Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Stil moćnih ljudi: Dobrotvorna misija Melinde Gejts

Stil moćnih ljudi: Dobrotvorna misija Melinde Gejts

Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” pročitajte ovde.

Priča o Melindi Gejts (Melinda Gates), uprkos popularnom mišljenju, nije počela onog dana kada je Bil Gejts (Bill Gates) bacio oko na nju na parkingu za zaposlene u Microsoftu. I pre nego što je smuvala šefa, Melinda je bila izuzetno uspešna, zaposlivši se u jednoj od najvećih i najuticajnijih kompanija na svetu sa samo 22 godine. Ni tada, kao ni sada, nije joj bio potreban Bil Gejts da bi stala na noge. Mnogi njihovi bliski prijatelji tvrde da je upravo obrnuto i da nije Melinde, Bil ne bi postigao ni pola onoga čime se može pohvaliti danas, kao i da je veliko pitanje kakva bi osoba postao da ga ona nije oplemenila. Melinda je i obrazovanija od Bila, principijelnija i veštija u odnosima sa ljudima. Sreća je njegova što ju je sreo i na vreme osetio da je to žena koja svakog dana mora da ostvari barem jedan cilj koji je sebi zacrtala.

Slika 1 Melinda i Bil iz mladjih dana Stil moćnih ljudi: Dobrotvorna misija Melinde Gejts

Melinda i Bil iz mlađih dana

Na listi Melindinih prioriteta su dobrotvorne akcije, investiranje u pronalaženje lekova i vakcina za bolesti koje ugrožavaju najveći broj populacije, doniranje novca ugroženima, kao i ulaganje u fondove za obrazovanje i razvoj informacionih tehnologija. Drugim rečima, iako je karijeru jedno vreme zapostavila da bi podigla troje dece, nakon izvesnog vremena počela je da razmišlja o tome na koji način bi mogla da potroši sav taj novac koji Bil zarađuje, shvativši da za njihovu porodicu ima sasvim dovoljno. Umesto da unajmi stilistu, dekoratera, dadilju, vozača, i spiska lovu na neko predivno imanje, Melinda je rešila da nagovori muža da osnuju dobrotvornu fondaciju i svoje silne novce podele sa onima kojima je to najpotrebnije.

Slika 2 Melinda spasava svet Stil moćnih ljudi: Dobrotvorna misija Melinde Gejts

Melinda spasava svet

Tako je nastala Gejts fondacija (Bill and Melinda Gates Foundation) koja je danas najveća u svetu i u različite dobrotvorne svrhe ulaže milijarde dolara. I sam Bil Gejts priznaje da se nikada ne bi toliko bavio dobrotvornim radom niti toliko ulagao da Melinda nije pokrenula fondaciju i rešila da ostvari svoj san, a to je da na sve načine pomogne što većem broju ljudi. U tom duhu Gejtsovi vaspitavaju i svoju decu kojima su od malena stavili do znanja da nerad, luksuziranje i bahatost, pogotovo, ne dolaze u obzir.

Kako Melinda objašnjava i ćerke i sin su dužni da pomažu oko dobrotvornog rada i da zajedno sa roditeljima putuju po svetu i iskuse šta znači nemati krov nad glavom, patiti od bolesti i jednostavno živeti potpuno prepušteni sudbini i okolnostima. Njihova deca su svesna da imaju mogućnosti da rade bilo šta, ali isto tako znaju da ne postoji mogućnost da ne rade ništa. Gejtsovi su do sada donirali više od 24 milijarde dolara fondaciji i većinu stečenog novca planiraju da daju u dobrotvorne svrhe.

Slika 3 Retka prilika da nije u crnom sakou www.isett .com 1 Stil moćnih ljudi: Dobrotvorna misija Melinde Gejts

Retka prilika da nije u crnom sakou

Izvor fotografije: www.isett.com

Ono malo slobodnog vremena što ima, Melinda provodi ili sa porodicom ili vežbajući. Moda joj nije jača strana, ali gospođa Gejts i te kako pazi na svoje zdravlje i izdržljivost. Redovno džogira sa prijateljicama i uvek je u odličnoj formi. Poznata je po tome što trči maraton u Sijetlu, a i svojevremeno se popela na planinu Maunt Rejnier, nedaleko od Sijetla, visoku 4,267 metara.

Sreda je u kući Gejtsovih porodični dan za plivanje, a petkom se gledaju filmovi. Sve u svemu raspored nije preterano fleksibilan, te se može razumeti zašto je Melinda uglavnom u crnim, strogo korporativnim odelima, uglavnom ukomponovanim sa belom košuljom i uvek istom frizurom. Retke su prilike kad se Melinda odvaži da prošeta neku haljinu, a i tada izbor modela i boja nije sjajan. Ipak, u 2011. godini proglašena je za najuticajniju zaposlenu mamu, što je njoj očigledno daleko draže nego da se našla na listi najbolje obučenih.

Slika 4 U 2012. bi mogla cesce da se oblaci ovako izvor Reuters Stil moćnih ljudi: Dobrotvorna misija Melinde Gejts

U 2012. bi mogla češće da se oblači ovako

Izvor fotografije: Reuters


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Editors choice