Da li ste znali da dnevno jedna žena u Srbiji umre, a četiri se razbole od raka grlića materice? 

Sada kada to znate, možda vas neće šokirati činjenica da tek svaka peta žena ide na redovne ginekološke preglede, iako je to jedini način da se ova bolest rano otkrije i da se njeno napredovanje spreči. 

Reproduktivno zdravlje je i dalje tabu tema. Dok pričamo o njemu (ukoliko uopšte i pričamo) glas nam je tiši i gledamo u pod, neprovereni saveti se dele kroz šapat, a u većini slučajeva se branimo ćutanjem. Rak grlića materice jedno je od najčešćih malignih oboljenja kod žena širom sveta i najčešće ga izaziva dugogodišnja neizlečena infekcija humanim papiloma virusom (HPV). Iako je čak 70% odraslih ljudi u jednom trenutku svog života imalo HPV infekciju, ova tema se izbegava zbog predrasuda koje imamo prema bolestima koje se prenose seksualnim putem. Iz straha da će nas neko doživeti promiskuitetnim ili previše slobodnim (najblaže rečeno), mi ne samo da izbegavamo razgovor o reproduktivnom zdravlju već izbegavamo i preventivne mere.

Zdravlje je slično emocijama – ono o čemu sada ćutimo, u budućnosti ćemo govoriti najglasnije. Danas tišinu razbijamo tako što vam donosimo 6 faktora koji povećavaju rizik od nastanka patoloških promena na grliću materice, kao i kako možete da utičete na njih.

slava TqXLUlUCPSQ unsplash scaled e1619618284556 6 faktora koji utiču na dobijanje raka grlića materice i kako da ih prevenirate

Infekcija humanim papiloma virusom

Delovi ovog virusa nađeni su u 99,7% slučajeva karcinoma grlića materice i zato se ovaj virus smatra najvažnijim faktorom rizika i preduslovom za nastanak bolesti. Teško je sa sigurnošću utvrditi kada i kako je došlo do infekcije jer primarna infekcija HPV virusom obično ne daje nikakve simptome, čak ni nakon nekoliko godina (inficirani većinom nisu ni svesni da su zaraženi). U 85 – 90% slučajeva dolazi do spontanog nestanka infekcije jer imuni sistem uspe da je savlada. Međutim, ukoliko postoje razni faktori rizika poput oslabljenog imuniteta, onda je organizmu teško da se sam izbori sa virusom. To znači da sama HPV infekcija nije dovoljna da se razvije karcinom, već mora da bude “udružena” sa nekim od ostalih faktora rizika o kojima ćete pročitati više u nastavku teksta. Ipak, da biste uopšte izbegli HPV infekciju, neophodno je da koristite prezervative. Većina parova se čuva samo od neželjene trudnoće, oslanjajući se na kontraceptivne pilule i druge nepouzdane metode (znamo da znate na koju mislimo), zaboravljajući na razne polno prenosive bolesti.

Slab imunitet

Imuni sistem igra ogromnu ulogu u zaštiti našeg organizma. Ukoliko je on slab, ne samo da vaš organizam neće moći da se izbori sa HPV infekcijom, a da je vi i ne osetite, već vam mnogo olakšava i da se inficirate. Kod osoba sa slabijim imunitetom kondilomi mogu biti veći, i što je najgore, otporni na tretman. Da bi se vaš organizam izborio sa infekcijom, vi morate da se borite za njega. Neophodno je da redovnom fizičkom aktivnošću i pravilnom ishranom ne dopustite svom imunitetu da opadne, već da ga održavate dovoljno jakim da se izbori sa svakim virusom i infekcijom koja mu se nađe na putu.

Pušenje

Oduvek smo štetnost pušenja vezivali samo za pluća, a to je daleko od istine. Hemijski agensi mogu direktno da menjaju ćeliju tako što će pospešiti virusnu transformaciju. Oni koji se najviše dovode u vezu sa karcinomom grlića materice upravo su primena lekova i pušenje. 

Rizik je za 83% veći kod aktivnih pušača, a za 32% veći kod bivših pušača. Karcinom grlića materice nastaje 1,5 puta češće kod žena koje konzumiraju cigarete nego kod onih koje su nepušači. Svaki put kada zapalite cigaretu, rizik se povećava, i baš zato bi trebalo da vam ona cigareta od jutros bude poslednja.

Pilule za kontracepciju

Dokazano je da dugotrajno korišćenje pilula za kontracepciju povećava rizik za nastanak karcinoma grlića materice. Što ih duže koristite, rizik je veći – ali se on i smanjuje čim prestanete da ih koristite. Rizik od dobijanja ove opake bolesti je udvostručen kod žena koje su uzimale kontraceptivne pilule duže od 5 godina, zato ih vrlo pažljivo i planirano koristite. Nemojte zaboraviti da su prezervativi i dalje najbolja zaštita, jer ne štite samo od trudnoće već i od polno prenosivih bolesti.

Druge polno prenosive infekcije

Rizik od karcinoma grlića materice dodatno se povećava kod žena koje pored HPV infekcije imaju druge polno prenosive infekcije. Iako recimo Hlamidija i HPV infekcija nisu direktno povezane, organizam će biti oslabljen od borbe protiv Hlamidije i neće imati snagu koja mu je potrebna da se izbori sa HPV-om. Opet, i ovaj faktor može da se prevenira zaštićenim seksualnim odnosom, ali i redovnim ginekološkim pregledima kojim će se uočiti infekcija dok se još nije razvila i sanirati se mnogo brže i jednostavnije. 

averie woodard 4nulm JUYFo unsplash scaled e1619618312749 6 faktora koji utiču na dobijanje raka grlića materice i kako da ih prevenirate

Porodična anamneza raka grlića materice

Iako su kod karcinoma jajnika ili materice pronađene tačne mutacije u genima koje mogu dovesti do nastanka karcinoma, što kod raka grlića materice nije slučaj, on je i dalje nepozvan gost u mnogim domovima. Ukoliko su vaša majka ili sestra imale rak grlića materice, rizik za razvoj bolesti je 2 do 3 puta veći nego u slučajevima ako niko u porodici nije imao ovu bolest. Razni nasleđeni faktori mogu prouzrokovati da se neke žene teže bore sa HPV infekcijom. Pogotovo ukoliko ste videli člana porodice kako se bori sa ovom bolešću, trebalo bi da imate svest  o tome koliko je bitno ići na redovne ginekološke preglede. Ukoliko nemate svest o tome – razvijte je što pre.

#PružiRuku

Da li ste znali da vam svi ovi faktori povećavaju šanse da dobijete rak grlića materice? Verovatno da niste, jer i pored toga što se bolest javlja često i pogađa veliki broj žena širom sveta, ne posvećuje joj se dovoljno pažnje. Ne samo da zanemarujemo sve načine na koje možemo da preveniramo rak grlića materice, već i kao društvo imamo predrasude o ženama koje su povezane sa ovom bolešću.

Upravo zato je brend proizvoda za intimnu higijenu i negu žena, Libresse, pokrenuo kampanju #PružiRuku. Želeći da pruži podršku svim ženama kojima je dijagnostikovan rak, kao i da eliminiše sram i stigmu koja ih okružuje, Libresse će u periodu od 1. aprila do 31. maja 2021. kupovinom bilo kojeg Libresse proizvoda donirati 3,3 RSD Udruženju građana Ženski centar “Milica” za pomoć ženama obolelim od raka grlića materice. Od prikupljenih sredstava finansiraće se rad Nacionalnog centra “Milica” kroz pružanje iskustvene podrške i stručnih konsultacija sa lekarima, putem telefona, online platforme kao i kroz ostale urgentne vidove podrške ženama obolelim od raka grlića materice koje prolaze kroz proces lečenja.

Kampanjom #PružiRuku Libresse takođe želi da istakne važnost preventivnih zdravstvenih pregleda. Njihov cilj je da uklone tabue iz društva dok sve žene ne budu mogle da žive bez straha.

Samo ukoliko #PružimoRuku, edukujemo se, brinemo o sebi i o onima kojima je pomoć najpotrebnija, nikada se nećemo plašiti.

kv polozen1 1 e1619618333447 6 faktora koji utiču na dobijanje raka grlića materice i kako da ih prevenirate

Naslovna fotografija: unsplash.com

Comments