Naši obrasci spavanja su individualni i sa godinama se mogu menjati, ali vaš hronotip – kodirano ponašanje, ili preferencije vašeg tela prema određenom rasporedu spavanja – otkriva koja ste vrsta spavača i pomaže vam da obezbedite sebi kvalitetniji san.

Šta je hronotip i koja ste vrsta spavača

Četiri vrste spavača

Hronotip je prirodna sklonost vašeg tela da spava u određeno vreme, od čega zavisi koliko ste produktivni (ili pospani) u određeno doba dana. Mnogi ljudi su ranoranioci, svesni da im odgovara da rano ustaju i da su najaktivniji u prepodnevnim satima, a drugi su „noćne ptice“, vole dugo da spavaju i bolje funkcionišu noću, van okvira dnevne gužve i buke. Hronotipovi prepoznaju četiri vrste spavača – vuka, medveda, lava i delfina – nazvane prema navikama spavanja ovih životinja, koje se međusobno veoma razlikuju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Ako spadate u lavove

Ukoliko je lav vaš hronotip, prepoznaćete ga po tendenciji da iskoristite dan – lavovi su obično ranoranioci, koji su ujutru najproduktivniji. Oni čekiraju svoje liste obaveza pre ručka, a popodne postaju usporeni i možda će im biti potrebano malo „mačje dremke“ da bi se osvežili. Na spavanje idu u razumno vreme i ujutru se bude odmorni i spremni za dan.

Ako su medvedi vaša vrsta spavača

Medvedi čine više od polovine populacije – vole da spavaju duže od lavova i optimalan nivo produktivnosti im je između 10 i 14 časova. Oni obično idu na spavanje pre ponoći i ustaju oko 7 sati.

Pročitajte i ovo: Šta treba da prestaneš da radiš da bi postala jutarnji tip

Vukovi (noćne ptice)

Ako su vukovi vaša vrsta spavača, vi ste, zapravo, noćna ptica. S mukom ustajete ujutru (odlažete buđenje do poslednjeg trenutka), a uveče vam je žao da odete na spavanje, jer vam je to najlepši deo dana. Kada možete da pratite svoj ritam (svakog vikenda), skloni ste ostajete budni do sitnih sati i da spavate sledećeg dana do podneva. Teško vam je da se prilagodite dnevnom načinu života i rada, koji većina sveta praktikuje i često ste umorni i neispavani.

Ako su delfini vaša vrsta spavača

Vrsta spavača nalik delfinima ima lak san i ponekad pati od nesanice. Delfini imaju tendenciju da legnu pre ponoći i ustanu rano ujutru, ali često se bude tokom noći i nije im lako da ponovo utonu u san.

Kako se hronotipovi razlikuju od cirkadijalnog ritma

Cirkadijalni ritam kontroliše vaš ciklus spavanja i proizvodnju melatonina i, za razliku od hronotipova, na cirkadijalni ritam najviše utiče izlaganje svetlu. To znači da se više melatonina proizvodi noću, što nam omogućuje da spavamo, a manje tokom dana, što pomaže da ostanemo budni. Vrste spavača uzimaju u obzir vreme kada ste najproduktivniji – na primer, možete ustati u 6 ujutru, ali ćete najveći nivo produktivnosti postići tek sredinom dana.

Kako da tačno procenite svoj hronotip

Najbolji način da odredite koja ste vrsta spavača je da zapazite kada vam je najlakše da se probudite i u koje doba dana imate najviše energije, a to ćete najbolje proceniti kada ste slobodni i ne budi vas alarm. Ako vikend ne koristite da nadoknadite nenaspavanost, vreme u koje se budite naspavani i nivo aktivnosti u toku dana, pomoći će vam da odredite koja ste vrsta spavača.

Vrsta spavača se može promeniti

Postoje faktori koji utiču na hronotipe – hormonalne promene, trudnoća, starenje. Većina dece rano odlazi na spavanje i rano se budi, ali to se sa godinama menja. Takođe se menja i potreba za snom – starijim ljudima treba manje energije za obnovu organizma nego tinejdžerima i oni manje spavaju. U adolescentskom uzrastu možete biti noćna vrsta spavača, da biste u zrelim godinama postali ranoranilac.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Kako vam poznavanje hronotipa može biti od koristi

Kad znate koja ste vrsta spavača, možete bolje upravljati svojim vremenom, odnosno, ostaviti donošenje važnih odluka i bavljenje najzahtevnijim zadacima za vreme u danu u kome vam je nivo energije najviši i kada ste najproduktivniji. Takođe, možete voditi računa o zamkama u koje upada vaš hronotip – ranoranioci (lavovi i delfini) će možda želeti da malo odlože odlazak na spavanje, kako se ne bi probudili prerano, dok će medvedi i vukovi, koji vole duže da spavaju, želeti da povedu računa da tokom vikenda ne poremete ritam radnih dana, kako bi izbegli neispavanost.

Vrsta spavača i druge oblasti života

Hronotipovi mogu uticati i na apetit i vežbanje – vaša pripadnost određenoj vrsti spavača može biti razlog zašto preskačete doručak, odnosno, obično ne ogladnite do podneva, ili zašto vam više odgovara da vežbate uveče, nego ujutru. Poznajući svoj hronotip, možete prilagoditi raspored aktivnosti kojima možete sami da odredite vreme i umanjiti anksioznost koju osećate jer vam je teško da imate najvažniji dnevni obrok, ili vam večernja šetnja nikako ne prija.

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments