„Hm, pa ova osoba uopšte nije tvoj tip.“ Ili „ma ovo je tačno tvoj tip!“ 

Prvi komentar je izrečen kao impresija – neko se pomakao od svog uobičajenog obrasca, ali to je podsećanje na to da ima obrazac i da je suprotnost od obrasca možda samo novi obrazac. Sumnjivo. Drugi komentar ukazuje da osoba ponavlja obrazac. Ako je sa „svojim tipovima“ i ranije doživljavala razočaranja, ni sada joj se verovatno ne piše ništa bolje. Kako god okrenete, ovo su pasivno-agresivni komentari i treba ih izbegavati. 

„Vala i bilo je vreme da nađeš nekog.“

Isto tako ste mogli da kažete i „to ti je bio poslednji voz“, a mogli ste i da kažete „čestitam, baš mi je drago“ i izbegnete malicioznost. Ovaj komentar više deluje preteće (šta ćeš ako taj voz zaglavi na nekom sporednom koloseku), nego kao podrška. Vi ne verujete da je ta osoba prava ljubav i neko ko je najzad dočekan, nego da je prosto poslednja prilika za vezu, kakva god ona bila. Isto tako možete da kažete  „pa i ne zaslužuješ bolje“ ili „našla krpa zakrpu“ i izrazite otvoreno potcenjivanje kvaliteta i vrednosti onoga kome je komentar upućen. 

„I sad više nećeš imati vremena za mene.“ 

Ovo je barem pošteno sebično. A možda je i zasnovano na iskustvu i govori o tome da je ova osoba sklona da se „zalepi“ za partnera i zaboravi sve oko sebe, da nema svoj život i da je zapravo, toksična u odnosima. 

Posao prijatelja ili člana porodice je da navija. Ako je vaš prijatelj ili član porodice započeo novu vezu, zbog koje je uzbuđen, ranjiv, zbunjen, osetljiv, ne treba da mu servirate cinične i obeshrabrujuće primedbe, već da se radujete zbog njega i da razumete njegovu nesigurnost. Ako baš ne možete to, onda bolje ćutite, ako već nemate ništa pozitivno da kažete. 

Naslovna fotografija: instagram.com/shanigrimmond

Brankica Milošević 

Comments