Da li vam koncentracija u toku dana samo nestane? Da li srce počne da vam uznemireno lupa? Skoro svima se to dešava, ne brinite, niste sami. Isto tako nam je svima potrebno da se primirimo i da se povratimo, a za to je nekada potrebno da izdvojimo određeno vreme i da se naoružamo trikovima.

Tehnike i vežbe disanja su nešto što možete lako da savladate, samo je potrebno da pronađete onu koja će vam najviše odgovarati. Disanje je nešto na šta ne smemo da zaboravimo u momentima panike ili jake anksioznosti.

Svaka deseta osoba se svakodnevno bori sa anksioznim i paničnim napadima, a nekada je anksioznost sputava da vode “normalan” život jer je svaki minut njenog postojanja ispunjen iracionalnom brigom i strahom.

Situacija se, nažalost, pogoršala u periodu pandemije i restrikcija, zbog čega ljudi sada češće pate od anksioznih momenata u kojima ne znaju kako da se ponašaju, jer im se do sada ništa slično nije desilo. Ako ste osoba koja oseća da je karantin, ali i celokupna situacija oko korona virusa, uticala na vas, zaista je sve u redu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Wellness Lifestyle + Creative (@mikiash)

Zaboravljamo da smo bića satkana od emocija, i svaki pokušaj to da sakrijemo se, uglavnom, obije o našu glavu. Anksiozni osećaji su se kod svih povećali i veoma su česti. Nemojte se plašiti i suzdržavati da potražite pomoć, svima nam je potreban razgovor, a psiholozi nam u tome najbolje mogu pomoći.

Dobra stvar jeste što su anksiozni osećaji nešto na čemu možete da radite i sami, kako biste ih redukovali i ublažili. Ne, to ne znači da vam onda stručna pomoć nije potrebna, već na vežbe i tehnike disanja gledajte samo kao na flaster koji može da se zalepi preko rane dok ne odete da vam je neko lepo zavije i zaštiti od infekcija.

Razumevanje i učenje raznih tehnika disanja je tradicija koja nam dolazi sa istoka i traje hiljadama godina. Vežbanje pranayama disanja, odnosno vežbanje kontrole udaha i izdaha je najviše praktikovano u jogi, što možete da primetite kada odete na neki čas.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Wellness Lifestyle + Creative (@mikiash)

Međutim, tehnika pranayama se može vežbati i zasebno, bez treniranja ili vežbanja joge. Uz pranayamu regulišemo brzinu, dubinu i dužinu udaha i izdaha.

Naš autonomni nervni sistem ima dva stanja: simpatičko i parasimpatičko. U simpatičkom se aktivira naša želja da pobegnemo ili da se borimo, dok se u parasimpatičkom stanju odmaramo i procesuiramo.

Kada naše srce počne ubrzano da kuca i anksioznost polako počne da preuzima kontrolu, onda je potrebno da se iz simpatičkog dovedemo u parasimpatičko stanje, u kome srce usporava, a povećava se aktivnost creva i žlezda.

Comments