Iako smo do pre dve decenije od začina koristili samo šećer, so i biber, novo vreme nam je donelo neke stare začine – koji vode poreklo još iz Indije, Kine, stare Grčke i srednjovekovne Evrope. Mnoge biljke od kojih dobijamo začin, proslavljene su kroz istoriju baš zbog njihovog značaja za naše zdravlje, a ne zbog ukusa jela koje spremamo. Moderna nauka potvrdila je ono što su naši preci još odavno znali, a to je da one zaista imaju ogromne benefite koji doprinose zdravom funkcionisanju našeg organizma. One nam mogu pomoći da kontrolišemo krvni pritisak, da poboljšamo našu memoriju, a takođe mogu i da umanje bol… i još mnogo toga. Pročitajte u nastavku teksta koje to začine i biljke imamo u našoj kuhinji, a ne znamo na koje sve načine mogu da pozitvno utiču na naše zdravlje.

Cimet

Cimet je veoma popularan začin koji ima široku upotrebu pogotovo kada pravimo kolače. Ali ono što ne znamo je to da je bogat antioksidantima koji pomažu regeneraciju ćelija. Njegovo najbitnije svojstvo je to što kontroliše nivo šećera u krvi tj. smanjuje nivo glukoze koju unosimo u sebe tokom obroka. Upravo zato, cimet je prirodni lek za ljude koji boluju od dijabetesa tipa 2. Pored toga, korisno je znati da se ulje od cimeta pokazalo efikansim u borbi protiv kandide.

laura cortesi NMF5sEaHUmo unsplash scaled e1617719853635 Upoznajte se sa začinima u vašoj kuhinji i saznajte šta oni mogu da učine za vaše zdravlje

Kurkuma

Ukoliko poštujemo osnovno pravilo kurkume koje glasi da dnevno ne smemo unositi više od 5 grama, ona može pomoći da poboljšamo stomačne probleme i hipertenziju. Kurkuma smanjuje oksiditavni stres, a on je faktor koji ubrzava starenje. Samim tim, korišćenje kurkume usporava starenje, a postoje i studije koje dokazuju da ona može da nam služi i kao antidepresiv. Iako za artritis u medicini i dalje ne postoji lek, kurkuma je prva na listi stvari koje ublažavaju njegov bol.

Morska so

Suprotno opštem mišljenju, morska so pomaže povećanju tečnosti jer zahvaljujući mineralima ona sprečava dehidrataciju. Ona ojačava naš imuni sistem, pa tako je našem organizmu mnogo teže da se razboli od gripa ili autoimunih bolesti. Ono što će nam pomoći da smanjimo nivo holesterola u organizmu je kašičica morske soli rastvorena u čaši vode, tako da ona povoljno utiče i na kardiovaskularni sistem. Korisna je i za disajne organe, a morska voda pomaže i pri oporavljanju sluznice.

Comments