Šta ovo bi?! Verujem da delim ukupan zbunjujući utisak i pomešana osećanja sa oduševljenim, kao i sa ogorčenim pratiocima Igre prestola. Neko reče “čoveče, GOT je trenutno najhejtovanija serija na svetu!” Ne, rekoh ja, GOT je trenutno najgledanija serija na svetu. Prave je oni kojima je posao da prave pare, prodajući nam ono što najviše volimo – snove, bajke i iluzije. Osim ako više volimo rijaliti, koji takođe pravi pare prodajući nam ono što najviše volimo – ubeđenje da smo bolji od tih…osoba…koje pristaju da učestvuju u nečemu takvom. E, ovog trenutka, mnogi gledaoci su ubeđeni da bi oni bolje napisali taj scenario, negujući svoje ljutito uverenje da je serija upropašćena načisto.

Ali ne verujem da je iko toliko revoltiran, da je prestao da gleda, ne, ne, svi ćemo mi gledati do kraja, da potvrdimo svoje stavove – i strahove.

I šta sad ja da radim, pobogu?! Opet da menjam tabor? Pa već sam jednom iz hejtera prešla u fanove, ne može se valjda nazad, častan čovek to ne radi! Da budem zmajski preletačević, kao Džejmi, kraljeubica?! Kud ću, šta ću, život mi je u haosu!!!

Najradije bih da uputim pismo zahvalnosti scenaristima što su me tako angažovali, zaokupili, uznemirili, da samo vrtim četvrtu epizodu poslednje sezone GOT-a po glavi, umesto da brinem kako ću da sastavim kraj s krajem do kraja meseca i da ispratim sve obaveze (ispitni rok starijeg deteta, punoletstvo i maturu mlađeg, sa svim troškovima, emotivnim, mentalnim i materijalnim, koji uz to idu) i izrazim nadu da će mi raditi to isto do kraja serije, taman dok preguram ovaj zeznuti maj.

Mislim, ponedeljak više nije prvi grozomorni radni dan, nego dan kad ću u nekom trenutku negde pronaći novu epizodu GOT-a, dan koji se jedva čeka… Ah, već mi nedostaje ta slatka zebnja. Nisam sarkastična, samo tako zvučim. Rugam se sopstvenoj površnosti i sklonosti da pokupujem đuture sve što šljašti i vuče na san, bajku, iluziju.

Ali sad stvarno, ljudi, šta ovo bi, pobogu?!

Raskuka nam se Brijena, žena stena, uzdignuta i ponižena istom rukom (i ne samo rukom) zlaćanog Lanistera (sad više zbog zlatne šake, nego zbog svega ostalog zlaćastog u mladijeh i matorijeh lavova). Šta ti je ljubav! Srce izdajica, duša kurva, ser Brijena je ipak samo žena, zbunjena i ostavljena. Pa mislim, kad nju, ej, nju neustrašivu, može da porazi ljubav, šta da kažemo mi obične bednice iz običnog života! (Ovde sledi pismo zahvalnosti scenaristima serije što su mi omogućili da osetim satisfakciju, kompenzaciju i opravdanje za sve svoje emotivne brljotine i bljuvotine ikada.)

I najjače su poklekle pred ljubavlju. Majka zmajeva oplaka ser Džoru, kome nije mogla da uzvrati osećanja, ledi Sansa oplaka kontroverznog Grejdžoja, poznatog kao “dobar čovek Teon”, suze jakih žena lile su u potocima, ispirajući zlato plemenitih osećanja.

Ali, koliko god da sam naprimana (a jesam maksimalno), nisam mogla da se ne štrecnem zbog nekih nedoslednosti i nelogičnosti. Prvo, Džon šalje Duha na sever Severa, sa Divljanima, kao, vuku je mesto tamo. Ma nemoj! Pa vuk (jezovuk, a ne vuk, inače simbol kuće Starka) nađen je u šumi u blizini Zimovrela, bogamupoljubim! Ubiše zmaja – odjednom i nekako bezveze. Deneris užasnuta. Pa nije pošla u šetnju prolećnim nebom, nego sa vojskom na Kraljevu luku, jbt! Zašto, ali zašto njen zmaj nije bljunuo vatru? Makar iz besa i očajanja zbog pogibije brata mu? I kako posle sva ona koplja promašiše nju i njenog zmaja? Samo je razmenila oštre i rečite poglede sa iscerenom hobotnicom, k’o u Maloj nevesti. I uopšte, svi su se mnogo značajno pogledavali i gledali, u mnogo krupnih planova. Dobro, neću da zanovetam, glumci su uverljivi. U stvari, moram još. I ono zarobljavanje i obezglavljivanje sirote Misandrei. Kako, u kom magnovenju, zašto? Da se Deneris dodatno razjari i izbezumi (kao da ubijanje zmaja nije bilo dovoljno) i njeno “stanje uma” (o kome tako brižno raspravljaju njeni savetnici, koji btw, znaju ono što su se Sansa i Arja pre pet minuta zaklele da nikome neće reći i na osnovu tog znanja prave moguća scenarija budućih događaja – osim ako ih Sersei sve ne pobije, što bi im rešilo sve probleme i dileme) privede očekivanom razvoju Targerijanskog naslednog ludila? Od koga će Džon Egon Targerijan Snežni Stark biti pošteđen, zbog udela starkovske genetike i vaspitanja koje mu je pružio uvaženi i mnogopoštovani Ned, čiji su svi, ali svi postupci bili apsolutno ispravni i opravdani?

Možda je najbolji vladar, onaj koji uopšte ne želi vlast i koji teška srca prihvata dužnost? “Smrt je lakša od pera, dužnost je teža od planine” – kaže mudri otac Ponovorođenog zmaja (koji mu zapravo nije pravi otac), u epskoj sagi Točak vremena, čije snimanje serije nije zaživelo – pilot epizoda je prošla nezapaženo u javnosti. Mislim da ću ponovo to da čitam, kad se završi GOT, da utopim tugu, nostalgiju i svetsku bol, onako klasično narkomanski. Mislim, imam ja čime da se gudram i kad se (kako god) završi serija. A vi?

Naslovna fotografija: instagram.com/gameofthrones

Aleksina Đorđević

Comments