Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Style inspo: Kako da izdominiraš noseći athleisure trend

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Usred(u) čitanja: Jane Austen

Usred(u) čitanja: Jane Austen

Veliki broj devojčica je stasao uz romane čuvene engleske spisateljice Džejn Ostin (Jane Austen). Ona nam je usadila romantične ljubavi u glavu, ona nam je pokazala kako se voli i pati, približila nam je svet s kraja 18. i početka 19. veka na skroz ženski način i potpuno nas kupila svojim lakim stilom. Nije ni čudo što joj se mnoge od nas vraćaju u nekim poznijim godinama i što joj dela često doživljavaju ekranizacije. Dela je objavljivala anonimno, što ju je sprečavalo da se kreće među književnim svetom, ali uprkos tome svako je doživelo veliki uspeh. Snaga njenog stvaralaštva leži u njenoj sposobnosti veštog ocrtavanja likova, naročito žena, specifičnim načinom kojim se opisuju svakodnevni događaji iz života visoke i srednje klase, odakle i potiču njeni junaci. Danas se dela Džejn Ostin smatraju značajnim delovima celokupnog korpusa britanske književnosti i često su predmet kritičke obrade, ali i izvor zabave za mnoge verne obožavatelje.

Untitled Usred(u) čitanja: Jane Austen

Tri najbolja dela Džejn Ostin

“Gordost i predrasuda” (Pride and Prejudice)

Verujemo da ne postoji osoba koja bar nije čula za ovo delo, ako ga već nije pročitala ili pogledala neku od mnogobrojnih ekranizacija. Ova duhovito i inteligentno napisana knjiga spada među najveće svetske klasike i približava nam život u Engleskoj u 19. veku, provodeći nas kroz raskošne salone i ljubavne zavrzlame mladih. Priča prati slobodoumnu devojku Elizabet Benet, kao i njene četiri sestre, od koje bi svaka trebalo bogato da se uda, kako je nalagalo tadašnje vreme. Elizabet je van svog vremena, suočava se sa arogantim i bogatim gospodinom Darsijem, koji nam je svima osvojio srca, upušta se u pronicljiva razmišljanja o životu, porodici i tradiciji. Ona se ne pokorava opšteprihvaćenim pravilima lepog ponašanja, već sluša svoje srce i radi prema sopstvenoj savesti. Njena iskrenost i greške koje čini zbog predrasuda približavaju nam ovu savremenu junakinju i nagoveštavaju dolazak novog doba. Ukoliko već niste, ovo je delo koje morate pročitati.

“Razum i osećajnost” (Sense and Sensibility)

Ovo je prvi roman Džejn Ostin, koji je takođe doživeo veliki uspeh. Savršeno zabavna priča, u čije središte su smeštene dve sestre Elinora i Marijana Dešvud, govori o snazi duha i veličine ljubavi. Marijana gradi svoj duhovni i emotivni svet, razvija svoja osećanja i duboko prezire sve materijalne interese i logiku praktičnog života, dok je njena sestra potpuna suprotnost. Elinor je uzdržana, razumna i praktična. Nakon lične nesreće, sestre doživljavaju preobražaj, Elinor pokušava da održi porodicu i navikne ih na život bez luksuza, dok se istovremeno između nje i mladog plemića Edvarda razvija strasna ljubavna veza. Po ovom delu snimljen je istoimeni film sa Emom Tompson (Emma Thompson) i Hjuom Grantom (Hugh Grant) u glavnim ulogama.

“Ema” (Emma)

“Ema” je često spominjana od strane kritičara zbog savršenosti svoje forme. Ovo je roman o ljubavi i braku, o Emi Vudhaus koja je prelepa, lukava i bogata, junakinja koju “niko ne bi poželeo”. Uprkos njenoj imunosti na muški šarm, Emina emotivnost podseća na one iz najromantičnijih dela viktorijanske književnosti. Roman počinje ovom rečenicom: “Ema Vudhaus bila je lepa, pametna i bogata, imala udoban dom i vedru narav, te je izgledalo da raspolaže s ono nekoliko najvećih blagodeti koje život može da pruži, a za nešto manje od dvadeset jedne godine otkad je došla na svet, nije se desilo skoro ništa što bi je rastužilo ili uznemirilo.” Oni koji nisu pročitali ovo delo pomisliće da se radi o razmaženoj bogataškoj ćerki navikloj na sve blagodeti života na visokoj nozi, ali uveravamo vas da ako nastavite dalje više će vas opčiniti njena narav i bistroumnost. U to vreme, biti obrazovana gospođica značilo je tečno govoriti nekoliko jezika, svirati klavir i pevati, pisati, slikati, baviti se vezom i ovladati veštinom plesanja. A složićete se da je takva mlada žena jednom bogatom neženji i više nego potrebna.

Prethodne tekstove iz serijala “Usred(u) čitanja” možete pronaći ovde.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

 

Editors choice