Znate sve one kućne obaveze čije izvršenje neprestano odlažete jer vas sama pomisao na njih frustrira? Na primer, prevrtanje dušeka ili čišćenje raznih aparata. Da, zvuči dosadno, ali ipak – s vremena na vreme ih treba odraditi i skinuti s uma – biće vam lakše. E sad, koje je najbolje vreme da se nakanite na takve poduhvate? Verujemo da je to rano jutro, onda kad se pripremamo pred posao. Onaj period dok pregledamo vesti na telefonu ili laptopu možda možemo zameniti za nešto funkcionalnije? Eksperti tvrde da ljudski mozak ujutru najbolje radi, pa što ga ne bismo iskoristili za nešto praktično? Iako kućni poslovi zvuče iscrpljujuće, zapravo nam je potrebno najviše 15 minuta da ih završimo – barem one sa ove liste. Kad ih jednom odradite, velika je šansa da o njima, barem izvesno vreme, nećete razmišljati…

Prevrnite dušek

Dok pojedini tvrde da je ova radnja zastarela, u zavisnosti od dušeka koji imate, prevrtanje je dobar način da dušeku produžite život. Ako posedujete noviji dušek sa memorijskom penom, možda mu nije potrebno prevrtanje, ali ga možete rotirati za 180 stepeni. Ako imate klasični prolećni madrac, treba da ga prevrnete i rotirate kako bi mu sve strane ravnomerno trajale.

Očistite aparat za kafu

Bilo koji model da imate, u uputstvu potražite odgovarajući način za čišćenje vašeg aparata za kafu. Sa više jutarnje svetlosti možete sagledati svaku flekavu tačku koju treba da uklonite, a i imaćete osećaj da će vam i kafa biti boljeg ukusa.

Izbacite zastarele lekove 

Ovo je vreme godine kad nastupaju virusi i prehlada. U toku pandemije ste možda već rearanžirali svoj ormarić za lekove i napunili ga novim, ali ako niste, ili vašem ormariću treba refresh – izbacite sve lekove kojima je istekao rok i napravite bolji razmeštaj. Napunite ga osnovnim lekovima i vitaminima, kao i maramicama, tuferima, vatom, flasterima, pa onda i sa drugim proizvodima koji su vam potrebni.

Comments