Testirale smo nove K-Beauty maskice – i ovo su naši utisci!

Svima nam je potrebna najbolja prijateljica – evo i zašto!

Kako da pronađeš odgovarajuću nijansu pudera – po uzoru na poznate dame!

Opsednute smo novim DIY maskama za lice – a bićeš i ti!

5 stvari koje se dešavaju kada imaš najbolju prijateljicu

Ready Set Run: Kako da odabareš odgovarajuće patike za trčanje?

Kombinacija aloe vera + hijaluronska kiselina je sada u trendu – evo zašto bi trebalo da je uključiš u svoju skincare rutinu!

Društveno osnaživanje (je) u modi: Šta danas znači biti žena?

Legenda o nastanku Dark Brewed burgera

Spring upgrade: Evo kako da neguješ svoju kožu ovog proleća!

Na radnom mestu provodimo bar trećinu svog vremena svaki dan. Zato je izuzetno važno da volite ono što radite ili bar da vam bude prijatno u radnom okruženju. Ne morate se nužno sprijateljiti sa kolegama niti provoditi vreme sa njima i van kancelarije, ali veoma je važno da svi znaju kako bi trebalo da se ponašaju dok su na poslu.

Od samog početka, kada aplicirate za određeni posao, morate poslati svoju radnu biografiju. Ukoliko predajete lično, treba da bude na belom papiru, uredna, lepo napisana, bez gramatičkih grešaka i nikako izgužvana ili isflekana. Ukoliko šaljete elektronskim putem, pazite na pravopis, greške u kucanju i to da ste priložili sva potrebna dokumenta.

Napišite sve svoje osnovne podatke, kvalifikacije i pređašnje radno iskustvo, a pritom, u opisu ne treba da budete lažno skromni, ali nikako ne smete ni preterivati u hvalospevu, tako da deluje da ne postoji niko bolji od vas na svetu.

laptopwindows Bonton za početnike: Ponašanje na poslu

Kada dođete na razgovor, dođite na vreme, pokucajte, predstavite se i recite zašto ste tu. Pričekajte da vas pozovu, a onda se pozdravite, pruživši ruku tek nakon što vam šef ili ko god da vrši ispitivanje pruži ruku. Sešćete tek kada vam se ponudi i to samouvereno. Obucite se pristojno, nikako ne pokazujući dekolte ili slično. Kada se obučete za razgovor za posao, neka to bude kao da ste već prvi dan na poslu. Kada vas pita o privatnom životu, pokažite da ste zabavni i opušteni, ali nikako ne brbljajte o nevažnim stvarima i ne odajte sramne činjenice o sebi, to vam nikako neće doneti poene.

Kada jednom dobijete posao, bilo da radite u butiku, laboratoriji ili kancelariji sa još 50 kolega oko vas, neka osnovna pravila koegzistencije važe za sve. Prvi dan se upoznajte sa svima, a ne morate nužno svima persirati. Ranije je bilo normalno da se svi jedni drugima obraćaju sa Vi, ali danas to nije slučaj i ukoliko neko nije ni naš nadređeni, niti stariji od nas, smemo da mu se obratimo sa ti.

Na posao ne smete da kasnite i ne smete da izlazite sa posla pre isteka radnog vremena, napuštaćete ga samo kada je predviđena pauza.

Kada dolazite i odlazite sa posla, obavezno pozdravite sve kolege.

Takođe, ne bi trebalo da radno vreme koristite za privatne stvari. Bez telefona, društvenih mreža ili kontakata sa prijateljima. Bilo šta što nema veze sa poslom, može da sačeka kraj radnog vremena.

o WOMEN BUSINESS facebook Bonton za početnike: Ponašanje na poslu

Svoj radni prostor držite u redu, a u tuđi radni prostor ne zalazite samoinicijativno.

Kada je reč o odeći, uvek morate biti pre svega čisti i uredni. U zavisnosti od toga kakvim se poslom bavite, takvu ćete i odeću nositi, ali važno je da ona uvek bude uredna i pristojna.

Ukoliko vaš posao podrazumeva stranke, one se moraju ceniti. Budite što kraći, odmereniji i poslovniji. Ne sme se dopustiti da stranke predugo čekaju, ljubazno im se obraćajte i dajte im potrebnu informaciju, zahtev ili molbu u najkraćem mogućem vremenu.

Woman Holds Resume Interview Job Fair Bonton za početnike: Ponašanje na poslu

Ukoliko imate neke predloge ili ideje, nikako nemojte o njima pričati po kuloarima, već ih iznesite na sastanku ili se obratite direktno nadređenom i slično.

Kada je odnos sa šefom u pitanju, kada vam šef da neki zadatak, to vam postaje prioritet. Zbog nekog nezadovoljstva s konkretnom organizacijom posla ili nečim sličnim, ne možete da odbijete da ispunite zadatak. Odnos prema nadređenom mora da bude korektan, bez ulizivanja, bez servilnosti, bez nepoštovanja i slično. Ne oduzimajte mu previše vremena, zasipajući ga nepotrebnim pitanjima i molbama. Šef s druge strane, imaće poštovanja prema svojim zaposlenima, primedbe i komentare davati u četiri oka, nikada ponižavajući radnika pred ostatkom kolektiva. Nadređeni nikada neće pretiti zaposlenima, izdirati se na njih, nazivati ih pogrdnim nadimcima i svi njegovi postupci biće u interesu posla.

Kada je reč o odnosu prema ženi na poslu, na nju se gleda kao na saradnicu, ravnopravnog kolegu i obraća joj se uvek sa dužnim poštovanjem. S druge strane, ona svojim izgledom i ponašanjem ne sme provocirati, a najmanje na taj način pokušavati da sebi zagarantuje bolji položaj.

Lenka Gatić

Editors choice