Dijamanti su najbolji ženski prijatelji, pevala je nekada davno Merilin Monro, a da li je baš tako, to je ipak diskutabilno pitanje. Ono što sa sigurnošću možemo da tvrdimo jeste da je svaka žena, bar ona koja drži do sebe i voli da bude ne samo lepa već i veoma elegantna, jednom u svom životu poželela da nosi nakit poznate američke kompanije koja ima preko sto godina tradicije. Ako ste upravo pomislili na Odri Hepbern i na čuvenu zlataru oko koje se vrti non – stop u istoimenom filmu, pa čak u pomenutoj Merilinoj pesmi se bar dva puta pominje ovaj poznati američki brand, onda ste naravno pogodili o kojoj je kompaniji reč. Danas vam predstavljamo nakit koji su sanjale naše bake i majke a koji i same potajno iščekujemo da dobijemo na poklon od naših bližnjih, nakit američke kompanije “Tiffany“.

Kompanija “Tiffany”  osnovana je davne 1837. u Njujorku.  Njen prvobitni  naziv bio je: “Tiffany, Young and Ellis”, po njenim osnivačima Čarlsu Luisu Tifaniju i Tedi Jangu, da bi 1853., kada je Čarls preuzeo kontrolu, dobila sadašnje ime: “Tiffany & Co“.  U početku su samo pravili srebrne ukrase i poklone, da bi kasnije krenuli i sa proizvodnjom nakita, što će ovoj kompaniji doneti ne samo veliki uspeh već i renome koji traje više od jednog veka. Prvi katalog proizvoda koji se zvao “Plava knjiga“ izašao je iz štampe 1845. a i dan-danas se objavljuje.  1867. “Tiffany“ je bila prva američka firma koja je dobila prestižnu nagradu na izložbi u Parizu. Bio je to samo jedan u nizu od uspeha ove kompanije čija slava ne prestaje da bledi. U čemu je tajna tako velikog uspeha, pitaju se mnogi, a odgovor je veoma jednostavan – u kvalitetu.  Zato ne čudi što je nakit ove kuće najviše kopiran i reproduciran.

breakfast tiffanys back1 Šta žene vole: Tiffany&CoAko ste se ikada pitali ko se “krije” iza ovog božanstvenog nakita, neke narukvice koja vam se posebno dopala, prstena ili ogrlice marke “Tiffany“, otkrićemo vam malu tajnu. Iza svake kolekcije krije se poneki dizajner.  Neki od njih pripadaju već prošlosti ali mi vam predstavljamo ljude koji su danas odgovorni za sve one fenomenalne kolekcije kojima smo se divili a to su:  Frank Gehry, zaslužan za kolekcije Axis, Equus, Fish, Flux, Orchid, Torgue i Tube; Elsa Peretti koja stoji iza kolekcija Bean, Diamonds by the Yard, Open Heart, Sevillana i Teardrop; Paloma Picasso koja je zamislila kolekcije Loving Heart i Sugar Stacks i Richard Lambertson i John Truex, kreatori poslednje Hangbag kolekcije.

Ako je vaša bolja polovina od onih devojaka koje vole da se druže sa dijamantima, onda je “Tiffany” pravi izbor za vas. Dijamantski nakit koji je ova kompanija dizajnirala nosile su dame najpoznatijih i najbogatijih američkih porodica, kao što su familija Astor, Vanderbilt, Post, Hutton i Morgan, mnoge poznate glumice pa čak i članice kraljevskih porodica širom Evrope. U slučaju da imate nameru da svojoj dragoj poklonite verenički  prsten marke “Tiffany”, ili nekakvu ogrlicu ili narukvicu, onda vam predlažemo da uhvatite svoju voljenu osobu za ruku pa pravac Njujork. U Velikoj jabuci nalazi se prva radnja, na Menhetnu, na uglu Pete avenije i  27-e ulice, ista ona radnja koja je poslužila kao lokacija na snimanju filma “Doručak kod Tifanija“. Ukoliko se slučajno nađete na putovanju u Sao Paolu, gde je 2001. otvorena prva “Tiffany“ radnja u Južnoj Americi, ili u Bogoti recimo, onda tamo možete sebi pokloniti nakit ili pak sat ove marke. Ako vam je ipak Amerika daleko, a u mogućnosti ste da putujete, onda vam predlažemo neku od evropskih prestonica, London ili Madrid na primer, kao šoping destinaciju. Postoji naravno i jeftinija verzija, kopije naravno, koje su dostupne kako na internetu tako i u poznatim radnjama kao što su Saks i Neiman Markus. Izbor prepuštamo vama (i vašem budžetu). Ionako ćete samo vi znati da li su (ili ne) originali u pitanju.


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka.

Comments