Sigurno ste u filmovima i serijama videli neku scenu porađaja, gde mami daju bebu u naručje i ona se istog trenutka zaljubi u nju. To je jedna prelepa scena, gde se rađa momentalna povezanost između majke i deteta.

Da se vratimo unazad, u period trudnoće. Trudnoća je romantizovana, žena je srećna, blažena što je u drugom stanju. I to nekad zaista jeste tako. Nije svaka trudnoća ista, nije svaka trudnica ista. Nekome je period trudnoće bilo divno iskustvo gde nisu osetile mnogo tegoba. Još bolje kada porođaj prođe lako i majka odmah zavoli bebu. No, treba da budemo svesne da je ovo jedan idealan scenario, i da treba da budemo srećne što nam se dogodio najbolji mogući ishod.


Nekome je trudnoća prekrasna, nekome je noćna mora. Nekome je porođaj traumatičan, u enormnim bolovima. A pojedine mame ne osete momentalnu ljubav prema bebi. I o tome se ne priča dovoljno. Ne priča se o tamnoj strani majčinstva, roditeljstva, jer nije tu sve cveće i proleće.

Postporođajni period je izuzetno izazovan. Žena se tek porodi, sve je boli, krvari, a ne može ni da se odmori jer mora da brine o bebi. Beba zavisi od njenog tela. Nije nimalo lako stvoriti jedan novi život – ni fizički ni psihički. Zato hajde da normalizujemo sve kroz šta jedna žena prolazi u ovom osetljivom periodu.

Dakle, normalno je da ne osećate tu ljubav u prvim trenucima, prvim danima, čak i nedeljama nakon porođaja. To stanje se naziva baby blues. A ako se to stanje nastavi, može prerasti i u postporođajnu depresiju. I postporođajna depresija je normalna i ima je više majki nego što možete da zamislite, čak je ima i jedna od deset majki. No, ona ipak zahteva pomoć stručnjaka, kako bi se mama što pre osetila bolje.

Baby blues nastaje zbog nagle promena hormona u telu žene nakon što se porodi. Ovo su pojedini simptomi ovog sindroma:

– nagle promene emocija,

– plakanje bez očiglednog razloga,

– osećaj iritacije,

– neraspoloženje,

– anksioznost i osećaj nemira,

– nedostatak osećanja prema bebi,

– problemi sa spavanjem,

– manjak apetita,

– manjak energije.

Dobra star je da baby blues često prođe sam od sebe posle izvesnog perioda. U redu je da u prvim nedeljama nakon porođaja nemate pozitivna osećanja prema bebi, ili ste ravnodušni. Ne osećate povezanost sa bebom, to dete je za vas stranac. I to je u redu. Vi se još uvek upoznajete, jer to jeste sasvim novo biće u vašem životu.

Kako se prevazilaze ovi osećaji? Pre svega tako što ćete dati sebi vremena da se oporavite od porođaja. Zatražite pomoć u obavezama oko bebe i kuće. Pored partnera, tu za vas treba da bude čitava porodica kako bi vam olakšala ovaj period. Spavajte što više možete, veoma je bitno da budete naspavane i odmorne. Posvetite se sebi i odvojite vreme za sebe – veoma je bitno da se osetite svojim i posle svih promena. Uzimajte dovoljno tečnosti, jer je hidratacija od velike važnosti i za vas i za bebu. Redovno se hranite, nemojte preskakati obroke jer će to pogoršati vaše stanje. I na kraju, imajte mnogo razumevanja za sopstvena osećanja. Budite strpljivi jer će i ovaj ne tako lep period proći.

Naslovna fotografija: instagram.com/littleecobaby

Jovana Petković

Comments