Iako možda ne mislite tako, frilensing nije tako jednostavna stvar. Stresno je poput regularnog posla, ako ne i stresnije. Ponekad posla ima preko glave, zatim dođu dani kada se na sav glas žalite kako ste nezaposleni. Ključ uspeha leži u tome da spoznate na koji način možete postati uspešan frilenser.

Pred vama je osam pravila koja će vam pomoći na putu do uspeha.

Pažljivo izaberite polje rada kojim želite da se bavite

Neophodno je da razgraničite koja su to polja rada kojima ste tačno naklonjeni. Frilensing za kompaniju i polje rada kome niste preterano naklonjeni može biti frustrirajući. Takođe, vrlo je važno koliki potencijal ima vaša profesija na tržištu rada. Proverite tržište pre no što se nađete na istom.

Budite primećeni

Redovno updejtuje svoj poslovni profil na sajtovima poput Linkedina. Bez obzira da li ste trenutno zaposleni ili ne. Ne biste li zapali za oko mogućim poslodavcima.

Istražite poslodavca

Morate znati kako kompanija funkcioniše i koliko je zapravo zahtevan vaš klijent. To će vam pomoći da odredite koliko vam vremena treba za taj posao, kao i da fokusirate energiju i rad u odgovarajućem pravcu, eliminšući moguće nesporazume.

goldenruleseveryfreelancermustliveby3 1397725795 Put do uspeha: Osam zlatnih pravila frilensinga

Upoznajte poslodavca

Ukoliko ne postoje šanse da ga upoznate lično, svakako to učinite putem telefonskog poziva ili četa na gmailu. To će ukazati na vašu ozbiljnost u radu, ali i pristupačnost. Na taj ćete način takođe bolje prezentovati i svoje ideje.

Potvrdite rok

Velike su šanse da poslodavac radi sa nekolicinom različitih frilensera, te da će neki zapamtiti sve rokove ispravno. Sigurno ne želite da sav vaš trud i rad propadne zbog nesporazma poput pogrešno utvrđenog roka za dati posao. Proverite nekoliko puta.

Dogovorite minimalnu cenu

Mnogo je jednostavnije da dogovorite minimalnu cenu po satu posla koji obavite, nego da kasnije raspravljate o kompletnom iznosu koji treba da dobijete za urađen posao.

Razgovarajte o honoraru

Ne dozvolite da vam bude neprijatno kada pitate za novac koji zaslužujete. Vreme je novac, opšte poznata stvar. Ukoliko u dogovorenom roku obavite neophodan posao, ne postoji razlog zbog koga biste se osećali loše tražeći odgovarajuću naknadu.

Potpišite ugovor

Lepo je imati poverenje, ali ono ne znači mnogo kada se radi o poslu. Jednom kada potpišete ugovor, možete biti sigurni u to da nećete biti prevareni. Takođe, kada potpišete ugovor zadržavate autorska prava na svoj rad, što bi vam kao frilenseru trebalo biti od izuzetne važnosti.

goldenruleseveryfreelancermustliveby8 1397725854 Put do uspeha: Osam zlatnih pravila frilensinga

Maja Bunčić

Editors choice