Sve je više žena u samom vrhu lista najuspešnijih ljudi, a ovo su imena koja su obeležila proteklu godinu:

1. Žang Ksin (Zhang Xin)

Ako ste mislili da su Opra (Oprah), Donald Tramp (Donald Trump) i Džej Zi (Jay Z) imena za merilo uspeha i bogatstva, trebalo bi da se raspitate o bankovnom računu Žang Ksin, najbogatije žene u Kini. Njena priča podseća na modernu bajku, jer je od radnice u fabrici dospela na mesto generalnog direktora kompanije za nekretnine “SOHO China”. Njeno bogatstvo procenjuje se na 3,8 milijardi dolara, ali Žang Ksin ne zaboravlja put koji je morala da pređe da bi došla do uspeha. Verujući u skromnost, svog sina vaspitava da razmišlja na isti način i ne skriva činjenicu da je zaposlen u McDonald’s restoranu.

zhang xin 15 najuticajnih žena u 2013. godini (1. deo)

Žang Ksin radila je u fabrikama kako bi skupila novac za školovanje

2. Anđelina Džoli (Angelina Jolie)

Anđelina Džoli odavno se dokazala kao talentovana glumica, ali poslednjih godina sve više nas oduševljava humanitarnim radom. Rad sa izbeglicama i saradnja sa Ujedinjenim nacijama postale su sintagme koje se često vezuju za njeno ime, a trud da se u svetu podigne nivo svesti o problemima ugroženih grupa jedan od njenih najvažnijih zadataka.

U 2013. izjavila je da se podvrgla dvostrukoj mazektomiji, a odjek koji je imala njena priča i broj pregleda koji se nakon toga znatno povećao pokazao je da njena reč ima težinu i van filmskog platna.

Angelina Jolie 15 najuticajnih žena u 2013. godini (1. deo)

Anđelina Džoli je i ambasador dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice

3. Arijana Hafington (Arianna Huffington)

Arijana Hafington doslovno upravlja medijima kao koosnivač sajta nazvanog po njenom prezimenu, a koji je dobitnik Pulicerove nagrade u kategoriji za nacionalno izveštavanje.

Jedna od najuticajnijih žena na svetu trenutno radi na tome da “Huffington Post” proširi svoj ugled van granica Amerike, ali to je ne sprečava da podrži akcije u koje veruje, kao što je Millennial Impact Challenge, koji podržava mlade ljude spremne da svojim idejama menjaju svet.

Arianna Huffington 15 najuticajnih žena u 2013. godini (1. deo)

Arijana Hafington upravlja medijima

4. Šonda Rajms (Shonda Rhimes)

Šonda Rajms, kreativni direktor i izvršni producent popularnih ABC serija, među kojima je i mnogima omiljena “Uvod u anatomiju” (Grey’s Anatomy), unela je revoluciju na male ekrane. Ne samo što je uspešna kao pisac, već je poznata po stavovima koji su joj doneli simpatije javnosti.

Jedan od njenih značajnih iskoraka iz ustaljenih televizijskih obrazaca jeste angažovanje pripadnika osetljivih društvenih grupa kako bi tumačili ljude koji pripadaju različitim sferama života: gej, strejt, razveden, bolestan… U svetu Šonde Rajms ima mesta za sve.

shonda rhimes 15 najuticajnih žena u 2013. godini (1. deo)

Šonda Rajms stvorila je neke od naših omiljenih likova

5. Vendi Dejvis (Wendy Davis)

Senatorka Vendi Dejvis postala je poznata širom planete nakon što je držala govor 11 sati trudeći se da spreči izglasavanje zakona koji bi doneo strože mere kada je reč o abortusu i na taj način podržala borbu za reproduktivna prava žena. O njenoj popularnosti govori i činjenica da je dobila svoj hashtag, #standwithWendy.

Wendy Davis 15 najuticajnih žena u 2013. godini (1. deo)

Senatorka Vendi Dejvis istrajna je u nameri da podrži reproduktivna prava žena

6. Šeril Sandberg (Sheryl Sandberg)

Šeril Sandberg, operativni direktor kompanije Facebook  i jedna od najuticajnihih žena u svetu, imala je veliku ulogu u spasavanju ove kompanije učinivši je  profitabilnom, ali nije se tu zaustavila. Koristeći sopstveno iskustvo u knjizi “Lean In”, koja je za kratko vreme postigla veliku popularnost, skrenula je pažnju na potrebu da ambiciozne žene ne posustaju i da daju sve od sebe ne osvrćući se na predrasude koje ih okružuju.

Sheryl Sandberg 15 najuticajnih žena u 2013. godini (1. deo)

Šeril Sandberg, operativni direktor kompanije Facebook

7. Bijonse (Beyoncé)

Brojeći njene poslovne poduhvate, čini se da je Bijonse jedino ostalo da nadmaši samu sebe. I to je uradila i prethodne godine. Objavljivanje novog albuma bez ikakve najave uz unapred spremljene spotove, posvećenost muzici i obožavateljima, ali naročito humanitarne aktivnosti vezane za #BeyGood inicijativu traže mnogo truda i zaslužuju divljenje.

Beyoncé  15 najuticajnih žena u 2013. godini (1. deo)

Bijonse je posvećena svemu što radi

 


Vesna Marić ima pregršt razloga da veruje da je u prošlom životu bila mačka: kotrljavo R, dečiju radoznalost, sindrom “noćno ludilo”, sposobnost da se uvek dočeka na noge, obaveznu dnevnu dremku, pa čak i kandže. Zato se uvek nasmeje kada je neko nazove kučkom. I, kao što je rekla Colette: “Ne postoje obične mačke”.

 

 

Comments