Neke od ovih semenki su obične, a neke egzotične, ali sve su dostupne i mogu se naći u svim prodavnicama zdrave hrane. Neke možeš da grickaš, a neke da ubaciš u salatu ili u blender. Supersemenke sadrže mnogo hranljivih materija kao što su zdrave masti, proteini, vlakna, minerali, vitamini i aminokiseline i treba da se nađu na tvom jelovniku svakodnevno. Naravno, radi se o vema maloj količni semenja (kašičica), koja je dovoljna za dnevne potrebe organizma, a posebno se preporučuje osobama koje su na redukovanom režimu ishrane. Ove vrste semena, prema svojim nutritivnim svojstvima spadaju u supersemenke.

Čia seme

Odličan izvor vlakana i minerala, koji sadrži više gvožđa nego spanać, više kalijuma nego banane i ima veću antioksidativnu moć nego borovnica, čia seme spada u najkompletnije namirnice u prirodi. Kada počneš da ga konzumiraš, brzo ćeš primetiti da ti je probava bolja i da imaš mnogo više energije. Lekovito dejstvo čia semena uočeno je u procesu regeneracije tkiva i mišića, jer takođe sadrži kalcijum i alfa-linolensku kiselinu, kao i omega-3 masne kiseline, čiji pojačan unos smanjuje bolove u zglobovima i upalne procese.

cia semenke Supersemenke koje bi trebalo da uvrstiš u svoju ishranu

Kako da ih jedeš?

Čia semenkama možeš da pospeš salatu od povrća, voćnu salatu, jogurt, ovsenu kašu. Možeš i da ga držiš potopljenog u vodi ili soku petnaestak minuta i ovako omekšano ima bolji uticaj na varenje.

Comments