Norveški arhitektonski biro – Snøhetta konstruisao je Paviljon centra za istraživanje divljih irvasa (Wild reindeer centre pavilion). Ovaj mali paviljon, izgrađen u Nacionalnom parku u Norveškoj, savršeno je uokviren idiličnom prirodom. Unutrašnjost je dizajnirana korišćenjem prirodnog materijala – borovog drveta, koje je modelovano tako da podseća na planinske vence, kao da ga nije stvorila ljudska ruka. Za izgradnju ovako jednostavne, a savršeno uglačane konstrukcije, pomogli su norveški graditelji broda. Spolja građevina deluje kao sitna staklena kutija stavljena u netaknutu prirodu čija su glavna atrakcija irvasi koji slobodno šetaju u divljini. Svrha ovakvog paviljona je dvojaka. U njemu je moguće održavati predavanja, ali služi i kao vidikovac, mesto na kome je moguće u meditaciji uživati u prirodi i njenim čarima.

Snøhetta biro, koji je ime dobio po jednoj od najviših planina u Norveškoj, bavi se arhitekturom, dizajnom enterijera, kao i pejzažnom arhitekturom. Dobio je 2011. godine nagradu Svetskog festivala arhitekture 2011 (World Architecture Design 2011) za projekat Paviljona centra za istraživanje divljih irvasa. Snažna veza prirode i arhitekture od 1989. godine kada je biro osnovan, jedno je od glavnih načela ove kompanije. Njihov cilj je da očuvaju planetu i ispune zahteve čoveka ne narušavajući prirodu.

slika11 Snøhetta: Arhitektura koja spaja čoveka i prirodu

Objekat se koristi kao centar za edukaciju

slika22 Snøhetta: Arhitektura koja spaja čoveka i prirodu

U čelični pravougaoni zastakljeni objekat smeštena je zakrivljena drvena konstrukcija

slika33 Snøhetta: Arhitektura koja spaja čoveka i prirodu

Beskrajna netaknuta priroda vidljiva iz tople "kutije" na brdu

slika42 Snøhetta: Arhitektura koja spaja čoveka i prirodu

Komadi borovog drveta modelovani su tako da podsećaju na stene

slika52 Snøhetta: Arhitektura koja spaja čoveka i prirodu

Zagrejana prostorija u hladnim zimskim danima odlično je mesto za opuštanje i kontemplaciju


Iva Šapić je budući istoričar umetnosti. Nesuđeni Šerlok Holms II. Budući umetnik, krojač, kuvar, organizator venčanja i vlasnik cvećare i kafića – knjižare. Ili pisac. Ili turistički vodič. Ili profesionalni čitač knjiga. Ili sve to, ako poživi koji vek duže.

Comments