Nedelja mode u Njujorku je za nama i sada ostaje samo da rezimiramo šta je to bilo najupečatljivije i šta nas je posebno oduševilo.

Pažnju svakako treba posvetiti i novim, svežim imenima u svetu dizajna. Oni su ti koji će menjati budućnost, a na nama je da donekle procenimo koji će se posebno izdvojiti, odnosno čija imena će postati “velika”.

Dizajneri na različite načine biraju kako će da se iskažu. Njihov posao je kreativan, a njihova poruka se može shvatiti na više načina. Mnogi nisu koristili bilo kakve političke izjave, niti su se time bavili, niti su na taj način pokušavali da sakupe poene. Oni su odlučili da iskoriste moć mode i da na taj način prenesu snažne poruke. Ovo su imena onih koje treba da upamtiš, a evo i zbog čega:

Susan Alexandra 

Ova tridesetčetvorogodišnjakinja pomera standarde i radi nešto sasvim drugačije. Na Njujorškoj nedelji mode nije izveden klasičan hod po pisti i nije održana klasična revija, ona je želela da na sasvim drugačiji način prikaže svoj rad, odnosno svoje specifične torbe i istakne po čemu su posebne. Naime, na sceni je izveden mjuzikl! Na ceni se pojavio glumac Broadway-a Larry Owens, kao i glumica Sasha Spielber, ćerka američkog režisera Stevena Spielberga. Susan je htela da sve ono što je radila istakne na specifičan način i definitivno je uspela, jer je publika dobila mnogo više nego što je očekivala. Zapravo je htela da postigne efekat da čim neko vidi na sceni te komade, poželi odmah da ih kupi. Njena muza je Frida Kahlo, a njene kreacije obiluju bojama, perlicama i raznim detaljima. 

Pored torbi, ova dizajnerka je posveća i ostalim sitnicama, kao što su minđuše, koje takođe prate liniju njenog stila. Njena kolekcija je živopisna i definitivno je za sve one sa vedrim duhom i one koji gledaju uvek na pozitivniju stranu života. Jasno je da odskače u moru jednoličnosti i da predstavlja ono u šta zaista veruje.

Sukeina 

U pitanju je brend senegalskog dizajnera Omara Salama. Ima 42 godine, a prvobitno je želeo da postane scenarista, jer je bio pripovedač i verovao je u moć reči i komunikacije. Međutim, nije mnogo prošlo pre nego što je uvideo da na skroz drugačije načine može da se izrazi kroz vizuale. Smatra da dizajneri treba da imaju za cilj da uvek stvaraju ono što nikada pre nije bilo viđeno, odnosno, da stvore boju koja nije postojala. Kombinuje različite luksuzne materijale, japanski neopren, luksuznu svilu, perje i luksuzni šifon. U njegovom ateljeu stvara se magija, a on na ovaj način, svojim kreacijama želi da oda počast ljudima iz Bassarija i Fulanija, koji se nalaze u zapadnoj Africi.

Priscavera

Dizajnerka Prisca Franchetti ima samo 29 godina, a već dominira u svom domenu. Rođena je i odrasla u Rimu, a studirala je dizajn na Univerzitetu u Barseloni. Sada živi u Njujorku i ne planira da pred svaku novu sezonu izmisli nemoguće stvari. Njeni komadi su savršen spoj i balans između kreativne slobode i klasične komercijale. Ona kaže da kroz brend Priscavera želi da pruži ženi ono što joj treba i ono što žena želi. Farmerke ravnih nogavica, ručno oslikane, svilena odela, haljine sa kapuljačom su samo neki od komada koji su najtraženiji iz njene kolekcije. Slušala je svoje prijateljice, pratila je njihove želje, želela je da im pruži komade kojima će moći da se izraze. Takođe, pratila je i šta žene nose na ulici. Želi da se u njenim komadima žene osećaju i profesionalno i moćno, i ugodno i seksi, nestašno i lepršavo. 

Comments