Mentalna stabilnost nije destinacija na koju treba da stignete, već dinamičan proces, putovanje na kome ponekad „zaglavite“ dezorijentisani i obeshrabreni, ne znajući kako da nastavite. Na tom putu vam može biti od koristi kontrolna lista, prema kojoj ćete sebe proveravati i podešavati. Najvažniji faktori mentalnog zdravlja i stabilnosti, služe vam da se orijentišete i osnažite tokom teških perioda, čineći ono što je u vašoj moći da se osećate bolje.

Od čega zavisi mentalna stabilnost i psihičko zdravlje

Mentalna stabilnost, psihičko i fizičko zdravlje su povezani i prepleteni, određujući kvalitet našeg života i nivo ispunjenosti. Ključni faktori mentalnog zdravlja i stabilnosti su lična terapija, zajednica, fizičko zdravlje, intelektualno zdravlje, zaštita životne sredine, zdrave granice, briga o sebi – neki od ovih faktora su van vaše kontrole, ali vi se možete fokusirati na ono što možete da promenite i poboljšate.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Svakako možete poboljšati svoje fizičko zdravlje, birajući zdravije stilove života, vodeći računa o ishrani i kretanju. Takođe, možete se povezati sa zajednicom kroz aktivno članstvo u nekom klubu ili radionici, a svoje intelektualno zdravlje možete poboljšati učenjem novih veština i razvijanjem novih interesovanja. Možete raditi sa terapeutom i usvajati alate za postavljanje zdravih granica, razrešanje unutrašnjih sukoba, bolje razumevanje sebe i bolje upravljanje svojim emocijama i ponašanjem. Zapravo, možete da uradite mnogo toga, da vaša mentalna stabilnost uvek bude mesto sa koga „nastupate“ –  rezonujete, donosite odluke, reagujete, postupate.

Kontrolna lista mentalne stabilnosti i zdravlja

Osnovna mentalna stabilnost

Ima dana kada niste sasvim svoji. Rasejani ste, anksiozni, nesigurni, nestabilni. Ima dana kada ne možete da se oslonite na sebe i pitate se da li vi to gubite razum. Kada se sami u sebi osećamo kao zaključani u ludnici, mentalna stabilnost se održava na bazičan način. To znači da svakog dana ustanemo, namestimo krevet, umijemo se, operemo zube, istuširamo. Lična higijena i rutina je osnovna stvar kojom započinjemo dan i moramo je održati čak i kada nam nije do života.

Osnovna mentalna stabilnost uključuje i izlazak iz kuće, makar do prodavnice i natrag, po dnevnom svetlu, ako je moguće, kao i pripremanje obroka za sebe i ispijanje dovoljnih količina vode. Da, kada se mentalna stabilnost poljulja, možete zaboraviti da perete kosu, jedete i pijete, a ako vas drugi podsećaju, poslušajte ih, uključite se, ma koliko vam to bilo sve jedno.

Odlaganje mentalnog otpada je tehnika koja takođe spada u osnovu – kada se osećate loše, depresivno, uplašeno, nesigurno, zapisujte sve što vam padne na pamet. Samo pusitite da izlazi iz vas, bez kontrole i uobličavanja. Ne treba da ima smisla, nisu važni ni stil, ni gramatika – to je postupak hitne mentalne detoksikacije.

Zauzmite bolje držanje – vaša mentalna stabilnost se oslanja na vaše telo, a vaše telo pronalazi oslonac u vašoj mentalnoj stabilnosti. Pošto je to tako povezano, počnite od tela – ne možete narediti svom umu da prestane da bude anksiozan, ali možete narediti svom telu da zuzme bolji stav i pravi energičnije pokrete. Naravno da nemate volje za to i da vam je naporno, ali – ispravite se, dignite glavu, isturite grudi, uvucite stomak, osmehnite se i krećite se. Osećaćete se kao marioneta, ali vi upravljate tim pokretima i neće vam biti potrebno mnogo da se uživite. Neuronauka stoji u osnovi ovih saveta za osvajanje mentalne stabilnosti.

Pročitajte i ovo: Šta je FOMO (strah od propuštanja) i kako može narušiti vaše mentalno zdravlje?

Izvan osnova

Ovladavajući osnovom stvarate uslove da odmaknete malo dalje, na sledeći – mentalna stabilnost zahteva od vas još malo napora, koji će se odmah pokazati rezultate. Dakle, šta još možete učniti da se osećate bolje? Razgovarajte sa bliskim prijateljima, lično ili telefonom, oni će vas razumeti, jer su verovatno i sami prolazili kroz izazovne periode (svačija mentalna stabilnost ponekad bude poljuljana i upitna) i moći će da vam kažu šta je njima pomoglo. Posmatrati stari iz nečije tuđe perspektive, može biti vrlo korisno.

Obratite se svom teraputu, čim se osetite poljuljano, a ako nemate terapeuta, pronađite ga! Imati svog terapeuta i posećivati ga kada se ukaže potreba, isto je kao imati svog izabranog lekara, ili ginekologa, ili zubara. Uklonite faktore koji mogu uzrokovati da se osećate još gore – držite se dalje od alkohola, droga, slatikiša i svega što spada u „anesteziranje“ i otupljivanje, a ne u zdravo suočavanje sa emocijama i razrešavanje problema.

Praktikujte radnu terapiju – setite se, mentalna stabilnost se oslanja na telo. Ručni rad i razne druge kreativne aktivnosti spadaju u terapeutske alate. Ne radi se o tome da „skrenete misli“ nego da dospete u stanje protoka, radeći nešto u čemu zaista uživate i što vas ispunjava i zaokuplja svu vašu pažnju. Zaboraviti na sebe na ovaj način, dragoceno je iskustvo, koje vas oplemenjuje, puni vas energijom i podiže. To može da bude bilo šta – baštovanstvo, rezanje makazama i pravljenje kolaža, heklanje, pravljenje nakita, crtanje i slikanje…

Počnite da vežbate – uradite 5 sklekova, čučnjeva, iskoraka – dovoljno je nekoliko jednostavnih vežbi da vam se telo aktivira i da mu se um pridruži. Meditirajte ujutru ili uveče, opuštajte se u toploj kupki, praktikujte tehnike disanja i duboke relaksacije, idite na masažu, zapišite dnevno 5 stvari na kojima ste zahvalni. Sve je to veoma zahtevno, ali i veoma zaokupljajuće i stvara strukturu na koju vaša mentalna stabilnost može da se osloni i osnaži.

Kontrolna lista mentalne stabilnosti sadrži i pozitivan razgovor sa sobom – vodite računa kako se obraćate sebi i nastojte da ne osuđujte sebe, da imate malo empatije i razumevanja za sebe, kao što ih uvek imate za druge.

Pozabavite se postavljanjem i osnaživanjem granica, tako što ćete reći „ne“ stvarima koje ne želite da radite i ljudima koje ne želite da viđate. Ovo može biti najteži deo, za koji će vam posete terapeutu biti od najveće koristi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Mentalna stabilnost i kontrolna pitanja

Proveravajući sebe kroz pitanja za čekiranje mentalne stabilnosti, možete pratiti svoja osećanja iz dana u dan, što vam može pomoći da identifikujete svoje okidače i shvatite šta vam se dešava.

Pokušajte sa vođenjem dnevnika za mentalnu stabilnost, tako što ćete odgovarati na ova kontrolna pitanja:

Kako se osećate, na skali od 1 do 10. Zašto se tako osećate?

U koje doba dana vam je najteže? Šta možete da uradite da vam bude malo lakše? Na primer, jutarnja rutina (osnova) može pomoći da se osećate stabilnije.

Šta mogu da učinim da današnji dan bude dobar?

Kome najviše verujem i zašto?

Koje su moje tri najveće prednosti?

Kada se osećam najsrećnije?

Koji mi je omiljeni deo dana?

U kojoj sam fazi menstrualnog ciklusa i kako to utiče na moje raspoloženje?

Šta mogu da uradim danas što će napraviti razliku?

Mentalna stabilnost je nešto što održavate i na čemu radite svakog dana, a ne samo onda kada se osećate poljuljano. Uvedite naviku da pratite kontrolnu listu i odgovarate na kontrolna pitanja i videćete da vredi!

Pročitajte i ovo: Može li dnevnik zahvalnosti zaista da unapredi tvoje mentalno zdravlje?

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments