Dovoljni ste takvi kakvi ste – to nije uteha, nego jednostavna činjenica. Svako ljudsko biće zaslužuje ljubav i sreću, prosto zato što postoji. I to bi trebalo da se podrazumeva, ali društvo je nekako preuzelo ovu istinu i pretvorilo je u radikalan stav. Možete postići samoprihvatanje, a ipak preduzeti korake za samousavršavanje.

Samoprihvatanje je povezano sa ljubavlju prema sebi i poštovanjem sebe, a opet, na to se gleda kao na ispunjavanje uslova. Da biste sebe prihvatili i voleli, morate imati određena postignuća – morate sebi dokazati da ste vredni ljubavi. Kada se stvari dovedu do ekstrema, nastaje ideja da je svaki rad na sebi i težnja ka ostvarenju ciljeva oblik ispitivanja da li ste zaista dovoljno dobri. Oba pojma – samoprihvatanje bez samorefleksije i čvrsta rešenost da se usavršite – stvaraju probleme kad se ne shvate ispravno.

Ne morate raditi jedno ili drugo

Fokusiranje isključivo na samoprihvatanje može postati opasno kada počnemo da ignorišemo svoje izazove, ili da zanemarujemo svoje slabosti i nedostatke, koji nam škode. Kada naša ograničenja štete našim odnosima ili negativno utiču na posao, prijateljstva i druge segmente života, samoprihvatanje može postati izgovor za nepriznavanje potrebe za promenom. Ali vi ne morate zanemariti samoprihvatanje, da biste se bavili samousavršavanjem – možete raditi i jedno i drugo, za svoje najveće dobro. Možete prihvatati i voleti svoje telo i želeti da ga održavate u optimalnom zdravlju i kondiciji – ne morate mrzeti sebe, da biste se rešili loših navika i krenuli u samousavršavanje.

Samoprihvatanje znači da poznajete svoje slabosti i priznajete svoje probleme bez osuđivanja sebe i brinete o sebi u skladu sa tim.

Pročitajte i ovo: Načini na koje vam prihvatanje ranjivosti menja život

Kako uravnotežiti samoprihvatanje i samousavršavanje

Tokom života se neizbežno krećete između ova dva kraja, ali cilj nije da se toliko poboljšate da postanete savršeni i da više nikada ništa ne morate da promenite i ni na čemu da radite – već da pronađete ravnotežu u stalnom radu na sebi i u prihvatanju sebe u svakoj fazi svog života.

Zaboravite savršenstvo, jer ono ne postoji i nedostižno je. Ako čekate da se usavršite, da biste mogli da prihvatite i zavolite sebe, provešćete život bez onoga što sebi dugujete, bez nežnosti, ljubavi i saosećanja prema sebi. Prava promena i rast ne dešavaju se bez određenog nivoa samoprihvatanja.

Svesno procenjivanje sebe i svog unutrašnjeg dijaloga je od ključne važnosti za pronalaženje balansa. Da li sebi postavljate nepotrebna ograničenja? Da li kritikujete i osuđujete sebe? Samoprihvatanje znači uklanjanje osuđivanja i negativnog samogovora, dok istražujete šta je ono na čemu želite da radite. Nastavite da pokazujete samosaosećanje, dok idete bilo kojim putem koji ste odabrali.

Balansiranje obe teze je čin samosaosećanja, a takođe znači i razumevanje da je promena nelinearna i da samoprihvatanje i samousavršavanje „rade“ zajedno, utičući jedno na drugo, kroz vreme, vežbu i strpljenje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Uvek smo dovoljni takvi kakvi smo i uvek radimo na sebi – i jedno i drugo može biti istinito u isto vreme.

Samoprihvatanje i samousavršavanje su potrebni jedno drugom, da bi nas vodili tamo gde želimo da idemo. Istina je da ćemo se stalno menjati. Sutra nećemo biti ono što smo danas i samoprihvatanje jednostavno traži od nas da se posvetimo svakoj verziji sebe koja postajemo i koju upoznajemo.

Slušajte svoje telo tokom tog putovanja, vežbajte svesnost, da biste intenzivnije bili prisutni u svom životu, u sadašnjem trenutku. Usidrite se u stvarnosti na način koji je negujući za vas i donosi vam više snage i sigurnosti (da li se osećate sigurnije ako više zarađujete, ili vam stabilnost donosi ispunjavanje intelektualnih potreba, putovanja, nova poznanstva..?). Radite stvari koje volite i budite sa ljudima zbog kojih se osećate dobro. Istovremeno, uključite situacije koje vas guraju van zone komfora – tako ćete održati balans upoznajući i prihvatajući sebe, dok nastavljate da se razvijate.

Pročitajte i ovo: Vodič za samoprihvatanje

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments