Nakon trideset godina kreativnog rada u filmskoj industriji, Tim Barton (Tim Burton) i dalje se čvrsto drži svog specifičnog stila stvaranja filmova. Nazivaju ga bizarnim i klaunovskim, no nadrealna bajka izraz je kojim se najbolje može opisati bartonovski stil. Često koristi elemente misterije, gotike, a tu se redovito nađe nekoliko zbunjenih ili neshvaćenih likova koji cijeloj priči daju poseban štih. On je prvenstveno vizualna osobnost, estetici se u potpunosti posveti, dok priču redovito stavlja u drugi plan, što najčešće ne zadovoljava šire mase, ali njemu to i nije cilj.

slika122 Totalno drugačiji od drugih: Tim Burton

Džoni Dep kao Edvard Makazoruki

Barton koristi teme koje drugima vjerojatno nikada ne bi pale na pamet. U filmu “Edvard Makazoruki” (Edward Scissorhands) s jedne strane izruguje se američkom društvu osamdesetih godina, a s druge prikazuje naivnog, dobrog Edvarda koji nenamjerno povrijeđuje ljude oko sebe. U filmu “Ed Vud” (Ed Wood) prikazao je život najgoreg redatelja na svijetu, kojeg je, kao i Edvarda, utjelovio Džoni Dep (Johnny Depp). Još neki filmovi koji su dobro prošli kod publike jesu: “Krupna riba” (Big Fish), “Mrtva nevesta” (The Corpse Bride), “Čarli i fabrika čokolade” (Charlie and the Chocolate Factory), “Noćna mora pre Božića” (The Nightmare Before Christmas).

slika216 Totalno drugačiji od drugih: Tim Burton

Džoni i Tim, provjereni tandem

Poznat je po tome što je u većini filmova surađivao s istim ljudima, kao što su Helena Bonam Karter (Helena Bonham Carter), njegova dugogodišnja partnerica, i Džoni Dep, a glazbu sklada Deni Elfman (Danny Elfman), pjevač Timove omiljene grupe Oingo Boingo.

Džoni Dep Bartonov je najbliži prijatelj i suradnik. Navodno su sličnog karaktera i jako se dobro slažu u privatnom i poslovnom životu.

slika316 Totalno drugačiji od drugih: Tim Burton

Bartonova partnerica i muza Helena Bonam Karter

Iako je s Helenom Bonam Karter zaručen već deset godina i s njom ima dvoje djece, brak mu nije u planu, a čak i ne žive u istim kućama. Naime, Helena ima svoju, koju je uredila ženskasto, a Tim je svoju uredio pomalo gotičarski i mračnjački. Kuće su spojene zajedničkim dnevnim boravkom, a za glavni razlog odvojenog života navode Timove probleme s hrkanjem.

slika417 Totalno drugačiji od drugih: Tim Burton

Slavna trojka

Zaista je neobično da ovakav bajkovito-fantazijski žanr prolazi u Holivudu i ima svoju publiku. Siguran razlog tomu jest originalnost i provjerena glumačka postava. A složit ćete se, svatko od nas se, s vremena na vrijeme, zaželi promjene i odmaka od tipičnih, sladunjavih holivudskih priča koje nas bombardiraju sa svih strana.


Darija Jelavić je autorica bloga From Paris With Love, voli sve što nije obično i sve što ne vole mladi. Voli zapažati detalje i vidjeti neprimjetno u svemu, jer je to ono što život čini zanimljivijim. Kad odraste želi biti Lady Gaga.

Comments