Otkrivamo: Kako da se UVEK osećaš kao boginja?

Tvoj Instagram će obožavati ovaj restoran! (Plus: Otkrivamo ti jela sa menija koja moraš da probaš!)

#BFFOREO: 5 stvari koje treba da uradiš sa svojom BFF ovog leta (Pobednički ADVERTORIJAL)

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Air Max revolucija uz the Spot

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ljubav je ta neuhvatljiva sila, čija se nemogućnost definisanja širi sa iskustvom. Magija, osećanje ili stanje? Ili sve zajedno i još po nešto? Nema sumnje, ljubav izuzetno cenimo i visoko vrednujemo, ona nam oplemenjuje život, širi vidike i čini nas boljim ljudima. Odmah iza ljubavi, sledi vrednovanje seksa. U idealnom slučaju, seks je telesna ljubav, materijalizacija i otelovljenje partnerskog odnosa, koji uključuje sve aspekte ljubavi, angažuje emocije i kroz vrhunsko zadovoljstvo omogućava parovima da iskuse ekstazu međusobne prožetosti ljubavlju.

Dvojnost ljudske prirode međutim, razdvaja ljubav i seks. Dovodi do toga da muškarce doživljavamo kao prirodno sklone razdvajanju nagonskog i emotivnog, a žene kao prirodno sklone dobrobitima emotivne veze ujedinjene sa telesnim uživanjem.
Iako telesno funkcionišemo kao i svi sisari na planeti, nemamo prava da se pozivamo na nagon. Seks je mnogo više od potrebe za hranom i snom. Uopšte nam i nije potreban na taj način. Jer, u prirodi, parenje znači produžetak vrste, a u ljudskoj prirodi parenje znači vrhunsko zadovoljstvo koje nije omeđeno ciklusima razmnožavanja.

Zašto imamo toliki luksuz da se parimo kad hoćemo i to ne primarno zato da bismo se razmnožavali, ako ne zato što je seks nešto više od nagona?

Bolna podvojenost na temelju činjenice o telesnoj smrtnosti, odvela je čovečanstvo u duhovnost, na temelju težnje za besmrtnošću. Neugasive nade da postoji nešto više i da čovek nije prašina na vetru večnosti.

Religije nude spas duše i život posle života, tražeći odricanje od materijalnog, disciplinu u obuzdavanju telesnog, da bi se duša oslobođena balasta vinula pod Božiju zaštitu.

Bog je ljubav, tvrde neka duhovna učenja. A ljubav uključuje slavljenje života u svim njegovim oblicima i ne odriče se materijalnog. Ljubav zna za svoj telesni izraz, jer poznaje seksualnu ekstazu. Na ovaj način, mogli bismo da tvrdimo i da je Bog seks, samo što se ova tvrdnja osuđuje za sektaštvo.

dvoje1 Suprotno ili srodno: Ljubav i seks, kao duhovno i materijalno

Mi ne znamo šta je Bog, kao što ne znamo ni šta je ljubav. Osim ako oni nisu uzvišeni i nedostižni izvori svetlosti, koji emituju mnoge svoje manifesticije, pokazujući čovečanstvu mnoga svoja lica sa kojima mnogi mogu da se poistovete, da se u njima prepoznaju kao u ogledalu i steknu smisao, cilj i kompas.

Ali šta ako Bog nije ni ljubav ni seks, ni duh ni materija, ni oproštaj ni presuda, ni utočište ni istina, nego sve zajedno i još mnogo više? Toliko mnogo više da to uopšte ne možemo da pojmimo, jer smo ljudi i kao takvi samo jedna Božija manifestacija, ni vrhunska, ni konačna, ni naročito jedinstvena?

Ostaje nam da sami budemo ljubav. I seks. I duh i materija. Kao što i jesmo. Toliko toga jesmo, da je traženje nečeg višeg samo put u besmisao i neistinu.

Uostalom, zašto bismo nalazili zamerke Božijem delu?

Aleksina Đorđević

Editors choice