Ako i vi sve svoje slobodno vreme provodite gledajući stranice na Instagramu, Pinterestu i drugim mrežama i lovite koji su novi trendovi u dizajnu enterijera, onda je ovo pravo mesto za vas. Ja, na primer, sve svoje dizajnerske snove ispunjavam tako što gradim megalomanske stanove i kuće u Simsu i onda ih uređujem do besvesti. Ako ste i vi jedni od ovakvih ljudi, pripremite se da vidite nove trendove koji će biti aktuelni od naredne godine, a koji se tiču kuhinje.

Kako se približavamo 2023. godini, možemo videti sve više različitih trendova u dizajnu enterijera koji imaju sličnu temu: moody i whimsical (magične) kuhinje. Prema popularnim temama sa Pinteresta, u poslednje vreme pretrage za „moody i whimsical” kuhinje su se povećale šest puta od avgusta 2021 – kako kažu podaci sa interneta. Ono što je, međutim, najzanimljivije je koliko su ovi izgledi potpuno suprotni. S jedne strane, imate moody kuhinje, koje su sofisticirane i smele, sa minimalnim akcentima. Zatim, s druge strane, imate whimsical kuhinje koje uključuju pretrpan prostor pun šara, sa bojama i umetničkim delima.

Ipak, uprkos njihovoj kontrastnoj estetici, oba pristupa dele jednu važnu osobinu: boju. U budućnosti se očekuje pomama za odvažnim bojama koje imaju baš taj bogati i moody, vintage i retro manir, kao i mnogo nijansi zelenih. Zbog toga smo odlučili da vam predstavimo ove nove trendove i inspirišemo vas da osvežite svoje kuhinje!

Moody kuhinje

Prvo, hajde da samo jednu stvar razjasnimo: moody kuhinja ne znači nužno da mora da bude crna od poda do plafona (iako su se pretrage na Pinterestu za „ideje crnog kuhinjskog ostrva“ udvostručile od prošle godine). Iako ovakav dizajn svakako uključuje tamnije tonove (teget, čokoladna braon, “hunter” zelena, itd), takođe uključuje niz elegantnih prirodnih materijala – od mermera do tamnog drveta.

Stručnjaci za dizajn predlažu da unesete više mešovitih materijala, poput različitih vrsta drveta, metala, mesinga i mermera. Ovakav pristup praktično služi kao “kompromis” između rustičnosti i glamura, gde su moody tonovi i uglađene površine nadoknađene drvenim akcentima i prirodnim materijalima.

Pročitajte i ovo: Ideje za uređenje hodnika, jer hodnik ne mora biti samo prazan prostor

Kad kombinujete različite čvrste i pune materijale, važno je da nađete balans između tekstura i završnih obrada površina svih elemenata u prostoru, tako da se svi besprekorno uklapaju. Kad su u pitanju ormarići, preporučuje se da za ručke koristite hladnije tonove sa metalik obradom, zbog njihovog presijavanja i teksture, a možete ih ukombinovati sa veoma teksturiranim prirodnim materijalima poput tamnog drveta.

Whimsical kuhinje

Ovaj trend se opisuje kao spoj tzv. newstalgia i cottagecore trenda. Ovaj dizajn je u potpunosti suprotan od prošlog o kome smo govorili, a ima znatno zabavniji i carefree pristup, koji inkorporira svetle boje kao što su zelena, roze, plava i žuta, sa boho paternima i retro umetničkim delima. Ovaj izgled možete postići ako u kuhinju uvedete prave vintage komade i kačite umetnička dela u vidu “galerijskog zida”, gde će biti poređana jedna do drugih, u različitim ramovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by property jazz (@propertyjazz)

Predviđa se da će se dizajneri enterijera u velikoj meri pomeriti od farmhouse stila koji je poslednjih nekoliko godina postao veoma aktuelan, i koji je uvek bio prva opcija kod mnogih koji su uređivali svoje kuhinje. Smatra se da će sada u trend ući više grafičke i moderne opcije, a ovaj trend je već uveliko prisutan u cottagecore kuhinjama koje koriste otvorene police kako bi se kreirao taj specifični “udoban” izgled koji odaje utisak da neko tu stalno provodi vreme.

Stručnjaci smatraju da ćemo videti sve više kitnjastih i šarenih zidova i tapeta, jer se te pozadinske obloge sada postavljaju preko celog zida iza peći i iznad radnih ploča. Dok su dizajneri enterijera nekada kreirali manje dekorativne panele, sada teže ka tome da koriste dekorativne elemente duž čitavih zidova. Ovo su dobre vesti za sve koji posebno vole marokanske pločice, jer su one pravi i najbolji primer za ovakve kuhinje.

Pročitajte i ovo: Predstavljamo vam DIY kreativne ideje za ukrašavanje zidova

Naslovna fotografija: instagram.com/audreycrispinteriors

Nenad Grubanoski

Comments