Nedeljni horoskop: 10. mart- 16. mart

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Makeup trendovi za 2017. koje definitivno treba da probaš

Usred(u) čitanja: Nick Hornby

Usred(u) čitanja: Nick Hornby

Engleski pisac i esejista, predvodnik “novog engleskog talasa”, takozvane brit-lit scene, Nik Hornbi (Nick Hornby). Najpoznatiji je po svojim delima “High Fidelity” i “Sve o dečaku” (About a Boy). Ovaj nastavnik engleskog jezika proslavio se prvim romanom, svojevrsnom autobiografijom, “Stadionska groznica” (Fever Pitch), koji se pojavio 1992. godine i postao apsolutni hit. Ni kritika, a ni čitalačka publika nisu ostali imuni na njegov britki britanski humor, duhovitost prožetu ironijom, kao i njegovim likovima koji su sasvim obični ljudi i kao takvi veoma bliski čitaocima. Neke od njegovih knjiga su i ekranizovane, što mnogo govori o dopadljivosti i popularnosti njegovih dela. Sam Nik za svoje romane kaže: “sadržaj im je engleski, a stil američki”, a to ne treba da nas čudi s obzirom na to da su mu uzori u književnosti neki od najvećih savremenih američkih pisaca.

Untitled Usred(u) čitanja: Nick Hornby

Sa ova tri naslova nikako nećete pogrešiti

“High Fidelity”

Roman koji se pojavio 1995. godine i postao svetski poznat ekranizovan je 2000. godine pod rediteljskom palicom Stivena Frirsa (Stephen Arthur Frears). Glavnog junaka Roba, koji je zavistan od popularne muzike i vlasnik prodavnice gramofonskih ploča, sjajno je odigrao Džon Kjuzak (John Cusack). Kroz priču o Robu i njegovoj devojci Lori, koja ga je prevarila sa komšijom, što je Robu donelo u isto vreme i olakšanje i patnju, Hornbi nam na veoma duhovit način predstavlja muškarce onakvima kakvi jesu i daje sažeto objašnjenje zašto je to tako. Bez obzira na pol, ovo njegovo delo zaokuplja pažnju i daje odgovore na mnoga pitanja koja nas prate kroz život, kao i to da li je sličan ukus za muziku presudan u jednoj vezi.

“Kako biti dobar” (How to Be Good)

Veoma duhovito Hornbijevo delo koje prikazuje moderan brak i roditeljstvo i postavlja večito pitanje svih nas: da li sam ja dobra osoba? U ovom romanu glavni lik je Kejti, potpuno atipičan Nikov junak. Kejti ne sluša muziku, ne prati fudbal i mesecima ne može da završi čitanje knjige “Mandolina kapetana Korelija”. U braku je sa zajedljivim piscem i kolumnistom, večito besnim i sklonim manipulaciji i svađama. Isfrustrirana takvim odnosom u braku, Kejti pronalazi spas u ljubavniku, a pritom se bori sa savešću koja joj govori da dobra osoba ne razara porodicu. Duhovit na svoj način, navodiće vas na smeh sve dok vam taj smeh ne zapne u grlu kada spoznate bolnu životnu istinu.

“Sve o dečaku”

Još jedan ekranizovan roman Nika Hornbija pobrao je sve simpatije kod publike. U filmskom ostvarenju koje se pojavilo 2002. godine, glavnog junaka Vila Frimena fantastično je odigrao Hju Grant (Hugh Grant). Vil je tridesetšestogodišnjak koji ne želi decu i nikako mu nije jasno zašto ih svi toliko priželjkuju i preporučuju. Tipičan je junak Hornbijevih romana, zaluđen muzikom, živi u moderno opremljenom stanu i ima mnogo slobodnog vremena, zahvaljujući autorskim pravima od božićne pesme koju je njegov otac napisao još davne 1938. godine. Posle kratkotrajne veze sa jednom samohranom majkom uviđa prednost takvih žena i iz tog razloga se pridružuje grupi samohranih roditelja i izmišlja sina od dve godine čije odsustvo, naravno, zahteva objašnjenja. Tada na scenu stupa Markus, neshvaćeni dvanaestogodišnjak čiji su roditelji razvedeni, a školski drugari okrutni. Vil i Markus uspostavljaju neočekivanu vezu i Vil sebi daje zadatak da od Markusa napravi cool tipa.

Sigurni smo da ćete uživati koje god delo da odaberete!

Prethodne tekstove iz serijala “Usred(u) čitanja” možete pronaći ovde.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Editors choice