Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” pročitajte ovde.

Srednjovekovna arapska priča o Aladinu i čarobnoj lampi potiče iz čuvene knjige “Hiljadu i jedna noć”, koju je na engleski jezik preveo Antoan Galan (Antoine Galland). Kasnijih godina otkriveno je da ne postoje arapski spisi za pojedine priče koje je Galan preveo, među kojima je i Aladin. Naučnici su tako došli do zaključka da se radi o njegovim izmišljenim pričama.

Ekranizaciju je uradio Volt Dizni (Walt Disney) 1992. godine pod originalnim nazivom “Aladin” (Aladdin). Kao inspiracija za fizički izgled poslužili su slavni tinejdžerski idoli. Tako je prvobitan uzor bio Majkl Džej Foks (Michael J. Fox) iz filma “Povratak u budućnost” (Back to the Future), a zatim glumac Tom Kruz (Tom Cruise).

Slika 132 Animirani petak: Aladin

Aladin i čuvena čarobna lampa

Nestašni Aladin zajedno sa majmunčetom Abuom (Abu) svakodnevno ulazi u avanture na ulicama grada Abrahaba. Naime, još kao dete ostao je sam bez roditelja, te je tako naučio da se izbori za sebe. Njegov život dobija potpuno nov oblik kada igrom slučaja upozna ljupku devojku, u koju se zaljubljuje na prvi pogled. Ubrzo saznaje da je ona princeza Jasmin (Princess Jasmine), crnokosa lepotica koja živi u raskošnoj palati.

U trenutku njihovog slučajnog upoznavanja, Jasmin je veoma nesrećna. Dosta joj je života ograničenog velikim zidinama, kao i prosidbi raznih prinčeva. U želji da okuša onu drugu stranu sveta, jednog dana beži iz palate prerušena u običnu devojku. Za ovu tajnu znao je samo tigar, njen najbolji prijatelj. Tom prilikom sreće mladog Aladina i tada počinje ljubavna priča. U njemu pronalazi sve ono što je prinčevima nedostajalo. Osvaja je njegova smotanost, iskrenost, divlji duh i – što je najvažnije – dobra duša.

Slika 228 Animirani petak: Aladin

Na vrhu sveta

Negativac u ovom filmu jeste veliki vezir Džafar (Jafar), koji se svim silama trudi da pronađe čarobnu lampu, a potom se oženi princezom Jasmin i tako se obogati. U pokušaju da nasamari Aladina i iskoristi ga kako bi se domogao lampe, postiže kontraefekat i lampa ostaje u Aladinovim rukama.

Kada Aladin otkrije da se u čarobnoj lampi krije i Duh (Genie), koji ispunjava tri želje, počinje avantura nenadmašnog tandema koji čine Aladin, Leteći Tepih (Magic Carpet), majmunče Abu i Duh. Zajedničkim snagama trude se da Aladin osvoji princezino srce, ali i da pobede zlog Džafara.

Na samom kraju, princezin otac uočava podlost velikog vezira i predaje ruku svoje kćerke mladom Aladinu, bez obzira na to što nije plemićke krvi. Ljubav i ovog puta pobeđuje, a nama mami osmeh na lice.

Slika 324 Animirani petak: Aladin

Princezin otac na vreme shvata podle namere Džafara

Nakon prvog dela, urađena su još dva nastavka: “Povratak Džafara” (The Return of Jafar) i “Aladin i kralj lopova” (Aladdin and the King of Thieves). Pored ova tri animirana filma, mališane je zabavljala i televizijska serija “Aladin” (Aladdin: the Animated Series), bazirana na originalu iz 1992.

Svaka devojka potajno žudi za svojim Aladinom, koji je spreman na sve kako bi osvojio njeno srce. Želi nekoga uz koga će osetiti onu stranu ljubavi koju do sada nije upoznala. Nekoga ko će joj život pretvoriti u pravu avanturu, san, sve ono što odstupa od dosadne svakodnevice, baš kao što je Aladin učinio princezi Jasmin.


Kristina Bijelić studira Fakultet za kulturu i medije. Obožava Njujork, putovanja, smeh do suza. Veoma je pozitivna osoba, veliki sanjar i nostalgičar. Smatra da lude avanture i nezaboravni trenuci provedeni sa dragim osobama čine život. Moto: Believe in your dreams!

Comments