Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Olimpijskim igrama

Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Olimpijskim igrama

Ova godina je posebna za nas, za London, za ceo svet. Olimpijske igre se održavaju po 30. put, a mi ćemo pokušati da uzburkamo vaše navijačke strasti zanimljivim činjenicama o ovom međunarodnom takmičenju. Pogledajte ovaj video, pripremite se za nove rezultate, uspehe, pobede i navijajte za naše sportiste tokom olimpijskih dana!

– Ovogodišnje OI, u stvari, nisu zaista tridesete po redu. Naime, Igre u Berlinu 1916. godine, Helsinkiju 1940. i Londonu 1944. godine se nisu ni održale zbog svetskih ratova.

– O početku Olimpijskih igara nema pouzdanih podataka, a najstariji pisani trag vodi u 776. godinu pre nove ere. Starogrčke OI trajale su do 392. godine p.n.e. Održavale su se svake četiri godine u čast boga Zevsa u Olimpiji, na poluostrvu Peloponezu.

– Rimski imperator Teodosije II je 394. godine ukinuo OI zbog njihovog paganskog porekla. Ponovo su počele da se održavaju krajem 19. veka na zahtev francuskog barona Pjera de Kubertena (Pierre de Coubertin).

Prve OI Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Olimpijskim igrama

Prve antičke Olimpijske igre

– Prve “moderne” OI održane su 1896. godine u Atini. Tada je, po prvi put, otpevana “Olimpijska himna”, a u 43 discipline takmičilo se 241 sportista iz 14 zemalja.

– Plamen je jedno od najpoznatijih olimpijskih simbola.

– Tek 1911. godine su Igre podeljene na letnje i zimske.

– Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je osnovan u Parizu 23. juna 1894. godine.

– U poslednjih 15 godina, više od 4,000 dece u Kini je dobilo ime Aoyun što znači Olimpijske igre. Čak 92 odsto registrovanih mališana sa ovim imenom su dečaci.

– Berlinske OI 1936. godine je, po prvi put, prenosila televizija.

– Foto-finiš tehnologija je prvi put upotrebljena na petim Igrama u Stokholmu, dok su se tek na desetim počele dodeljivati medalje na pobedničkom postolju.

– Medalje nisu bile obavezne sve do 1978. godine, a pre toga su pojedini najuspešniji takmičari dobijali, verovali ili ne, čak i kišobrane!

– Prečnik olimpijskih medalja je 60, a debljina tri milimetra. Medalja za drugo mesto sadrži 92,5 odsto srebra, a ona za prvo mesto sadrži šest grama čistog zlata.

Medalje Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Olimpijskim igrama

Olimpijske medalje za koje će se takmičari svim srcem boriti ove godine

– Za vreme ceremonije otvaranja OI 1988. godine, pušteni su golubovi koji su simbolizovali mir. Međutim, većina ptica je uletela u vatru olimpijske baklje. Zbog ovog nemilog događaja dugo se protestvovalo, ali su ponovo pušteni četiri godine kasnije u Barseloni, međutim, sat vremena pre paljenja baklje.

– Pojam “Olimpijada” označava razdoblje od četiri uzastopne godine koje počinje otvaranjem Olimpijskih igara i završava otvaranjem sledećih. Olimpijada počinje četiri godine nakon početka prethodne, bez obzira na to da li su Igre održane.

– Sportisti kraljevine Srbije su prvi put nastupili tek u Stokholmu, na petim po redu OI.

– Na početku, Igre su bile uglavnom događaj od lokalnog značaja, a do 15. po redu antičkih Olimpijskih igara postojala je samo jedna disciplina, trka na nešto manje od 185 m. Zatim je uvedena trka na 370 metara, a prva dugoprugaška trka, na 4,420 m, održana je 720. godine p.n.e.

– Prve Paraolimpijske igre ozvaničene su 1960. godine kao međunarodno takmičenje.

– Ženama je bilo dozvoljeno da učestvuju na ovom takmičenju tek na drugim modernim Igrama, tačnije 1900. godine.

– Čuveni olimpijski moto je brže, više, jače (Citius, altius, fortius), a ideal olimpizma je “Najvažnije na olimpijskim igrama nije pobediti, nego učestvovati, kao što ni u životu nije najvažnija pobeda nego borba. Veliki je čovek onaj ko ne osvaja nešto bez časne borbe.”

bolt Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Olimpijskim igrama

Jusejn Bolt u Pekingu pre četiri godine

– Olimpijski plamen se pali u grčkoj Olimpiji sunčevom svetlošću uz pomoć konkavnog ogledala. Zatim ga na baklji mesecima pre Igara štafetno nose hiljade takmičara, preko svih kontinenata, do grada u kojem će se te godine one održati.

– Pobednik je, u antičko doba, nagrađivan vencem od lovorovog lišća.

– Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta od 2001. godine je Belgijanac Žak Rog (Jacques Rogge).

– Olimpijski sportovi u drevnoj Grčkoj bili su trčanje na kratkim i dugim stazama, rvanje, borba pesnicama, pankration (kombinacija rvanja i borbe pesnicama), petoboj (trčanje, skok udalj, bacanje diska, bacanje koplja, rvanje) i konjske trke, a za vreme održavanja Igara proglašavano je primirje i grčke državice su obustavljale ratove.

– Pet olimpijskih krugova na zastavi, dizajnirani su 1913. godine, a prvi put su korišćeni na Igrama 1920. godine.

Simbol Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Olimpijskim igrama

Plavi krug označava Evropu, žuti Aziju, crni Afriku, zeleni Australiju, a crveni severnu i južnu Ameriku

Prethodne tekstove iz serijala “Snimi ovo” možete pročitati ovde.

Izvor fotografija: The Seattle Times, Foreignstudents, Photobucket, Video copilot


Marina Luković je diplomirana novinarka koja za sebe kaže da je jedno bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Mini Maus, svoje prijatelje i smeh do suza. Veliki je optimista, a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je Carpe Diem, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

Editors choice