Znate ono, ustanete ujutru, razvučete se korak dva po kući, obavite jutarnju higijenu i mrzovoljnim koracima krenete ka ormanu u potrazi za današnjom odevnom kombinacijom.

Otvorite orman.

A tamo, u tom magičnom svetu ormana krcatog ženskom garderobom, vaš dan upravo počinje da biva noćna mora. Mogu da se kladim da je onaj mučenik dok je smišljao frazu “ustao sam na levu nogu”, mislio na svoju ženu koja stoji ispred ormana.

Iznova postavljate sebi čuveno žensko pitanje- Šta bre, danas da obučem!?

Kako vreme odmiče, hamletovska dilema “Crvenu ili bordo majicu” postaje sve veća.

Uskoro i pored punog ormana garderobe, tantalove muke dolaze do tačke ključanja. NEMAM ŠTA DA OBUČEM! vrištite na mačku koja se mota oko vaših nogu.

Panika.

Sedite tako minutima ispred ormana izbezumljene, razjarene i nenormalne.

Gledate u hrpu stvari koju ste već nosile.

Ništa vas ne pokreće, i ništa vam ne uliva nadu da ćete išta pronaći, i izaći toga jutra iz kuće.

Naravno, počinjete da plačete.

Postoji u ženskom svetu životnih odluka, još gora varijanta Obućiću prvo što mi padne pod ruku”. Ako mene pitate ova odluka vam dođe kao čist ruski rulet. Može, a i ne mora.

Izlazite iz kuće nasmejane i najbitnije, obučene.

Trčkarate srećne po ulici, jer ovoga jutra ne kasnite zbog tako “trivijalne stvari” kao što je odluka šta obući i možete da se posvetite nekoj bitnoj stvari kao što je spašavanje tropskih kišnih šuma.

Bezbrižno pevušite omiljenu pesmu, sve dok ne sretnete ONU sa prvog sprata koja kao da je skinula garderobu sa lutke iz vašeg omiljenog butika.

Ruski rulet, kažem ja.

Naravno, počinjete da plačete.

Treća varijanta je šizofrena, i moja je omiljena. Potpuno poražene u ovom ratu, odustajete. Necu ni da idem nigde, jer nemam ništa da obučem.”

Navlačite ponovo roletne.

Potištene, vraćate se u krevet.

Očajne, jer život više nema smisao.

I naravno, počinjete da plačete.

Kako god okrenete suze vam ne ginu. Suze jesu ok, ali samo kao sredstvo za maltretiranje muškaraca.

Ja danas neću da vam pišem onaj grozni kliše iz Burde “kako da prepravite stare stvari i date im novi sjaj”, to je bullshit jer obično ne ispadne onako kako ste zamislile ( imate sreće ako išta i ispadne ), vec ću da pišem o tome šta može da inspiriše vaš outfit za današnji dan. Hrabro vam kažem, sram me bilo, pronađite inspiraciju! Jedino što je bitno je vaša mašta. Bitno je da ta ideja pokrene vašu maštu. U svakom slučaju, uvek se setite da je Žan-Luk Godard rekao: “Nije bitno odakle uzimate stvari – bitno je kuda ih vodite.”

Elem, današnja inspiracija je ulica, a na ulici je sve dozvoljeno. Sve dolazi u obzir. Nema pravila. Iskombinujete komade koje nikada niste nosile zajedno. Promašićete četiri puta, ali će peti biti pogodak.

I Kate Moss.

Njen stil je jednostavan. Komadi garderobe koje ona kombinuje svaka devojka ima u ormanu. To su basic stvari. Bela ili crna majica, skini farmerke, crni strukiran sako, velika ešarpa, zanimljivi detalji i visoke štikle. Tu promašaja nema. U tome i jeste čar njenog stila.

Dakle, najbitnija je inspiracija. Moda je igra, a stil je vaša omiljena igračka. A kada već u toj celoj šta-obući-danas panici, napolje ponesete i vašu lepu glavu, ne zaboravite da ponesete i frizuru.

I drage devojke, bavite se sobom zbog vas samih, a ne zbog muškaraca. Iz njihove perspektive neće ni kaiš, ni ešarpa, a ni naruvica, napraviti čudo od nas. To je naša urodjena ženska zabluda. Nijedan muškarac to ne primećuje. Oni dalje ne vide od štikle na dobroj nozi i dobrog dupeta.

Toliko.

Mnogo kasnim.

Vidi koliko je sati, a ja JOŠ NISAM ODLUČILA ŠTA ĆU DA OBUČEM!!!


Jelena Tanasić je rođena da obožava – Crveni lak. Čokoladne kolače. Mojito & kafu. Čitanje novina od pozadi. Čitanje knjiga. Papir i olovku. Kreativni haos. Bajke o vilenjacima i vilama. Filmove iz doba zlatnog Holivuda. Marinu Abramović. Leto. Miris šume posle letnjeg pljuska. Naočare brenda Ray Ban. Glam Punk modu. Štikle. Nitne. Narukvice. Pozorišta & bioskop. Citat Žan Kokto: “U sebi osećam anđela koga neprestano šokiram!”

Editors choice