Nedeljni horoskop: 10. mart- 16. mart

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Makeup trendovi za 2017. koje definitivno treba da probaš

Kako se “nositi” avangardno

Kako se “nositi” avangardno

Ukoliko ispadate iz kalupa i standardni krojevi i dodaci su vam dosadni, onda je avangardni stil ono što vas opisuje. Igranje tkaninama, ekstravagantni detalji i pomalo na prvi pogled neskladni i haotični komadi su ono što iskače i skreće, a bogami i zadržava pažnju prolaznika. Ipak, tu su određeni detalji i modni saveti koje treba imati u vidu kada eksperimentišete sa avangardnim modnim stilom. Pogledajte i koji je to fešn no, no u avangardnoj modi.

Jedno od glavnih pravila avangardne mode je to da gotovo da ne postoje rigidna pravila. Treba da posedujete dobar osećaj za boje i kombinaciju istih da biste izbegli da izgledate budalasto i umesto toga izgledali maštovito i originalno. Imajte u vidu da ovaj stil pretpostavlja uparivanje naizgled  nespojivih i ludih kombinacija kao što su satenske suknje i kožne jakne, kao i nežne tkanine i ženstvene krojeve sa vojničkim čizmama.

Inspirisano Japanom Kako se nositi avangardno

Inspirisano Japanom

Eksperimentisanje je druga bitna stavka avangardnog stila. Eksperimentiše se materijalima, bojama, svetlucavim, ili pak mat tkaninama. Kombinuju se jarke boje, ili tačnije više jarkih boja, malo jednostavne i uvek aktuelne crne, kao i zagasito ljubičasta.

Ne plasite se da eksperimentisete Kako se nositi avangardno

Ne plašite se da eksperimentišete

Dodaci su ono što daje život i pokreće avangardni stil. Veliki metalni komadi nakita, cveće u kosi, sasvim male, ili prevelike torbe i šalovi od po tri metra mogu da posluže. Pazite samo da ne preterate i u želji da izgledate drugačije zaista to i postignete, ali da se ljudi okreću za vama i kikoću, umesto da zainteresovano isprate vašu kombinaciju odeće i  detalja.

Igra materijala printova i boja Kako se nositi avangardno

Igra materijala, printova i boja

Imajte na umu da se avangardni stil razvio i da u sebi sadrži minimalizam, koji pretpostavlja svedene kombinacije i minimum modnih dodataka. S druge strane na to se nadovezuju izražajni oblici kojima upotpunjujete jednostavnu bazu, kao i mnoštvo materijala koji mogu da variraju od papira do metala. Ovaj stil je doprineo realizaciji konceptualne ideje više nego pukoj kreaciji odevnih predmeta.

U detaljima je kljuc Kako se nositi avangardno

U detaljima je ključ

Sledeće što treba da imate u vidu je da je ono što je doprinelo avangardi u modi je dekonstrukcija tradicionalno viđenih i prihvaćenih oblika, od poderanih materijala, do višeslojnih tkanina i tendenciji da  više sakrije, no oblikuje figuru i telo.

Pjer Karden (Pierre Cardin) koji je izbacio monogram izgled sa ekstravagantnim oblicima, pa Vivijen Vestvud (Vivienne Westwood) sa svojim printovima sa političkom konotacijom i pank detaljima su neka od imena koja su obeležila avangardni stil.

Norma Kamali (Norma Kamali) sa neobičnim izborom tkanina i Aleksandar Mekvin (Alexander McQueen) sa svojim ekstravagantnim okovratnicima, cipelama i detaljima, Zandra Rods (Zandra Rhodes) popularna po pozorišnim kostimima i Ize Mijaki (Issey Miyake) sa svojim neobičnim geometrijski oblicima upotpunjuju listu dizajnera koji su se odlučili za avangardni stil. Ili se avangardni stil ipak odlučio za njih? Hmm. Kako god sa ovim kreativnim ljudima u svetu mode i njihovim bajkovitnim modnim kreacijama svet je i te kako postao bogatiji.

Sa Mercedes Benc Nedelje mode u Berlinu 2012  Kako se nositi avangardno

Sa Mercedes Benc Nedelje mode u Berlinu, 2012.


Marija Dimitrović – diplomirani politikolog koji obožava vodu, svoje najbliže, i dalje čita i gleda bajke i vodi se maksimom – Vivre sa vie. Nekad sam mače, a nekad mačeta.

Editors choice