Da podsetimo, feng šui je drevna kineska veštine koja korišćenjem energije stvara harmoniju između individue i njenog okruženja. To je tehnika uređenja životnog prostora, metod za osmišljavanje okruženja i pravilno raspoređivanje prostora i nameštaja.

Praksa feng šuija govori o arhitekturi u smislu “nevidljivih sila” koje zajedno vezuju kosmos, zemlju i čovečanstvo, poznate kao qi. Odgovarajuća mesta predmeta se mogu odrediti u zavisnosti od stila feng šuija, kao i u odnosu na vodena tela, zvezde i kompas.

Tako postoje i stručnjaci za feng šui koji redovno dele savete kako urediti dom, šta sme, a šta ne sme da se radi kako se ne bi poremetila određena enerija u domu. Ipak, svi žele da se u svom domu osećaju spokojno, da uživaju u svemu što ih okružuje.

Sada smo se osvrnuli na pravila feng šuija koja se odnose na uređenje spavaće sobe. Postoje tri stavke koje nijedan feng šui stručnjak neće dozvoliti da se nađu u prostoriji koja služi za “punjenje baterija”. Ove stvari mogu loše da se odraze na vaše zdravlje, spavanje i odnose; gube se životna ravnoteža i harmonija.

Evo šta treba da izbacite iz spavaće sobe, prema feng šuiju

Televizor

Pre svega, bilo da verujete u feng šui ili ne, televizor nikako ne bi trebalo da držite u spavaćoj sobi. Energija koja zrači iz ekrana može da izazove zdravstvene probleme, loš san i probleme koji se tiču intime. Ekran se ponaša kao ogledalo jer noću odbija energiju svuda po prostoriji što dovodi do lošeg kvaliteta sna i zdravstvenih problema.

Biljke

Takođe, feng šui stručnjaci su saglasni da u spavaćoj sobi ne bi trebalo imati biljke. Smatra se da biljke imaju previše aktivne jang energije. Spavaća soba bi trebalo da bude mirno, umirujuće, tiho jin okruženje, pa ako ne spavate dobro, biljke bi mogle da budu razlog. Da pojasnimo, feng šui se fokusira na ravnotežu između jin i jang energije. Jin je pasivan i miran, dok je jang aktivan.

Akvarijum

Poslednja stvar koju nikada ne bi trebalo da imate u spavaćoj sobi je akvarijum ili bilo kakvu vodu. Ljubitelji ribica, rečnog i morskog sveta se možda neće složiti, ali feng shui stručnjaci smatraju da akvarijumi takođe imaju previše jang energije. Ukoliko imate nešto slično izvoru vode, može se desiti da aktivira negativnu energiju.

Postoji još mnogo stvari za koje feng šui smatra da će loše uticati na energiju u vašem životu. U nastavku sledi nekoliko dodatnih smernica šta ne bi trebalo da imate u spavaćoj sobi, ali i kako da postavite krevet.

Dodatni feng šui saveti

– Ne stavljajte krevet tako da je okrenut prema ogledalu jer se veruje da bi vam odraz mogao poremetiti san.

– Nemojte da uzglavlje kreveta stoji uza zid ukoliko se sa druge strane nalazi toalet jer se veruje da će vas tako napustiti sreća.

– Ne postavljajte krevet ispod niskih greda ili kosih plafona jer ćete tako početi da osećate pritisak.

– Nemojte da držite fontane, vodene elemente ili slike vode u spavaćoj sobi jer, kako kažu stručnjaci, voda može da ispere (odnese) sreću i ljubav iz vašeg života.

– Ne gurajte strane svog kreveta uza zid jer ćete tako zarobiti energiju. Uverite se da je krevet postavljen uza zid samo sa jedne strane, ali slobodan prostor mora da ostane sa ostale tri – to su leva, desna strana i strana na kojoj se nalaze stopala.

– Ne stavljajte luster iznad kreveta jer možete izazvati osećaj nelagodnosti ukoliko nešto visi iznad vas dok spavate.

Feng šui voli broj 2

Feng šui obožava parove jer to unosi harmoniju i pozitivnu energiju u dom. Zato je broj dva omiljen broj kada se radi o spavaćoj sobi jer će tu spavati dvoje ljudi, ali ako ste solo, onda je to broj jedan. To znači da bi trebalo da izaberete, pored kreveta, dva noćna stočića, dva jastuka, dve lampe i dva prekrivača.

Pročitajte još i: Ukoliko imate problema sa snom, pridržavajte se ovih feng shui saveta

Naslovna fotografija: pinterest.com/mydomaine

Marija Gavrilović

Comments