Ako se veza završi u dobrim odnosima, bez drame i optuživanja, bez izdaje i povređenosti, prijateljstvo sa bivšim je ostvarivo – u izvesnim granicama. Nećete odjednom postati najbolji prijatelji i opušteno se družiti, ali moći ćete da se obratite jedno drugom kad su u pitanju važne stvari, u kojima vam je potrebno razumevanje i pomoć nekoga ko vas dobro poznaje i razume. Međutim, i u najboljem slučaju, sačuvaćete lepo sećanje, trajno poštovanje i prijateljske odnose svaki put kad se sretnete, ali to prijateljstvo neće biti intenzivno i neće ličiti na vaša ostala prijateljstva.

Da razmotrimo – kad prijateljstvo sa bivšim funkcioniše, a kad ne

Da li je prijateljstvo sa bivšim dobra ideja

Ponekad jeste, zavisi od situacije – pojedini su u stanju da imaju zdrave i pozitivne odnose sa bivšim partnerima i to je naročito dobro zbog odnosa sa decom (i ostalim članovima porodice). Drugi smatraju da je bolje da prekinu svaki odnos i da se drže što dalje od bivšeg, jer je svaki kontakt naporan, stresan ili bolan. Ponekad, tokom romantične veze, partneri mogu otkriti da im nedostaju neki bitni aspekti tog odnosa, ali da zato mogu odlično da se druže i da postoje aspekti odnosa koje vredi sačuvati i kada više nisu zajedno. Prijateljstvo sa bivšim, dakle, može biti dobra ideja kada su drugi aspekti veze dragoceni za vaš rast i razvoj, ili životne ciljeve – ako vi i vaš bivši partner imate poslovne odnose, zajedničke hobije i prijatelje i ako ste u stanju da održavate zdrave granice, onda bi autentično prijateljstvo moglo da funkcioniše. Međutim, ako sa jedne strane postoji ogorčenje, ili romantična osećanja i pritajena očekivanja, prijateljski odnos može biti napet – naročito kada u igru uđu novi partneri.

Kada možete ostati u prijateljskim odnosima sa bivšim

Kada prihvatite i obradite kraj romantičnog odnosa, kada razumete zašto je za vas oboje bolje da više ne budete zajedno i kada osećate da ste emotivno završili odnos, više nemate romantična osećanja i ne očekujete da se veza nastavi, vaš odnos može biti rasterećen emotivnog naboja i očekivanja i ostati u prijateljskom tonu. Prijateljstvo sa bivšim moguće je kada možete da provodite vreme zajedno, a da se ne osećate bolno, napeto ili neprikladno intimno, kada više ne osećate vezanost i zavisnost jedno od drugog i svako ima svoj, odvojen život i svoju privatnost. U stanju ste da održavate granice i upravljate nostalgičnim osećanjima koja se mogu javiti, osećate se prijatno u novim partnerskim odnosima i želite jedno drugom sve najbolje. Kada imate decu, ili ste na neki drugi način povezani društveno i profesionalno i potrebno je da održavate određen nivo interakcije.

Pročitajte i ovo: Zašto se bivši vraćaju

Kada treba prekinuti svaku komunikaciju i odnos

Ako se potajno nadate da ćete ponovo biti zajedno, još uvek imate romantična osećanja i ne možete da nastavite dalje, ne možete da zamislite da imate sa nekim drugim tako duboku vezu. Kada pokušavate da se držite bivšeg, jer ste uplašeni od nezavisnosti i slobode i ne verujete da možete naći novog partnera, ili osećate krivicu zbog prekida odnosa (osećate da mu nešto dugujete).

Prijateljstvo sa bivšim mora se razlikovati od veze

Mnogi bivši parovi prave grešku, dopuštajući da novi prijateljski status previše liči ne vezu koju su imali i to može predstavljati fazu u prekidu odnosa, ali ne funkcioniše na duge staze. Prijateljstvo bi moralo jasno da se razlikuje od odnosa koji ste imali, u dinamici, u pogledu toga koliko ste povezani i koliko se oslanjate jedno na drugo i koliko intimnosti delite. Ako sve ostaje na istom nivou – onda niste zaista ni raskinuli. Iako ste se formalno razdvojili, vi niste okončali odnos.

Angažujte se samo onoliko koliko je dobro za oboje

Prijateljstva bi trebalo da budu lagana, da se ne osećate opterećeno i obavezano. Nema razloga da održavate prijateljstvo sa bivšim, ako vam ono ne služi i ne donosi ništa pozitivno u vaš život. Ako je dominantni osećaj u odnosu sa bivšim strah, iscrpljenost, bol u srcu, ili zbunjenost, ne morate da nastavite da održavate dobre odnose, samo zato što mislite da tako treba. Osim toga, bivši koji se stalno pojavljuje u vašem životu, vuče vas nazad, u svoju orbitu i protiv vaše volje zadire u vaš život – to je odnos koji treba prekinuti. Budite objektivni u pogledu svih znakova koji ukazuju na to da prijateljstvo sa bivšim nije moguće – na primer, ako postanete ljubomorni kada bivši počne da se viđa sa nekim, to nije odlika prijateljstva. U redu je ako želite da se povučete čak i ako bivši nastoji da održi prijateljstvo sa vama, ako zaključite da vam je potrebno da napravite korak nazad i da se distancirate, jer je za vas previše komplikovano da održavate prijateljski odnos.

Na kraju, ne morate biti u aktivnom prijateljskom odnosu, da biste bili srdačni i ljubazni kada vam se putevi ukrste. Takođe, nakon što ste prekinuli ljubavni odnos, možete prekinuti i novonastali prijateljski, ako vas sputavaja i opterećuje.

Pročitajte i ovo: Kada je bezbedno da uspostaviš kontakt sa bivšim

Naslovna fotografija: instagram.com/autenticlovemag

Brankica Milošević

Comments