Drage naše Wannabe devojke, došao je i taj trenutak, da pre nego što krenete u šoping, steknete neko predznanje o svim tim kreatorima i modnoj industriji. Mi smo vam do sada u rubrici Istorija mode, već pisali o čuvenim pedesetim i nastanku džinsa, kao i o Čarlsu Frederiku Vortu, sa idejom da vam pružimo zaista odličnu edukaciju kada je moda u pitanju, kreatorima, tendencijama i modnim i kulturološkim fenomenima.

Pošto je Louis Vuitton uvek aktuelan, želimo da vam ispričamo priču o počecima ove modne kuće.

Louis Vuitton Malletier (1821-1892), rođen u  francuskoj pokrajini Jura, 4. avgusta 1821., u maloj porodici zanatlija. Legenda kaže da je prepešačio 250 km da bi došao u Pariz.

louis vuitton Priča o Louis Vuitton u

1837.  počinje da radi kao šegrt kod proizvođača materijala za prtljag Marechal, jednog od najcenjenijih zanatlija na dvoru Napoleona III.

1854. otvara radnju u Parizu, svoju prvu luksuznu tašnersku radnju, i tada radi samo za bogatu klijentelu, koja ceni kvalitet i sofisticiranost. LV je u proizvodnji kofera ponudio inovativne funkcije kao što su vodootporna tkanina, ravan poklopac, umesto zakrivljenog, drvena konstrukcija, metalni uglovi i pregrade za odlaganje odeće i pribora.

louis vuitton 1 Priča o Louis Vuitton u

1872. godine uvodi štampu na tkanini u vidu crvenih i bež pruga.

1886. predstavlja čuveni LV monogram.

1888. uz pomoć sina Žorža, uvodi kockastu braon i bež šaru.

1892. Luj Viton umire, njegov sin preuzima posao i radi na daljem razvoju proizvodnje i prodaje.

Dizajn brenda LVMH koji danas poznajemo je delo Marka Džejkobsa, koji je redizajniranjem čuvenog logotipa, osvežio brend i uz podršku odličnog marketinga, ovoj kompaniji doneo milione.

Pa drage naše, LV je izgleda uvek bio, a i biće, ko god stajao iza njega kao kreator, must have svake žene, jer izgleda da ima neke magije u tom bezbroj puta kopiranom monogramu.

Izvor fotografija: thehandbagspa.com, vogue. com

Comments