Novine pišu o skandalu indijskog kralja pamuka. Kineski trgovac umro je od prevelike doze opijuma. Eksplozije bombi izazvale su užas u Strazburu i Beču. Naizgled nepovezani događaji delo su genijalnog zlikovca, koga može zaustaviti samo jedan čovek – Šerlok Holms (Sherlock Holmes).

1 Akcija od samog početka Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Akcija od samog početka

Svojim filmom ’’Šerlok Holms“ (Sherlock Holmes) iz 2009. godine, Gaj Riči (Guy Ritchie) napravio je pomak kada su ekranizacije avantura najvećeg svetskog detektiva u pitanju. Filmski hit sa Robertom Daunijem (Robert Downey Jr.) i Džudom Louom (Jude Law) u glavnim ulogama doneo je novog, modernijeg Holmsa. Bio je to Šerlok sa prenaglašenim poznavanjem Kung Fua i sposobnošću dedukcije toliko izraženom, da bi vam bez problema mogao izložiti stanje u indijskoj pamučnoj industriji na osnovu jednog pogleda na vašu desnu čarapu. Tvrdokornim obožavaocima ranijih ekranizacija film se nije dopao. Ostali, manje zahtevni, i oni koji su se prvi put susreli sa Holmsom i dr. Votsonom, smatrali su ga dobrim akcionim filmom. Širom sveta, ostvario je zaradu od209 miliona dolara.

2 Holms i doktor Votson nazdravljaju svojoj novoj avanturi Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Holms i doktor Votson nazdravljaju svojoj novoj avanturi

U filmu ’’Šerlok Holms: Igra senki’’ (Sherlock Holmes: A Game of Shadows), ispravljene su greške iz prvog dela. Urađen je kvalitetan scenario, unapređeni su dijalozi i, kao džoker, za Holmsovog suparnika izabran je njegov arhineprijatelj – profesor Morijarti. Uvodne scene rezervisane su za kratku epizodu prelepe Rejčel MekAdams (Rachel MacAdams) koja je u prvom delu bila nosilac glavne ženske role – Izabel Adler. Upravo tim kadrovima, Riči nam poručuje da ne očekujemo film koji je samo varijacija na temu. Pred nama je jedno nezavisno delo, koje daleko odskače od svog prethodnika.

3 Izabel Adler jedina žena pred kojom je Holms poklekao Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Izabel Adler, jedina žena pred kojom je Holms poklekao

Sjajnom dvojcu glavnih glumaca, pridružuju se novi likovi, Šveđanka Numi Rapas (Noomi Rapace) u ulozi ciganke Simze, komični Stiven Fraj (Stephen Fry) u ulozi hiperekscentričnog Majkrofta Holmsa i briljantni Džared Haris (Jared Harris) u ulozi Morijartija. U ulozi Meri, sada već gospođe Votson, ponovo se sjajno snalazi Keli Rajli (Kelly Reilly).

4 Ciganska proročica Simza. Kakva je njena veza sa Morijartijem Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Ciganska proročica, Simza. Kakva je njena veza sa Morijartijem?

Sama priča, u osnovi, ne donosi ništa novo. Zločinački um je krenuo u ostvarivanje svog dijaboličnog plana. Mir u Evropi je u opasnosti, a glavni junaci su jedini koji mogu sprečiti katastrofu. Međutim, spoj sjajne glume, odličnih vizuelnih efekata i kadrova prirodnih lepota od kojih zastaje dah, maestralno odabrana muzika, koja sve to prati, čine ovaj film pravim biserom. Klasični junaci u novom, modernom ruhu po meri savremenog gledaoca. Vrhunska zabava!


Željko Marjanović U konstantnoj potrazi za Nedođijom, večiti dečak, sanjar, optimista. Nepokolebljivo uveren da će osmeh spasiti svet.

Comments