Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pročitati ovde.

Simpatični čikica po imenu Met Grejning (Matt Groening), autor popularnih crtanih serija, krajem 1987. godine nacrtao je nekoliko nedefinisanih i nimalo interesantnih karikatura. Kako je i sam zaključio, verovatnoća da će njegova animirana serija doživeti uspeh ostvariće se ako tim nacrtanim likovima pripiše osobine članova njegove porodice. Malo je reći da je uspeo u tome. Danas, zajednica Simpsonovih (The Simpsons) predstavlja omiljenu crtanu porodicu na svetu.

SLIKA 1 S Animirani petak: “Simpsonovi”

On je "kriv" za sve

Dve godine kasnije, kao kratki animirani filmovi, Simpsonovi su počeli da se emituju širom Sjedinjenih Američkih Država. Danas, posle 23 sezone, sa sigurnošću se utvrdilo da dogodovštine ove blesave porodice predstavljaju jednu vrstu zabave osobama svih uzrasta. Sredinom 2007. godine, na radost svetske populacije napravljen je dugometražni crtani film “Simpsonovi” (The Simpsons) kao oštra kritika društva zbog nesavesnog odnosa prema životnoj sredini.

Štaviše, smisao ove serije jeste ismevanje osoba, kako iz sveta zabave, tako iz domena politike i umetnosti. Krajem devedesetih godina uvedena je zabrana emitovanja novih epizoda zbog prenaglašenog ruganja američkom društvu i zavisnosti koja se javila kod velikog broja mališana. Međutim, ova petočlana porodica odolela je svakom vidu torture.

SLIKA 2 S Animirani petak: “Simpsonovi”

Neponovljivi, luckasti i jedinstveni

Ime Springfild (Springfield) često se pominje u seriji. Radnja svake epizode počinje u ovom izmišljenom gradu u kome sasvim jednostavno i skromno živi porodica Simpson. U njemu nijedan lik ne stari, a vreme se ne menja. Svaki stanovnik ima specifičnu osobinu i ulogu i na neki način je povezan sa dešavanjima u gradu. Svi se setite omiljene uvodne špice ovog crtaća, i kraja tog istog uvoda praćen okupljanjem glavnih likova u njihovoj kući, tačnije u maloj, lepoj dnevnoj sobi.

Glavni likovi, kao što verovatno već i znate, jesu Homer (Homer), Mardž (Marge), Bart (Bart), Lisa (Lisa) i Megi (Maggie) Simpson. Oni predstavljaju tradicionalnu, religioznu porodicu koja živi skromno i pošteno. Svaki član je zanimljiv, luckast i što je najvažnije – smešan i dopadljiv publici. Pre nekoliko godina, organizovana je nagradna igra. Srećni dobitnik osvojio je kuću koja je neodoljivo podsećala na dom Simpsonovih. Prefarbana, doterana i sređena probudila je maštu gledalaca i tako postala identična onoj iz crtaća.

SLIKA 3 S Animirani petak: “Simpsonovi”

Kuća za najveće fanove Simpsonovih

Definitivno, najsmešniji i najzapaženiji lik jeste Homer Simpson. Bucmastog, smotanog i zbunjenog Grejning ga je prvi put nacrtao ističući njegovu neopisivu želju za hranom, pivom, krofnama i namerom da ubije svog zlog šefa, gospodina Bernsa (Mr. Burns). Sa druge strane, predstavljen je kao nežan suprug i brižan otac. “Dou!”, čuvena Homerova uzrečica, opisana kao vrsta gunđanja, uvedena je u rečnike engleskog jezika.

Staloženu i mirnu ulogu supruge, majke i komšinice dobila je Mardž. Sposobna domaćica, uvek je na strani pravde i zaštitnički je nastrojena prema svojoj deci. Lisa, kao najinteligentniji član porodice, ističe se u svim društvenim aktivnostima, veliki je štreber, voli da svira saksofon i užasava se nestašluka svog brata Barta, desetogodišnjeg dečaka koji svakodnevno upada u nevolje i uživa u smicalicama koje priređuje komšijama, direktoru osnovne škole i svom ocu, Homeru. Megi, kao najmlađi član porodice i svakako najveća mezimica, komunicira sa ukućanima nejasnom gestikulacijom i sisanjem svoje crvene cucle.

Oni žive pod istim krovom, obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti, nedeljom idu u crkvu i pružaju podršku jedni drugima. Omiljeni su zbog svojih genijalnih izjava i još originalnijih postupaka.

SLIKA 4 S Animirani petak: “Simpsonovi”

Simpsonovi predstavljaju najduže emitovanu animiranu američku seriju – sa prikazanih 498 epizoda

Dok svetski scenaristi i reditelji pokušavaju da naprave kopiju ili približno sličan crtać Simpsonovima, ova animirana serija ostvaruje rekordnu gledanost. Nijedan drugi projekat ili crtani junaci neće zameniti ono slatko iščekivanje pred novu epizodu ili zarazan smeh koji prati završetak avanture ove blesave i urnebesno zabavne porodice.

SLIKA 5 S Animirani petak: “Simpsonovi”

Savršeno ludi i smešni

Sve slike © Met Grejning (Matt Groening) i FOX Television


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel)

Comments