Vreme je da čujemo mišljenje stručnjaka i šta oni zapravo kažu o vitaminu C. Znamo svi da je našem organizmu veoma potreban zarad zdravlja, ali šta je sa lepotom i kako deluje ovaj vitamin na nju? Deluje i to pozitivno, naravno!

Zdrava kosa, nokti i koža, kao i lep osmeh prvi su spoljašnji znaci lepote, ali i pokazatelj naših navika u ishrani.

Poželjno je da počastite svoje telo dovoljnom dozom vitamina, a to ćete uspeti ukoliko napravite voćni đus, limunadu ili sok baziran na voću. Naravno, ukoliko ne možete sebi da priuštite neko egzotično voće, vitamina C ima i u povrću, koje nam je lako dostupno.

Dakle, zašto je vitamin C tako koristan? Prema Rijani Loving, osnivaču brenda za negu kože “ORGO Beauty”, vitamin C je odgovoran za stvaranje kolagena u organizmu. On jača krvne sudove i daje koži elastičnost i snagu. Međutim, pošto je vitamin C rastvorljiv u vodi, ne zadržava se u našem organizmu predugo, pa je važno njegovo svakodnevno unošenje.

Slika 183 Zašto je vitamin C dobar?

Unosite vitamin C redovno i videćete rezultate na vašoj koži, kosi i noktima

Vitamin C je jedan od najefikasnijih, hranljivih materija koji pomaže rast kose, a ujedno je i jača. Održavanje kose je lakše, a dnevna doza vitamina C, vašu kosu čini lepšom i zdravijom. Takođe, smanjuje pucanje i održava kosu jakom. Zato, hranite svoju kosu iznutra.

Postoji tvrdnja da limunada leči perut. Pa ukoliko ga imate, izmasirajte kožu glave sa nekoliko kapi limuna, a možete i praviti razne maske za kosu koje sadrže vitamin C u sebi.

Vitamin C pomaže i vašim noktima. Protiv listanja i slabih noktiju, najbolje je boriti se sa vitaminima. Treba voditi računa o sitnicama, a nokti su nešto što krasi svaku ženu. Zato ramislite o spoljašnjoj nezi koju zaslužuju vaši nokti, a usput ih hranite iznutra… i to vitaminima.

Da ne govorimo o velikom značaju vitamina C za kožu. Osim što štiti direktno od oboljenja kože, kao što je rak kože, kao zaštita od sunca, dodatna zaštita je ona nevidljiva. On hrani našu kožu i čini je kvalitetnijom.

Brokoli, paprika, papaja, mango, pa čak i krompir samo su neke od namirnica koje sadrže vitamin C.


Violeta Stojanović

Comments