Iako do pre 10 godina nismo čuli ni za jedno mleko osim kravljeg, u poslednjoj deceniji jedna od glavnih tema su i druge mlečne alternative poput sojinog, kokosovog, bademovog ili pirinčanog mleka. Njima se pridružilo i ovseno mleko – moderno mleko na biljnoj bazi koje je napunilo police u supermarketima, i zauzelo svoje mesto u kafićima. Ovo je zapravo veganska alternativa mleku, koja nastaje mešanjem vode i ovsa. Ovaj napitak je, sem što ima mnogo zdravih svojstava, i vrlo ukusan, pa će verovatno vremenom imati sve širu upotrebu. U nastavku teksta vam predstavljamo šta bi sve trebalo da znate o ovsenom mleku, kao i kako možete da ga napravite.

Zašto je ovseno mleko zdravo?

Ovas je žitarica koja ima visoki procenat kalcijuma, a osim njega u sebi sadrži i minerale, ugljene hidrate, proteine, masti, so, skrob i šećer. Kalcijum utiče na kvalitet naših kostiju, kao i na zdravlje naših zuba i noktiju. Ovseno mleko je prilično gusto zbog hranljivih sastojaka koje sadrži, uključujući i vlakna i gvožđe. Vlakna (beta-glukan) utiču na smanjenje holesterola u krvi i poboljšavaju probavu.

Jedna studija sprovedena na muškarcima koji imaju visoki holesterol, dokazala je da redovna konzumacija ovsenog mleka može da pomogne u njegovom snižavanju. Ovseno zrno je 100% integralno zrno i puno je vitamina B. Zbog svih prirodnih proteina, ugljenih hidrata i šećera koji se nalaze u ovsenom mleku, ono će vam obezbediti energiju koja vam je potrebna da započnete dan. Pritom, ukoliko ste netolerantni na laktozu, ovo je savršena alternativa kravljem mleku.

Comments