Uticaj polena na kožu nije zanemarljiv, a u pitanju je aspekat alergija o kojem se ne govori dovoljno. Neprekidno kijanje, svrab u očima i grebanje u grlu samo su neki od iritirajućih simptoma koji dolaze sa polenskom alergijom kako se godišnja doba menjaju, ali mogu imati i prilično štetne efekte na vašu kožu.

Ako se budite sa natečenim licem ili imate neobjašnjive mrlje crvene, suve kože, to može biti znak da vaš ten polen ne podnosi dobro. Međutim, postoji jednostavno rešenje da to ublažite, a ono leži u načinu na koji negujemo kožu.

Kakav je uticaj polena na kožu?

Polen je praškasta materija sastavljena od sićušnih semenki biljaka i cveća i često je nevidljiva golim okom. Alergije se javljaju kada naš imuni sistem reaguje na određene supstance, pa otuda jaki fizički simptomi koji mnogi od nas doživljavaju.

Nažalost, za osobe koje pate od alergija, istraživanja su otkrila da se reakcije mogu javiti i na našoj koži. Efekti polena na kožu su uobičajeni, iako se često zanemaruju. Prirodni instinkt tela je da se bori protiv polena kada se udiše ili ako dođe u direktan kontakt sa kožom. To izaziva upalni odgovor na koži i može dovesti do osipa, koji narušava barijeru kože i izaziva iritaciju i osetljivost.

Uticaj polena na kožu se može manifestovati kao nadutost, otok i crvenilo, posebno oko osetljivog područja oko očiju. Međutim, stručnjaci govore i o dugoročnim efektima. Jedna studija o nezi kože pokazala je da tokom vremena zapaljenje može dovesti do bržeg starenja kože, sa sličnim efektima kao i oštećenja od sunca. Ovi problemi sa kožom mogu se prikazati kao fine linije, bore i potencijalno tamne mrlje ili hiperpigmentacija.

Oštećena kožna barijera podrazumeva oštećenje gornjeg dela kože koje obično sprečava da vlaga izlazi. Oštećena barijera može dovesti do isušivanja i izazvati svrab i osetljivost kože.

Šta pomaže?

Uticaj polena na kožu može ublažiti nega sa vitaminom C. Vitamin C je antioksidans, što znači da štiti kožu od oštećenja životne sredine, uključujući polen. Vitamin C takođe pomaže u posvetljavanju kože i može pomoći u sprečavanju tamnih mrlja ili hiperpigmentacije. Ujutru se koristi zajedno sa SPF kremom sa visokim faktorom zaštite. Takođe pruža odličnu zaštitu od UV zraka.

Ferulična kiselina (takođe antioksidans) je drugi koristan sastojak da ublažite uticaj polena na kožu, jer pomaže u popravljanju kožne barijere. U zavisnosti od vaših želja ili budžeta, možete birati između ferulne kiseline i vitamina C u proizvodima za negu, jer imaju slične efekte.

Ceramidi su takođe sastavni deo zdrave kožne barijere. Inače se nazivaju mastima, koje su lepak koji zdravu kožu održava netaknutom. Njihova uloga obezbeđuje uređenu strukturu kože. Smanjenje nivoa ceramida povezano je sa stanjima kao što su dermatitis, psorijaza i prerano starenje.

Ako vaša koža ima tendenciju da bude crvena i upaljena, a stanje joj pogoršavaju alergije na polen, počastite kožu nečim umirujućim i nežnim, poput maske za lice.

Potražite hidratantne kreme, obogaćene određenom količinom dimetikona, ciklometikona i drugih okluzivnih silikona, koji mogu pomoći u zaustavljanju polena poput štita.

Alternativno, ako više volite organske proizvode, potražite hidratantne kreme zasnovane na prirodnim uljima sa prevalentnošću zasićenih masnih kiselina, kao što su ulje semenki avokada, shea puter, ulje jojobe.

Međutim, postoji nekoliko sastojaka koje treba izbegavati jer mogu pogoršati stanje. Budite oprezni sa kokosovim uljem, jer je komedogeno i može izazvati probleme na masnoj koži. Izbegavajte eterična ulja, cvetnu vodu i cvetne ekstrakte, jer svi ovi prirodni sastojci mogu da se akumuliraju sa proteinima polena i pogoršaju stanje kože.

Pročitajte i ovo: Zašto vaš sledeći beauty cilj treba da bude obnova kožne barijere

Naslovna fotografija: instagram.com/alenaakrasnova

Božica Luković

Comments