Hot topics

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Testirali smo FOREO LUNA fofo uređaj za čišćenje lica – ovo su naši utisci!

Leto u gradu? Ovako možeš da provedeš svoj savršeni dan!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Sve što ti je potrebno za savršenu, opuštajuću kupku

WANNABE MAGAZINE: Ko čini opersku publiku? Smatrate li da operu treba približiti ljudima i na koji način? 

 MIRJANA MATIĆ: Nastupajući kao solista u Narodnom pozorištu u Beogradu i u Operi i teatru “Madlenianum”  i odlazeći na predstave u kojima ne učestvujem, stekla sam utisak da opersku publiku čine osobe srednjih i starijih generacija koje su tokom svog odrastanja i obrazovanja sticale  kulturu odlaska na koncerte, predstave i opere. Međutim, sudeći po susretima sa delom publike nakon odigranih predstava i dobijenih poruka putem društvenih mreža, među mlađim generacijama se pojavljuju osobe koje gaje afinitete prema takvom muzičkom i umetničkom izrazu. Sa druge strane, opera, po mom mišljenju, nije omasovljen umetnički žanr niti je danas glavna asocijacija za odlazak na kulturni događaj. Razlog leži u tome što je potrebno da  prosečan gledalac  pre odlaska u operu zna nešto o određenom delu, kompozitoru, karakterističnom umetničkom izrazu ili barem da bude upućen u radnju. Nisu svi voljni za takav trud, iako minimalan. To je potrebno za sve umetničke žanrove, ali kod nekih neinformisanost može da prođe, u operi ne. Bilo kako bilo, značaj opere u kulturnom životu je od velike važnosti i u tom pravcu opersku publiku treba negovati obrazovanjem i usađivanjem kulture odlaska u operu mlađim generacijama i to ne samo iz prestonice već iz svih drugih gradova. Potičem iz manjeg grada i znam koliko bi mladi ljudi van Beograda voleli da posete operu i pozorište uopšte, a nemaju prilike u svojim gradovima. 

8 1 Mirjana Matić, mlada operska zvezda: Glamur proizilazi iz kulturnog ophođenja!

WANNABE MAGAZINE: Koliko je u današnje vreme zahtevan put kojim ste krenuli? Da li se nečega odričete, kako uklapate privatan život sa profesionalnim obavezama, šta očekujete od sebe, šta vas motiviše i daje vam snagu? Ko vam je na vašem putu do sada pružio najviše podrške i pomoći? 

MIRJANA MATIĆ: Baviti se ovim pozivom znači da ste pristali na jedan neizvestan, trnovit, ali istovremeno čaroban put. Problematika bavljenja operskom umetnošću leži u nesrazmernosti broja radnih mesta, odnosno pozorišta sa brojem obrazovanih pevača. Drugo, teško se dolazi do operskog agenta koji bi bio posrednik između umetnika i operskih kuća kod nas i van granica naše zemlje. Naprosto, ima nas puno.  No, to nije razlog da se odustaje, da se ne bori i iznova ne radi na sebi i svojim sposobnostima. Ko je uporan, doći će do onoga što želi. U svemu tome, neizostavno postoji mnogo žrtvovanja, odricanja, manjka vremena za prijatelje i porodicu, iskušenja, padova. Citirala bih svog profesora koji kaže da to nije žrvtvovanje već stil života. Sa ove pozicije, potpuno se slažem sa njim: vremenom sve to žrtvovanje prerasta u stil života i sve se oko vas prilagodi tome. Naučite da se prilagodite vašim prijateljima i porodici, ali i oni vama i vašoj profesiji. Uz sve to, velika je sreća ako uz sebe imate osobu koja će kao partner znati da vas prati, da razume vašu profesiju i uz to da vas istinski voli. Verujte da partnerima nije lako sa operskim pevačicama, ali odabrali su nas, sada nema nazad. 

9 1 Mirjana Matić, mlada operska zvezda: Glamur proizilazi iz kulturnog ophođenja!

WANNABE MAGAZINE: Kako ste podneli vreme izolacije tokom vanrednog stanja, da li je to omelo vaše planove, da li ste se odmorili, radite li već na nečemu novom? 

MIRJANA MATIĆ: Vreme izolacije poslužilo je za veliku pauzu na svim poljima životnog delovanja.  Sa te strane, izolacija mi je prijala. Sa druge strane, teško je bilo prihvatiti da ne možete slobodno da prošetate i vidite drage ljude, ali u tim trenucima najvažnije je bilo sačuvati zdravlje svakoga od nas. Nažalost, mnogi planovi za proleće i leto, u koje spadaju nastavak sezone, putovanje na inostrano takmičenje, koncert u Nemačkoj, polaganje audicije za novi projekat , otkazani su ili pomereni za sledeću godinu. Šta da radimo: okolnosti ne možemo da menjamo već možemo da ih prihvatimo i strpljivo sačekamo nove prilike. 

WANNABE MAGAZINE: Kada bi vam ovog momenta duh iz lampe ponudio svoje usluge, koja bi bila vaša želja? 

MIRJANA MATIĆ: Ne postoji želja koja bi bila slađa od one koju smo sopstvenim trudom ispunili. Međutim, pošto mnoge okolnosti ne zavise od nas, duha iz lampe bih zamolila da mladim umetnicima koji čestitošću, posvećenošću i radom izgaraju u ovom pozivu, omogući više prilika za izvođenje operskih predstava i da time oživotvore sav svoj trud koji su mukotrpno sticali godinama.

FOTOGRAF / ALEK ZIVKOVIĆ
STILISTA / HANA GOLDBERGER
SMINKA / BOJANA STANKOVIĆ
FRIZURA / PAOLLA HAIR STYLE

Fotografije: WANNABE MEDIA

Aleksina Đorđević

Editors choice