Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Do it yourself način stvaranja ostao je glavna okosnica Schneemanninog rada. Na svaku kritiku svog interesa za seksualnost i uporabe tela kao medija, uvek je nudila jasno obrazloženje, ističući: “Ako sam simbol, biću simbol koji stvara sam sebe.” Njeno insistiranje na integraciji forme i sadržaja umetnosti u suštini je radikalno, budući da uzrokuje slom oblika rada i života, misli i materije, prirode i kulture opterećenih represijom, te stratešku preraspodelu ovih oblika. Međutim, njen rad nije isključivo feministički, već se fokusira i na oponiranje tradicionalnoj povesti umetnosti, pokušaj da se otkrije “gde su tabui i cenzorske konvencije ugrađeni u samu estetiku.” Ova tendencija za identifikovanjem opozicija svetog i opscenog takođe je vidljiva u radovima poput Art is Reactionary (1987) te u istraživanju povesnih artefakata poput crteža iz neolitika i viktorijanskih knjiga o umetnosti.

Tokom 80-ih i 90-ih pa do danas, Schneemann je nastavila stvarati kroz različite medije, uključujući pisanje i instalacije. Njene objavljene knjige uključuju Cezanne, She Was A Great Painter (1976), Early and Recent Work (1983), More Than Meat Joy: Complete Performance Work and Selected Writings (1979) i Imaging Her Erotics – Essays, Interviews, Projects (2002).

Bilo da se radilo o ideji feminizma i načinu na koji bira bitke ili o uverenju da je povest umetnosti pisana sa pozicije moći, njen rad uvek je uključivao kritiku koja je bila ispred svog vremena.

Naslovna fotografija: instagram.com/beatrixbellwether

Vladislava Milovanović

Editors choice