Pažljivo pročitajte uputstva o pranju

U zavisnosti od sastava džempera, znaćete da li on zahteva ručno pranje ili ga je moguće jednostavno staviti u veš-mašinu. Dakle, prvenstveno dobro pročitajte uputstvo na etiketi, kako vam se džemper ne bi skupio, poderao ili ogrubeo. Ako džempere perete ručno, predlažemo vam da lavabo ili lavor napunite hladnom vodom, dodate malo nežnog praška za veš, ubacite džemper u vodu i ostavite ga da stoji u njoj oko tridesetak minuta. Zatim ga isperite takođe pod hladnom vodom. Nežno ga ocedite, a zatim umotajte u peškir kao rolnicu, kako bi peškir upio dodatnu vodu. Nakon toga ga možete staviti da se suši u ravnom položaju.

Džempere od pamuka i kašmira trebalo bi da perete nakon dva do tri nošenja, dok vuna i poliester mogu da izdrže do oko pet nošenja. Pokušajte da džempere ne perete češće nego što bi trebalo, a ako imaju oznaku da se mogu prati samo na hemijskom čišćenju, samo tako ih i tretirajte.

Nosite majicu ispod džempera

Ako želite da džemper duže očuvate novim i nepohabanim, obavezno ispod njega nosite majicu. Majica će sprečiti direktan dodir džempera sa telom, te do džempera neće doći znoj ili ulja koja naša koža proizvodi, a koja mogu uticati na kvalitet vlakana džempera. Takođe, i vama će biti komfornije, a i toplije!

Obratite pažnju na slaganje i odlaganje

Nemojte kačiti džempere na ofingere! Na ovaj način tkanje džempera se rasteže i oni brže gube svoju formu i postaju slabiji. Najbolje bi bilo da svoje džempere brižljivo spakujete i odložite, a tokom zimskog perioda ih držite u čistom i suvom ormaru, u koji možete ubaciti mirisnu vrećicu lavande koja će odbiti moljce.

Naslovna fotografija: instagram.com/velvetdynasty

Jovana Pantić

Comments