Veganski proizvodi su sada svuda oko nas, tako da više nemamo izgovor zašto još uvek nismo probali da spremimo veganski obrok. Priprema nije ništa teža i ne oduzima više vremena od onog koje biste izdvojili za uobičajenu pripremu mesa. Uz vegansku ishranu ćete unositi mnogo više povrća što je uvek poželjno! Jedino na šta ćete morati da obraćate pažnju jeste unos proteina, ali ni to nije preteško, jer jedan blok tofua u sebi sadrži i više nego dovoljno proteina za obrok, a pritom je pun gvožđa!

Tofu nepravedno prati loš glas. Svako ko ne ume da ga pripremi na adekvatan način ima problem s tim što je tofu bezukusan. I da, to može biti istina. Međutim, ako se tofu pripremi kako treba, može biti mnogo ukusan, a u kombinaciji sa drugim namirnicama može vam postati čak i omiljen.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Gaz Oakley 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 (@avantgardevegan)

Unošenje manje mesa ne mora automatski da znači – veganizam ili vegetarijanstvo. Manje mesa može prosto značiti da želite da smanjite, a ne da se odreknete proizvoda od mesa. Zato vam predstavljamo jela koja možete da pripremite u danima kada vam organizam vapi za povrćem i zamenama za mesne proizvode – baš u tim situacijama nastupa – tofu.

Curry uz tofu, kelj i lebleblije

Jelo koje se sprema brzo i efikasno je sve što nam je potrebno kada smo u žurbi, a želimo da se hranimo zdravo. Curry je jelo koje je zapad otkrio posetom država Azije koje su ga pripremale svaka na svoj način. Lako se priprema i mnogo je ukusno! Uz ove korake, na stolu ćete imati jelo za samo nekoliko munuta i verujte – jednom kada ga probate stalno ćete mu se vraćati.

Potrebno vam je:

1 pakovanje tofua

1 konzerva lebleblija

1 konzerva paradajza

1 konzerva kokosovog mleka

Veza mladog luka

Svež đumbir

Pakovanje kelja

2 kašike karija

So

Biber

Tucana paprika

Kukuruzni skrob

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели InspiringInstaFeeds (@inspiringinstafeeds)

Priprema tofua:

Otvorite pakovanje tofua i iscedite vodu iz njega. Najbolje je da to uradite tako što ćete na jedan tanjir staviti parče ubrusa na koje ćete postaviti tofu, zatim ćete na tofu staviti nešto teško, kao što je pleh. Ostavite pleh na bloku tofua 10 do 15 minuta kako bi sav višak vode izašao iz njega. Zatim ga iseckajte na komade, otprilike veličine zalogaja. Iseckajte kelj, ili ga iscepkajte, iscedite lebleblije i isperite ih vodom. Zatim iseckajte mladi luk i đumbir. Tako ćete sve sastojke imati spremne. Što bi Francuzi rekli – mise en place.

Tofu uvaljajte u kukuruzni skrob kako bi površina postala hrskava. Na zagrejan tiganj stavite tofu da se proprži, bez ičega, jer ćete ga čim postane zlatne boje izvaditi sa strane.

U dubljem tiganju stavite malo ulja po izboru, zatim stavite luk i đumbir i ostavite ih da se nakratko proprže. Sledeći korak će vam biti malo čudan (zbog načina na koji zemlje Azije pripremaju curry). Na iseckan luk i đumbir stavite so, biber i kari i ostavite da se malo prži na tihoj vatri. Začini će iz luka i đumbira izvući ono najbolje.

Dodajte kelj i leblebliju i nakon nekoliko minuta dodajte i tofu. Propržite sve 5 do 10 minuta i onda vratite i tofu u tiganj, a zatim dodajte paradajz iz konzerve i kokosovo mleko. Ostavite sve da se kuva i da dodatna voda ispari, što će se desiti nakon 15 minuta dok se kuva na tihoj vatri. Jelo dodatno možete da začinite tucanom paprikom, ukoliko volite malo ljuću hranu. Curry je spreman! Možete ga jesti uz prethodno pripremljen pirinač ili naan hleb. 

Comments