Trećeg februara 2008. godine, The New York Giants sreli su se sa favorizovanim (i to za 12 poena) timom The New England Patriots, u, po mišljenju mnogih, najboljem Super Bowl-u svih vremena. “The Pats” su te sezone imali skor od 18 pobeda i nula poraza, i bili na putu ka “savršenoj” sezoni. Nijedan tim u istoriji Nacionalne fudbalske lige nije imao savršen skor, 19-0. Taj san prekinuo je tim za koji niko nije očekivao da će stići do plejofa. Hvatanjem za oko 13 jardi, sa 35 sekundi do kraja utakmice, tim The New York Giants odneo je pobedu i poneo šampionski prsten rezultatom 17:14.

U ponedeljak, šestog februara očekuje nas novi spektakl, Super Bowl XLVI, možda i najbolji do sada. Pratiće ga preko 160,000,000 gledalaca, a iz Beograda će ga gledati i raningbek šampionskih “Džinova” iz te 2008. godine, a danas trener beogradskih Vukova Ruben Drouns (Reuben Droughns).

Slika 1 Super Bowl XLVI: New York Giants vs New England Patriots

Ko će poneti šampionski prsten? Brejdi ili Ilaj?

Favorita nema. Oba tima imala su teške sezone i još teži plejof. The Giants i njihov kvoterbek Ilaj Mening (Eli Manning) imali su naizgled teži put do plejofa, budući da su morali da pobede dva najbolja tima iz regularne sezone: San Francisco 49ers sa kvoterbekom Aleksom Smitom (Alex Smith), u našim novinama poznatijim kao “srpski kvoterbek”, ali i prošlogodišnje šampione, tim The Green Bay Packers, a tokom sezone favorite za prolazak u samo finale i osvajanje Super Bowl-a. Ali, The Giants su nas iznenadili još jednom. Sa druge strane su The Patriots i Tom Brejdi (Tom Brady), možda najbolji kvoterbek u istoriji NFL-a, sa tri osvojena Super Bowl-a, koji je i ove godine obarao NFL rekorde. Nema slabih karika u ovim timovima, jer su i jedni i drugi bez sumnje zaslužili da budu ovde, na finalu u Arizoni. Može se pričati o statistici, ali to vam sigurno neće mnogo značiti. Ostanite budni u nedelju, jer ovo je meč koji ne želite da propustite.

A kao uvod u ovaj istorijski duel, takođe petog februara, od 22h, očekuje nas sličan, a opet potpuno drugačiji spektakl. Ljubitelji američkog fudbala ovo sigurno neće propustiti. Tako je, tu je i finale LFL-a (Lingerie Football League).

Super Bowl, naravno, ima za svakoga ponešto. Tu je šou na poluvremenu, a ove godine će, kao i 2008, glavna zvezda biti Madona (Madonna). Ovo je takođe i najveći dan u godini za televizijske reklame. Slot za reklamu od trideset sekundi košta oko $3,500,000, i sve velike svetske kompanije su tu. Umesto “običnih”, imamo priliku da vidimo desetine reklama koje sve više počinju da liče na filmove, jer se u nekima od njih nalaze specijalni efekti kakve viđamo samo u blokbasterima. I sve do jedne će vas zabaviti, a neke čak i nasmejati do suza. Jedna od retkih dobrih reklama na našoj televiziji, ona za Snickers u kojoj glumi Beti Vajt (Betty White), premijerno je prikazana baš na Super Bowl-u XLIV. Volksvagen se još jednom okreće mračnoj strani, a naredna Tojotina reklama je samo jedna od mnogih koje ćemo videti ove godine.


Stefan Ignjatović živi u svetu Daglasa Adamsa. Rodjen je kao Džedaj, i postaće naučnik da bi jednog dana napravio svoj Lightsaber. Vozi narandžast auto, sa narandžastim felnama, i planira njime da obidje svet, i možda malo više…

Comments