Žan Pol Gotje (Jean Paul Gaultier) je jedan od najpoznatijih svetskih dizajnera. Rođen je 24. aprila 1952. godine u Francuskoj. U periodu od 2003. do 2010. godine bio je kreativni direktor modne kuće Hermès. Takođe je bio domaćin televizijske serije “Eurotrash”.

Pitate se kako je počela karijera slavnog nam Gotjea? Na vrlo drugačiji i čudan način, on počinje da se bavi ovim poslom. Ne formalnom obukom, već tako što šalje skice poznatim stilistima još u ranoj mladosti. Pjer Karden (Pierre Cardin) je bio oduševljen njegovim talentom, pa ga je davne 1970. zaposlio kao asistenta. Nakon toga je radio sa Žakom Esterelom (Jacques Esterel). Njegova prva samostalna zbirka objavljena je 1976. godine, u njegovom karakterističnom  stilu. Već tada biva prepoznatljiv kao tvorac tipične francuske mode. Mnoge od narednih kolekcija su bile bazirane na uličnoj modi, sa fokusom na popularnu kulturu. Njegove kreacije su u isti mah i formalne i neobične, sa dozom razigranosti.

Slika 113 Jean Paul Gaultier: Kreativnosti nikad dosta

Žan Pol Gotje je modna ikona

Mnogi stručni ljudi su u njemu prepoznali majstorstvo krojenja i bili opčinjeni njegovim stvaralaštvom. Igra na kartu inovativnosti. Tako je uveo muške suknje u svet mode. Gotjeove kostime je nosila čuvena Madona (Madonna) tokom devedesetih. Njegov potpis nosi i Madonin zlatni korset sa špicastim grudnjakom, promovisan na njenoj turneji “Blonde Ambition” 1990. godine. On je bio zadužen za izgled i odevanje pop kraljice. Pri izradi grudnjaka Gotjea su inspirisale pedesete godine i tada vrlo popularan bullet bra. Ovaj Gotjeov grudnjak prodat je za 20,000 dolara.

Slika 25 Jean Paul Gaultier: Kreativnosti nikad dosta

Njegova kreacija na “Blonde Ambition” turneji

Još jedna njegova kreacija dobro je unovčena. Poznato je da kada se lične stvari pop ikone pojave na aukciji imaju svoju cenu, ali mnogi su se iznenadili kada je u Kini prodat Madonin korset za 72,000 dolara, iako je procenjena vrednost bila oko šest hiljada dolara. Crni korset sa zlatnim šljokicama i resama na grudima kreirao je takođe Žan Pol Gotje, a Madona ga je nosila pre dvadeset četiri godine, na turneji “Who’s That Girl?”.

Gotje je šokirao javnost i nastavlja da šokira svojim idejama i istančanim smislom za modu. Prilično je iznenadio svoju publiku nekonvencionalnim modelima iskorišćavajući i muška i ženska tela kako bi svoj smisao za lepo i talenat prikazao u najboljem svetlu. Koristio je sve ono što ga inspiriše da iskaže svoje misli i ideje. Sve ovo je naišlo na velike kritike, ali mu je istovremeno donelo enormnu popularnost.

1980. doživljava gubitke na ličnom planu, vezane za njegovog prijatelja i saradnika i tadašnju ljubav.

Dizajnirao je i kostime za brojne filmove uključujući i “Peti element” (The Fifth Element), triler “Kika” Pedra Almodovara (Pedro Almodóvar), “The Cook” od Pitera Grinveja (Peter Greenaway), kao i francusku dramu “La Cité des enfants perdus” (The City of Lost Children) od Žan Pjer Žaneta (Jean-Pierre Jeunet) i mnoge druge.

1988. godine je objavio singl pod nazivom “Kako da to uradim” (How To Do That).

Dizajnirao je i određeni broj kostima za ekscentričnog rokera Merilina Mensona (Marilyn Manson). Pored njega i Madone, brojne muzičke zvezde su poželele da baš on poradi na njihovom scenskom izgledu. Nizali su se ugovori sa poznatim facama, među kojima su Kajli Minog (Kylie Minogue), ikona iz Hong Konga Lesli Čung (Leslie Cheung). On je nastavio da bude savršen i prepoznatljiv širom sveta po onome što radi i  na način na koji se izdvaja.

Takođe je imao izložbu svojih dela u Njujorku u Metropoliten muzeju. Nosila je naziv “Muškarci u suknjama” (Bravehearts — Men in Skirts).

Zanimljivo je to da je on bio prvi modni dizajner imenovan za člana žirija na Kanskom filmskom festivalu, 2012. godine.

Umesio nam je i najlepše modne kreacije. Zapravo, on je 2004. godine u Parizu kreirao čitavu kolekciju jestive odeće napravljene od hleba. Kroasane i vekne hleba pretočio je u perfektne cipele, grudnjake, pa čak i haljinu namenjenu za dodelu Oskara. Ova izložba nosi naziv “Bread Fashion” i pokazuje da za njega ne postoje granice. Za dizajn svoje odeće posebno je uposlio i pekare koji su radili mesecima na dizajnu. Kriške svežeg hleba preklapale su se formirajući neverovatnu večernju haljinu.

Gotje licencira i svoju liniju parfema u saradnji sa Puig (Puig) kompanijom. Parfem sa nazivom “Classique” ima cvetno-orijentalne note i izašao je 1993. Dve godine kasnije se pojavljuje i parfem za muškarce. Istovremeno i dobija titulu jednog od najprodavanijih. Treći miris “Fragile” uveden je 2000. godine u ograničenoj distribuciji zbog loše prodaje. 2005. godine se pojavljuje uniseks parfem “Miris čovečanstva” (Fragrance for Humanity) sa potpisom “Gaultier²”, što označava duplu snagu. Punih devet godina, Gotje pravi pauzu do novog izdanja, parfema “Ma Dame” (My Lady) ciljajući na mlađu publiku u odnosu na prethodna izdanja, kojoj je proizvod i namenjen. Kreiran je u saradnji sa BPI (Shiseido) i osmišljen je kao savremeni nastavak koji upotpunjava priču parfema “Classique”.

Kao majstor za mirise, Gotje je ovako objasnio ljubav prema parfemima: “Pošto se svi dugmići otkopčaju i sva odeća skine, ljubavnici ostaju obučeni samo u parfem.”

Dizajnirao je i novu “Koka-kola” bocu. Od skoro je i u novoj ulozi. Postao je kreativni direktor “Diet Coke” kompanije i već je počeo sa promenom vizuelnih identiteta proizvoda. Gotje kreira odeću u kojoj se žena oseća moćno i ženstveno, a takva je i boca dijetalne kole.

Slika 44 Jean Paul Gaultier: Kreativnosti nikad dosta

Gotje je pokazao da i obična flaša može da bude modni hit

Slika 54 Jean Paul Gaultier: Kreativnosti nikad dosta

Još jedno njegovo delo od prirodnih materijala

Čuveni kreator Žan Pol Gojte izabrao je Andreja Pejića za zaštitno lice revije za koju mu je inspiracija bio roker Pit Doerti (Pete Doherty). Pejić je pistom prošetao u prozirnoj haljini. Ovo nije prvi, a ni poslednji put kada je on bio glavni model. Gotje je Pejića, inače svog omiljenog manekena, ovoga puta na pistu poslao u prozirnoj haljini u kojoj su mu se videle grudi. “Obožavam ga. On je moja žena” – kaže Gotje.

Slika 63 Jean Paul Gaultier: Kreativnosti nikad dosta

Gotje o Pejiću kaže da je zavodljiv i dekadentan

Gotje je francuski dizajner koji prednost daje nadrealističkoj garderobi i drugačijem stvaranju. Uprkos tome, on za sebe ne kaže da je umetnik, već svojim radom želi da pokaže da je, pre svega, zanatlija.

Slika 73 Jean Paul Gaultier: Kreativnosti nikad dosta

Budite kreativni i inovativni. Neka vas Gotje inspiriše

Izvori fotografija: fashionologie.com, fashionablefun.com, wikipedia.org


Violeta Stojanović, student novinarstva, ide kroz život sa velikom željom da napreduje i voljom da svoj optimizam širi na druge. Najveće bogatstvo su joj dve rođene sestre. Uvek spremna da podari osmeh i toplu reč, a sa vama bi da deli i najdublje misli i osećanja. Uživa u dobroj muzici, filmovima, divi se umetnosti.

Comments