S obzirom na to da su mnogi praznici prošli, da se puno jelo i pilo, a proleće je već tu, potrebno je detoksikovati organizam. Detoksikacija je veoma bitna, jer nas oslobađa štetnih radikala koji se talože i dovode do različitih i opasnih bolesti. Ovaj proces se potopomaže različitim antioksidantima, a mnogi od njih veoma utiču na izgled kože. Neki od najjačih antioksidanata su vitamin C koji uklanja štetne uticaje nastale prilikom izlaganja na Suncu. Budući da se polako već svi pripremamo za leto, teretane i fitnes centri rade punom parom, primpremi i ti svoju kožu za letnje odmore. Hrana bogata vitaminom C je česta u našoj ishrani, tu je pre svega citrusno voće, paprika, kupus, brokoli i karfiol. Vitamin C je takođe dobar i u borbi protiv pojava bora ili nekih drugih znakova starenja. Sličan njemu, takođe dobar antioksidans je i vitamin E. Sadrže ga namirnice poput jezgrastog voća, maslina, semenki, biljnih ulja. Njegova najvažnija uloga je svakako u sprečavanju nastanka veoma čestog kancera kože.

Još jedan vitamin bitan za naš izgled jeste kompleks vitamina B. Ovaj vitamin utiče na zdravlje i izgled ne samo kože, več i kose i noktiju. Tu je da spreči upalne procese, svrab, perutanje i ostale neprijatnosti koje se mogu pojaviti na našoj koži. Najviše ga ima u bananama, pirinču i jajima. Još jedan dobar savet jeste i umivanje lica pirinčanom vodom. Koristi slobodno svoje namirnice kako za ishranu, tako i za pravljenje različitih tonika i maski. Šta misliš, kako su žene nekada održavale kožu lepom i zdravom?

Što se tiče minerala, ukoliko unosiš dovoljnu količinu zdrave vode na dnevnom nivou, onda nećeš imati potrebu da ih dopunjuješ dodatnim suplementima ili namirnicama. Ali, oni koji su najbitniji za kožu su svakako selen, bakar i cink.

food 2 1 Kako da uz hranu učiniš da tvoja koža bude svežija i lepša?
Comments