Energija protiče svuda i ima jak uticaj na sva živa bića, dok na ljude posebno utiče u spavaćoj sobi. Stručnjaci kažu da prosečna osoba spava oko 7 sati u toku noći, što znači da 26 godina života provede spavajući, kao i to da provede 7 godina života pokušavajući da zaspi. Ukratko, provedemo trećinu života spavajući i 33 godine u krevetu! Zato je naša spavaća soba izuzetno važna prostorija, u kojoj nameštaj treba da bude pravilno raspoređen, a određeni predmeti posebno pozicionirani – kako bi nam pomogli da se u potpunosti opustimo i odmorimo, a evo i kako… 

Pozicija kreveta

Pozicija vašeg kreveta može poboljšati vaše finansijske prihode, veze, zdravlje i stabilnost. Feng šui principi počinju vašim Gua brojem, koji možete izračunati uzevši u obzir vaš pol i datum rođenja. Gua broj vam može pomoći u idealnoj poziciji kreveta, koja treba da bude takva da ne sme biti u ravni sa vratima, dok vrata treba da vidite dok ležite na krevetu. Zid, odnosno uzglavlje kreveta treba da bude čvrsto i lepo dizajnirano jer predstavlja jaku energiju koja slobodno teče oko nameštaja. Uz ovo, obe strane kreveta treba da budu proporcionalne, u smislu da sa obe strane treba da imate po noćni stočić, ili lampu, odnosno predmete koji ne moraju biti identični.  

Detoksikacija i izbegavanje nereda

Uklonite sve predmete koje ne želite, koji vam se ne dopadaju i koje ne koristite. Donirajte ih, poklonite, prodajte, reciklirajte. Neko će se obradovati. Spavaću sobu održavajte čistom i organizovanom. Ispod kreveta ne treba ništa da imate kako bi energija slobodno proticala. Gomilanje stvari predstavlja prepreku za protok energije, što vas čini frustriranim, napetim, deprestivnim. Uklanjanje stvari koje vam nisu potrebne oslobađa prostor za ono što volite. Pronađite svoju ravnotežu između minimalizma i kreativnog nereda. Isključite elektronske uređaje barem trideset minuta pre spavanja jer crpe energiju i donose nemiran san. 

Gde da odmarate glavu

Zašto da provedete 6-8 sati u gubljenju energije kad vam čvrsto uzglavlje može pomoći u boljem snu? Vaš krevet je esencijalna stvar i jako drvo uzglavlja će vam pružiti podršku. Pročistite energiju od bivših ljubavnika, bez obzira na to koliko su bili divni, tako što ćete investirati u novu posteljinu. 

Dekoracija

Ako vam se krevet nalazi ispod lustera ili plafonskih greda, pomerite ležaj, jer negativno utiču na vaše veze i zdravlje. Potrudite se da ništa nemate na plafonu iznad kreveta, jer opet – energija treba nesmetano da protiče. Veoma jarke ili mračne boje zidova i predmeta nisu prepopručljive, pa birajte neutralnije boje koje opuštaju. Ako možete, izbegavajte ogledala, posebno ako reflektuju vaš odraz iz kreveta.

Nemojte raditi u spavaćoj sobi

Spavaća soba treba da poseduje opuštajući i podmlađujući efekat. Ona je namenjena za spavanje i intimu. Radni sto energiju može učiniti stresnom, pa je bolje da radite u trpezariji nego u spavaćoj sobi. U spavaću sobu možete uneti i kristale kao što su ružičasti kvarc, selenit, ametist, angelit kako biste “prizemljili” energiju i unapredili vaš kvalitet sna. 

Iskoristite ove feng šui savete, jer ćete uz njih nesumnjivo unaprediti kvalitet energije i sna, i pozitivno transformisati vaš život. 

Naslovna fotografija: instagram.com/buy.fengshui

Dušan Veselinović    

Comments