Jedva čekamo da počnemo da živimo sa partnerom, radujemo se što ćemo najzad imati tu intimu i privatnost, što ulazimo u novu fazu odnosa i očekujemo sve najbolje. Odlično, tako i treba. Ali obrati pažnju na uputstva i savete onih koji su već prekalili svoj entuzijazam kroz iskustvo zajedničkog života i shvatili neke stvari koje treba da uzmeš u obzir.

Osmislite novi prostor

U idealnim uslovima, preći ćete u novi stan i zajedno ga opremati, počinjući novi život sa potpuno novom energijom. Ali mnogo je verovatnije da ćete preći da živite kod partnera, ili on kod vas, a to znači okruženje i prostor u kome neko već ima svoje ustaljene navike i mora da pravi mesta za još jednu osobu. Još je komplikovanije ukoliko dolazite da živite sa partnerom i ostatkom njegove porodice, a čak i ako ne delite sa njima kuhinju i kupatilo, već samo dvorište, biće teško prilagoditi se. Potrebno je da prostor koji ćete deliti sa partnerom više ne posmatrate kao svoj ili njegov, već vaš i da napravite promene koje će to potvrditi. U novom prostoru obezbedite lični kutak za svakog od vas, jer iako ćete sve deliti, treba vam malo privatnosti. Ukoliko neko od vas dvoje radi od kuće, potrebna mu je radna soba, ili prostor za jutarnje vežbanje, pa je važno da uzmete u obzir sve potrebe svakog od vas i da se organizujete tako da niko ne mora da pravi ustupke oko najbitinijih stvari.

Suočićete se sa čudnim navikama i manama partnera (i on sa tvojim) za koje do sada niste znali

Možda neko od vas puši u kupatilu, pa mu je potrebna pepeljara i upaljač koji tamo stoje, a onaj drugi se možda grozi mirisa dima koji upijaju peškiri – pa morate da pronađete kompromis. Možda vama treba potpuna tišina i mrak da biste zaspali, a partner voli da gleda TV dok mu se oči same ne sklope i obično zaspiva sa daljincem u ruci i uključenim televizorom. Ovo je samo primer, a svako od vas sigurno ima neke sopstvene navike i rituale vezane za jelo, spavanje, kupatilo, oblačenje i spremanje za radni dan, koje su partneru neobične, jer se razlikuju od njegovih. To je deo partnerske intimnosti – prihvatanje i tolerisanje partnerovih navika, koje nam nisu ni prijatne, ni bliske, kao i menjanje navika koje partnera ugrožavaju. Ne dopuštajte da vas nešto svakodnevno izluđuje i da se nezadovoljstvo nagomila – što pre postavite granice, ispregovarate i odlučite ko će u čemu napraviti ustupke, to bolje za vaš odnos.

Comments