Prijateljski odnosi imaju svoju dinamiku, kao i ljubavni i svi drugi odnosi i, pošto spadaju u naše najvažnije odnose, koji su mera našeg unutrašnjeg bogatstva i ispunjenosti, potrebno je da ih negujemo, razvijamo i čuvamo. Sve u šta ne ulažemo, postaje zapušteno – shvatite negovanje prijateljstva kao gajenje bašte i obratite pažnju na potrebe različitih biljaka za svetlom, vodom, orezivanjem, presađivanjem…

Ako osećate da ste se udaljili od nekih prijatelja, inicirajte povezivanje i obnavljanje odnosa – oni nisu ljuti na vas, već su verovatno u istom položaju kao i vi. Životni zahtevi, prezauzetost, udaljenost, okupiranost sopstvenom porodicom i poslom lako dovode do udaljavanja, ali svaku udaljenost lako možete premostiti. Prijateljstva na daljinu se neguju i opstaju lakše nego veze na daljinu, pošto su nam sredstva komunikacije dostupna na klik i ne troše dodatna sredstva – video poziv neće povećati vaš račun za internet, a omogućiće vam da sa dragom prijateljicom popijete kafu i proćaskate, kao da ste izašle u kafić.

Osim onih koja imate još iz detinjstva, ili srednje škole, uvek ima mesta i za sticanje novih prijatelja, a negovanje prijateljstva nije samo dužnost koju preuzimate sa bilo kojim obavezivanjem (bilo kome i bilo čemu), već je možda i najprijatnija obaveza koju imate, u čijem ispunjavanju najviše uživate.

Negovanje prijateljstva – da li već praktikujete ove važne načine?

Slušanje i razumevanje

Akivno slušanje je jedna od najboljih veština komunikacije, koju možete savladati. To znači da slušate sa punom pažnjom, nastojeći da razumete, bez donošenja zaključaka i osuđivanja. To znači da stvarno razmišljate o onome što druga osoba govori i shvatate to, bez sporednih komentara i osuda. Aktivno slušanje uključuje i postavljanje pitanja, ako nešto ne razumete, sve dok vam ne bude jasno.

Ponekad je ljudima potrebno samo to – da ih neko sluša i razume. Slušanje i razumevanje predstavlja negovanje prijateljstva, jer na taj način pokazujete da ste tu i da ste spremni da pomognete – na način koji je prijatelju potreban. Vaše slušanje i razumevanje podstiče proces kroz koji prijatelj oseća da ga čujete i razumete i koji mu omogućava da i sam sebe bolje čuje i razume. A to je često dovoljno da sam pronađe rešenje. Iako smo često skloni da nudimo rešenja, to nije uvek prikladno, zato se u vašim bliskim odnosima postarajte da uvek prvo slušate i razumete, a zatim možete ponuditi savet ili pomoć, odnosno, pitati drugu osobu kako možete da joj pomognete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Pročitajte i ovo: Kako (i da li) da prihvatite najveće mane svojih prijatelja

Negovanje prijateljstva pozitivnošću

Kada ste pozitivna sila u životu svojih prijatelja, oni vam se obraćaju za razumevanje i podršku, otvaraju vam se i izlažu se vašem uticaju sa puno poverenja. Isto tako vas zovu da sa vama podele lepe vesti, jer znaju da ćete se iskreno obradovati i da ćete biti srećni zbog njih. Takođe uvek žele da vam ispričaju šta im se zabavno i šašavo dogodilo, jer znaju da ćete se smejati i šaliti sa njima u najboljem raspoloženju. Pozitivnost ima snažnu privlačnu moć, jer vibrira na visokoj frekvenciji i pojačava i podiže sve što uđe u njeno polje – zato pozitivne osobe privlače mračne i tužne ljude, koji u njima vide utehu i isceljenje, ali i pozitivne i vedre osobe, koje sa njima uvećavaju pozitivnost i radost življenja. Negovanje prijateljstva pozitivnošću rezultira podizanjem vibracije, obostranim osnaživanjem i podrškom.

Komunikacija, povezanost i dostupnost

Telefonski pozivi, poruke, video pozivi, dopisivanje putem društvenih mreža – koristite savrmena tehnološka dostignuća za negovanje prijateljstva na najbrži i najjednostavniji način, koji vas ne obavezuje i ne zahteva mnogo vremena. Osim kad razgovarate po dva sata sa prijateljicom sa kojom se povremeno čujete, svesni da će to potrajati, jer se mnogo toga u međuvremenu dogodilo. Danas postoji toliko načina na koje možete komunicirati – iskoristite one koji su vam najpraktičniji i najzgodniji. Odgovarajte redovno – ne dozvolite da prijatelji čekaju danima na odgovor. I kad nemate ništa bitno da podelite, pošaljite poruku u kojoj ćete napisati “kako si”, kako biste drugoj osobi pokazali da mislite na nju i da vam je stalo. Kad se vidite uživo, podelite sutradan utiske, pošaljite poruku u kojoj ćete napisati “mnogo mi je drago što smo uspeli da se družimo, divno je bilo i jedva čekam da se ponovo vidimo” – pozitivan fidbek je najbolje ulaganje u bliske odnose.

Za negovanje bliskog prijateljstva nije važno da se čujete svakodnevno ili često viđate, već da budete povezani i dostupni.

Pročitajte i ovo: Pitanja koja će unaprediti i produbiti vaša prijateljstva

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments