a pogotovo ne u kombinaciji sa narandžom. Međutim, ovaj neočekivani spoj ukusa čini savršen rashlađujući napitak za letnje dane, koji omogućava detoksikaciju organizma, a bogat je i vitaminom B, kojim se maslačak odlikuje.

U napitak možemo dodati peršun i đumbir, koji će ukus učiniti slatko-kiselim i u isto vreme ga obogatiti i vitaminom C. Ova kombinacija predstavlja pravu vitaminsku bombu i podiže imunitet.

Comments