Kraljica rokenrola Tina Turner preminula je u 83. godini posle duže bolesti u svom domu u Kusnahtu u blizini Švajcarske. Putovanje velike pop ikone bilo je ispunjeno i trijumfima i izazovima. Uprkos burnom odnosu sa nasilnim bivšim mužem Ikeom, krenula u solo karijeru koja je učvrstila njen status ikone. Njena otpornost i talenat inspirisali su bezbroj fanova, a njen uticaj na muzičku industriju će se osetiti i u generaciji koja dolazi. Dok svet oplakuje gubitak muzičke legende, prisećamo se 10 činjenica koje treba da znate o njenom životu.

Ginisov svetski rekord

Tokom turneje na kojoj je promovisala svoj tadašnji novi album, Break Every Rule, Tina Turner je oborila svetski rekord koji je prethodno držao legendarni Frank Sinatra. Ginisov rekord je oborila 1988. godine, kad je kao solo izvođač nastupala pred najvećom publikom, prodavši 188.000 karata. U 2000. godini, Ginis je objavio da je Tina prodala više karata od bilo kog solo izvođača u istoriji muzičke industrije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

Zdravstveni problemi

Posle venčanja sa Erwinom Bachom 2013. godine, Tina Turner je doživela moždani udar nakon čega je morala ponovo da uči da hoda. Godinama kasnije, dijagnostikovan joj je rak creva, ali se odlučila za homeopatske lekove, koji su navodno loše delovali. Godine 2017, morala je da se podvrgne operaciji transplantacije bubrega.

Pesma Proud Mary

Pesma Tine Turner, Proud Mary, ostaje jedan od njenih najvećih hitova. Kada je Beyoncé odala počast legendarnoj ikoni rokenrola 2005. godine na dodeli nagrade Kenedi centra, odabrala je da peva ovu pesmu. Tri godine kasnije, duo se pojavio na dodeli Gremi nagrada kako bi zajedno otpevao numeru. Osim što je Tina osvojila Gremi, rokenrol bend iz šezdesetih, Creedence Clearwater Revival, obradio je singl koji je navodno prodat u više od milion primeraka.

Porodična tragedija

Tinu Turner je napustila majka kad je imala samo 11 godina. Kaže se da se njena mama preselila u drugi grad zbog Tininog oca koji je bio nasilnik. Baš iz ovog razloga, Tina se trudila da bude dobra majka – dobila je dva biološka sina, Craiga Raymonda Turnera i Ronalda Renellea Turnera, a usvojila je i dvojicu sinova svog bivšeg muža, Ikea Turnera Jr. i Michaela Turnera. Godine 2018, Craig Turner je pronađen mrtav, navodno, zbog prostrelne rane koju je sebi naneo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

Njen pravi identitet

Rođena je kao Anna Mae Bullock. Muzičku karijeru je započela pod imenom Little Ann ugrupi Ike Tuner’s Kings of Rhythm. Godine 1960, promenila je ime u Tina Turner za svoj hit duet A Fool in Love, a ostalo je istorija.

Pročitajte i: Najbolje mlade strane pevačice sa Brit Awards 2023. koje treba da poslušate odmah

Sukob Tine i Ikea Turnera

Duo koji je zajedno gradio svoju muzičku karijeru bio je u braku 16 godina. Postali su velika sila sa hit pesmama kao što su Its Gonna Work Out, Proud Mary, Nutbush City Limits i River Deep-Mountain High, između ostalih. Konačno su se razišli 1976. godine zbog burnog odnosa.

Četiri Gremija – jedna pesma

Tinina pesma What’s Love Got to Do With It postala je toliko veliki hit da joj je donela Gremi nagrade u kategorijama Pesma godine, Ploča godine i Najbolji ženski pop nastup. Do 2012. godine, pesma je dobila tri Gremija, ali je četvrti dodeljen kada je Tina Turner uvrštena u Gremi kuću slavnih. Hit pesma je sa njenog albuma Private Dancer iz 1984. godine. Na opšte iznenađenje, Tina Turner je u početku mrzela ovu pesmu, koju je snimila na insistiranje svog menadžera. Posvetila mu je Gremi nakon što joj je dodeljena treća nagrada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

Priznanja

Njena neverovatna dostignuća uključuju 12 Gremi nagrada i Gremi nagradu za životno delo.

Spekulacije sa Davidom Bowiem

Tina Tarner je sarađivala sa Davidom Bowiem na naslovnoj strani za Tonight, a tokom njenog nastupa 1985. godine u Nacionalnom izložbenom centru u Birmingemu, Bowie je bio gost iznenađenja. Kada su zajedno nastupili, nagnuo se i šapnuo joj nešto na uvo. Mnogi fanovi veruju da oj je rekao: „Volim te“, ali većina veruje da ju je zaprosio.

Tina Turner i budizam

Bilo je to sedamdesetih godina kad se potpuno okrenula budizmu. Vežbala je i pevala mantre i tvrdila je da joj je to pomoglo da ostane smirena tokom najizazovnijih trenutaka u životu.

Pročitajte još i: WNB Latest: Daft Punk objavio novi singl povodom 10 godina albuma RAM

Naslovna strana: instagram.com/tinaturner

Marija Gavrilović

Comments