Japan je jedna od najbezbednijih i najčistijih zemalja, a njegovi stanovnici žive duže nego bilo gde u svetu. Vredni Japanci pretvorili su svoju zemlju u lidera na globalnom tržištu, sa radnom filozofijom koju usvajaju kompanije širom sveta, a japanska kultura se zasniva na navikama i vrednostima koje bi celom svetu bile veoma korisne. Neke od njih sigurno možemo individualno prihvatiti i usvojiti, zarad ličnog i porodičnog zdravlja i prosperiteta.

Јapanska kultura i jutarnja vežba

U preduzećima i učionicama širom Japana radni dan započinje taiso vežbanjem – jutarnjim istezanjem uz zvuke etide, čiji ritam prati brojanje vođe vežbanja. Svi saveti za zdrave dnevne rutine uključuju preporuke o jutarnjem vežbanju, kako bi se telo „stavilo u pogon“ za radni dan, ali koliko nas zaista vežba svakog jutra? Japanci uopšte ne razmišljaju o tome i ne donose nikakvu odluku – japanska kultura podrazumeva zdrav način života i svi praktikuju jutarnje vežbanje, kolektivno. Ne možete ga preskočiti – samo odete na posao i umesto da odmah sednete pred kompjuter i naručite kafu, prvo pokrenete svoju energiju na pravi način.

Ritualno kupanje

Japanci sede dok se tuširaju, jer tako štede energiju, a ritualna kupanja se često odvijaju na javnim toplim izvorima, gde postoji desetine sedećih tuševa i bazena sa izvorskom vodom različite temperature i mineralnog sastava, u koje se ulazi nakon tuširanja. Redovna ritualna kupanja održavaju glatkost i svežinu kože, a japanska kultura prihvata i ohrabruje kolektivno uživanje u kupanju.

Izuvanje

Japanci se izuvaju pre nego što uđu unutra, jer su podovi uglavnom prekriveni tkanim slamnatim prostirkama, poznatim kao tatami, koje bi se pocepale kada bi se po njima hodalo u cipelama. Japanska kultura življenja je praktična i minimalistička – porodice jedu, sedeći na tatamiju i spavaju na futonima (tankim strunjačama), tako da pod mora biti čist.

Pročitajte i ovo: Kulturološke razlike – mudre i korisne stvari koje bi trebalo da naučimo od Japanaca

Japanska kultura spavanja na podu

Mnogi japanski domovi imaju svega nekoliko komada nameštaja – sto na niskim nogama, okružen jastucima za sedenje na podu, jedan TV i možda, kauč. Noću se stvari pomeraju i na sredinu sobe se ređaju futoni (prostirke za spavanje) na kojima često spava cela porodica (svako na svom futonu). Za spavanje se jednako koriste dnevne sobe, kao i odvojene, a futoni se ujutru sklanjaju u ormare i prostor se vraća u dnevnu funkciju. Jednostavan ritual postavljanja i pakovanja futona obezbeđuje da ljudi ne rade ništa drugo kad legnu da spavaju – japanska kultura spavanja ne poznaje zaspivanje uz televizor, već neguje uslove za zdrav san.

Način ishrane

U Japanu nema problema sa gojaznošću, a Japancima liniju održava činija pirinča i fermentisane soje, sa rendanim dugim krompirom – to je tradicionalno jelo, koje se u Japanu konzumira vekovima i ključ je dugog životnog veka Japanaca. Takođe konzumiraju mladu ječmenu travu u prahu, koja se meša sa mlekom (kravljim ili sojinim) ili vodom (i može biti odgovorna za glatku kožu i gustu kosu Japanaca). Mnogi jedu miso supu svakog jutra, koja dokazano umanjuje štetne efekte radijacije.

Japanska kultura izražavanja poštovanja

Japanci klanjanjem izražavaju poštovanje prema drugoj osobi, protivniku, životinjama i božanstvima. Praktičari borilačkih veština poklonom ukazuju poštovanje i prostoru u kome treniraju ili se takmiče, i uopšte, naklon je uobičajen pozdrav u svakoj prilici, kao što je kod nas rukovanje. Ali, rukovanje je nehigijenski postupak, koji nas primorava da stupimo u lični fizički kontakt sa drugom osobom i da sa njom pomešamo energiju, što je za Japance primitivno i nedostojno. Oni zadržavaju telesnu distancu i iskazuju naklonom svoje poštovanje, dok istovremeno održavaju svesnost o svojoj „veličini“, jer, naklon nije samo čin poštovanja, već i lične skromnosti.

Filozofija mogućnosti

Japanska kultura izbegava direktne odgovore tipa „da“ i „ne“ i na neposredna pitanja koja zahtevaju izričite odgovore Japanci samo nešto progunđaju, ostavljajući vas zbunjene i u nedoumici (možda niste razumeli šta je neko rekao). Ali, to je poruka – sve je moguće i niko ne može biti siguran šta će se materijalizovati, zato je „ne“ nelogično a „da“ nedovoljno objektivno.

Japanska kultura davanja poklona

Prosečan japanski građanin prima i daje najmanje jedan poklon nedeljno. Oni poklanjaju umetnički upakovane sitnice, u znak pažnje, zahvalnosti, poštovanja, izražavanja lepih želja i podrške, a prilike za to su gotovo svakodnevne.

Refleksija – hansei

Hanseikai – sastanak za evaluaciju je veliki deo japanske poslovne prakse – čak i nakon uspešnog projekta, od zaposlenih se očekuje da razgovaraju o tome gde je projekat trebalo poboljšati. To je deo japanske kaizen filozofije kontinuiranog poboljšanja, koja se intenzivno koristila u Japanu nakon Drugog svetskog rata i od tada se proširila po svetu, Hansekai i kaizen filozofija uče se mnogo pre punoletstva, a na kraju osnovne škole deca su pozvana da razmisle o prethodnom periodu, o tome šta im se dopadalo, a šta ne, šta su postigli i šta bi voleli da rade. Preispitavanje – refleksija, hansei – predstavlja korisnu naviku koja pomaže u produbljivanju uvida, podstiče otpuštanje prošlosti i boravak u sadašnjem trenutku.

Pročitajte i ovo: Drevna japanska mudrost: Jednostavni principi sreće i stabilnosti

Naslovna fotografija: instagram.com/tattooshopgeneve

Brankica Milošević

Comments